Kot pravi Helena Blagne, je izziv akustičnega koncerta z veseljem sprejela, saj jo vedno zanima 'nekaj več', hkrati pa je to priložnost, da bodo njene skladbe dobile novo podobo. Foto: BoBo
Kot pravi Helena Blagne, je izziv akustičnega koncerta z veseljem sprejela, saj jo vedno zanima 'nekaj več', hkrati pa je to priložnost, da bodo njene skladbe dobile novo podobo. Foto: BoBo

Helenina glasba je kot dobra hrana, lahko ji menjaš sestavine in dodajaš začimbe, a ostaja dobra.

Anže Langus, vodja spremljevalne zasedbe
Helenin akustični 'podvig' bodo posnele tudi televizijske kamere, ni pa še jasno, ali bo nastal tudi zvočni posnetek, primeren za izdajo na zgoščenki. Foto: BoBo

Vznesene uvodne besede (ki morda v primeru "prve dame slovenske zabavne glasbe" niti niso daleč od resnice) voditeljice Ane Tavčar Pirkovič na tiskovni konferenci pred akustičnim koncertom Helene Blagne v Cankarjevem domu, na katerem bodo njene uspešnice zaživele v novi, unplugged izvedbi.

Kot obljubljajo organizatorji, bo dogodek, ki se bo bolj po naključju kot ne zgodil 8. marca, na dan žena (Blagnetova sama je na novinarsko vprašanje odgovorila, da ni iskati neke posebne "ženske" simbolike, morda le nekaj "poprčkov"), "paša za oči in ušesa".

"Vroče se pripravljamo"
Je to nova Helena, je zanimalo voditeljico. "Jaz nisem nova, glasba pa je malo drugačna," odgovarja pevska diva, ki priznava, da je akustični koncert izziv za vsakega interpreta. "Vroče se pripravljamo," je povedala dan po prvi skupni vaji z glasbeno zasedbo, ki jo vodi baskitarist Anže Langus.

Njune poti so se prekrižale po zaslugi Jana Plestenjaka, saj Langus igra v spremljevalni zasedbi verjetno edinega slovenskega moškega popizvajalca, ki je po uspehih in priljubljenosti Heleni kos. Kot je povedal basist, je sodelovanje s Heleno zanj velik izziv: "Predstavljajte si, da vas pokliče primadona slovenske popglasbe!"

Spustil se je v jedro njenih komadov in jih prearanžiral, kot pravi, je rezultat prijeten za uho, skladbe so slišati "zelo lepo". "Helenina glasba je kot dobra hrana, lahko ji menjaš sestavine in dodajaš začimbe, a ostaja dobra," ji je popihal na dušo.

Od kemije do čarovnije
Dodal je še, da je s Heleno resnično užitek delati, saj je ona, vajena nastopov z velikimi orkestri, tista, ki vodi glasbenike, jih "pelje za roko". "Njena veličina in odrska prezenca nakazujeta pot, ki ji mi sledimo," je dodal, oba s pevko pa sta se strinjala, da je zelo pomembna odrska kemija, "iz katere nato nastane čarovnija."

Katere skladbe uvrstiti na repertoar, za Heleno niti ni bilo vprašanje, saj dobro ve, katere so njene največje uspešnice. Na novinarsko vprašanje, ali pripravlja tudi nove pesmi, je pritrdila, a ni šla v podrobnosti. Menda pa je eno skladbo zanjo napisal prav Jan Plestenjak. Blagnetova jo opisuje kot "odlično, zelo trendovsko pesem". Za zgoščenko pa bo treba še malo počakati, da se nabere dovolj materiala.

Po besedah Gorana "Foxa" Lisice z založbe Dallas, ki prek hčerinskega podjetja Mars Music koncert organizira, je ključ Heleninega uspeha v tem, da je odlična pevka in že prava legenda z globoko in zvesto bazo občinstva, seveda pa je treba z ljudmi vzdrževati dialog in biti redno navzoč na glasbenem prizorišču.

Zato se Helena Blagne nekaj manj kot tri leta po Stožicah vrača v objem oboževalcev.

Helenina glasba je kot dobra hrana, lahko ji menjaš sestavine in dodajaš začimbe, a ostaja dobra.

Anže Langus, vodja spremljevalne zasedbe