Obiskovalci lahko na Collecti kupijo, prodajo ali izmenjajo razglednice, denar, znamke, značke, minerale, fosile, figurice (Kinder, Pez in Lego), gramofonske plošče, stare knjige in pripomočke za zbiralce (povečevalna stekla, pincete, albume). Foto: BoBo
Obiskovalci lahko na Collecti kupijo, prodajo ali izmenjajo razglednice, denar, znamke, značke, minerale, fosile, figurice (Kinder, Pez in Lego), gramofonske plošče, stare knjige in pripomočke za zbiralce (povečevalna stekla, pincete, albume). Foto: BoBo

Na šestem mednarodnem sejmu Collecta, ki traja od 23. do 25. marca, pričakujejo okoli 6.000 obiskovalcev, ki bodo skušali najti kaj čim bolj zanimivega v zbirkah zbiralcev in trgovcev.

Sejemski del bo obogatil spremljevalni program – tematska razstava »Saj ni res, pa je!«, dražbe, predavanja in program v otroškem kotičku.

V okviru tematske razstave Saj ni res, pa je! bo prvič v Sloveniji predstavljena velika razstava družabnih iger. Med 200 igrami si bodo obiskovalci lahko ogledali več kot 20 različnih vrst igre Monopoly, različne izvedbe igre človek ne jezi se, Activity, spomin, domine, posebne izdaje Catana, igre, ki so nastale po knjigah (Gospodar prstanov, Hobit, Pika Nogavička) ...

Sejem v znamenju Titanika in Vojne zvezd
Collecta bo zaznamovala tudi stoletnico potopa Titanika in tako na ogled postavila originalne razglednice Titanika iz obdobja pred njegovim potopom in po njem, znamke, pisemske ovojnice in kovance na temo Titanika. Prava posebnost bo kovanec z delčkom premoga s te potniške ladje.

Paša za oči bodo tudi fluorescentni minerali, kovanci z motivi iz znanstvenofantastične sage Vojne zvezd (Star Wars), ki so na Novi Zelandiji uradno plačilno sredstvo, pa azijska in afriška primitivna plačilna sredstva, vzorci domnevnega meteorita, ki je padel na slovenska tla, znamke v obliki žab in metuljev ter denar iz prelomnih časov (razpad Avstro-Ogrske, 2. svetovna vojna in razpad Jugoslavije).

Vitrine bodo krasili tudi nenavadni horoskopi, vozni redi Slovenskih železnic, ki letos praznujejo 20. obletnico, in več kot 150 različnih reklamnih avtomobilskih tiskovin in priročnikov, nastalih od 30. do 80. let 20. stoletja na slovenskih tleh.

Izjemen pomen zbirateljstva
Zbirateljstvo je izjemnega pomena, saj se z zbirkami z različnih področij ohranja kulturna dediščina, ki bi sicer šla v pozabo. Namen sejma je poudariti pomen zbiranja, predstaviti različne zbirke, stare tudi več stoletij in predvsem širšo slovensko javnost ozavestiti, da je zbirateljstvo lahko izjemno zanimiv način za spoznavanje zgodovine, širjenje znanja in ne nazadnje plemenitenje svojega imetja.