Družabna kronika

Poudarki

  • 19. septembra ob 20. uri bo na Gospodarskem razstavišču Dalmatinski večer.
Klapa Kampanel je letošnje poletje že večkrat nastopila v Sloveniji. Tukaj jih vidimo, kako so na Tromostovju prepevali a cappella pesem Moja, ki jo v originalu izvajajo Modrijani. Mimoidoči so se ustavljali in z veseljem prisluhnili mini dalmatinskemu koncertu. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Nikša Antica: "Nekateri iz naše skupine so zaključili formalno glasbeno šolo. A čeprav nismo po izobrazbi vsi glasbeniki, je v nas velika ljubezen do glasbe - petja in igranja na različne inštrumente. Dejansko se vsi že od zgodnjega otroštva tako ali drugače ukvarjamo z glasbo in nastopanjem. Imam občutek, da so ljudje to spoznali in da se čuti ta "dalmatinski melos" in močna čustva, ki nas ženejo naprej, da nikakor ne moremo nehati. Slovensko občinstvo nas je zelo lepo sprejelo, tudi mi smo vedno znova z veseljem tukaj." Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
       Poskušamo ostati v tipičnem klasičnem dalmatinskem slogu, da ne zaidemo preveč v sodobno elektroniko ali kaj podobnega, kar ne bi pristajalo klapam. A kljub temu se trudimo, da pesmi interpretiramo na moderen, sodoben način, tako da so naši koncerti zanimivi tudi za mlado občinstvo in za tiste, ki imajo radi sodobne ritme.       
Klapa Kampanel bo z gosti na Gospodarskem razstavišču pričarala pravo dalmatinsko vzdušje, vključno z dalmatinsko kulinariko, za katero bo poskrbela ljubljanska restavracija Separe. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Dodaj v

"Igrali bomo, dokler si bo občinstvo želelo Dalmacije v Ljubljani!"

Nagradna igra: z MMC-jem na koncert klape Kampanel
5. september 2018 ob 20:28,
zadnji poseg: 11. september 2018 ob 19:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Na Dalmatinski večer želimo, da se občuti tipičen dalmatinski melos: hrana, pijača, sproščenost, spomin na morje, prijetna čustva, druženje in glasba ter seveda ... veliko romantike," pred koncertom v Ljubljani napoveduje Nikša Antica, član klape Kampanel.

Ta je v Sloveniji že dobro znana, kot radi poudarijo, saj tu nastopajo skoraj vsak teden: konec leta 2011 so nastopili na Kongresnem trgu skupaj z Jeleno Rozgo, lani so nastopili v Stožicah kot gostje velikega koncerta ob rojstnem dnevu ene izmed radijskih postaj, v Križankah so v družbi drugih klap nastopili leta 2012, letošnje poletje so nastopili v Ajdovščini, v Žički kartuziji in v Trebnjem, tudi sicer nastopajo po slovenskih kulturnih domovih in različnih krajih vse od Primorske do Prekmurja.

Celovečerni dalmatinski večer pa pripravljajo v sredo, 19. septembra, od 20. ure naprej na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

V sodelovanju z organizatorjem smo dvema srečnežema podarili dve vstopnici za Dalmatinski večer. Nagradna igra je zaključena.


"To bo večer doživetja, poskušali bomo čim bolj vzpostaviti stik z občinstvom, to ne bo le koncert, ampak podoživljanje toplih poletnih dalmatinskih dni. Igrali bomo tudi tri ure, če bo občinstvo tako želelo.
Obiskovalci bodo lahko slišali veliko tradicionalnih dalmatinskih pesmi, pa tudi našo avtorsko glasbo, med njimi najnovejši singel Litnja balada. Upam, da bomo naredili dobro zmes tradicionalne glasbe na moderen način, poudarja osem Dalmatincev. Manjkale ne bodo niti njihove preostale uspešnice: Ni'ko se ne smije kao ti, Moja jube, lipi cvite, Aj ća, volin te, Evo je lito, Moja posljednja i prva ljubavi, Nedodirljiva, Reci mi što, Sveta Zemlja Dalmacija, Život leti kapetane, Anđele moj, Molitva za tebe.

Igrajo na različna glasbila: od kitare, mandoline, tamburice, bobnov conga, baskitare, ukulel do violine: "Vsa glasbila med seboj kombiniramo s štiriglasnimi glasovi, naš slog je plesni, tradicionalni, moderno dalmatinski, seveda skupaj z a cappella verzijo; vsega po malem. Preizkusili smo se tudi v petju v slovenščini, saj znamo v različici a cappella odpeti zelo znano pesem Moja slovenskega ansambla Modrijani."

Osem moških vokalov se najbolje znajde v četveroglasni a cappella interpretaciji. Nikša Antica poje 2. tenor in igra bariton, kitaro ter občasno bobne, nepogrešljivi 2. tenor prepevata Ante Antić in Tomislav Prcela, ki prav tako zna prijeti za kitaro. Mate Gaćina obvlada bariton, kitaro in harmoniko, Jerica Grcin se znajde ob basu, mandolini in kontrabasu, Emil Martinovič je na basu, Davor Krnjak ima vedno ob sebi bariton in mandolino, Nado Santini prepeva 1. tenor, Vjeko Hudeček pa z glasom osvaja bas in igra kitaro. Do zdaj so izdali dva studijska albuma, jeseni izide še tretji.

V Slovenijo se, kot rečeno, neprestano vračajo, njihova želja pa ostaja: "V Sloveniji smo nastopali že v večjih dvoranah, kulturnih domovih, v Stožicah, Križankah, a želja ostaja: Cankarjev dom. Gallusova dvorana je zelo akustična in veličastna, tam si želimo izvesti 'unplugged' koncert. Gallusova dvorana je ravno prav velika in lepo bi se čutil spoj občinstva z našo postavo."

Meri Cetinić bo gostja
Pridružile se jim bodo tudi Klape Iskon, pa pevec Mladen Grdović ter prav posebna gostja, legendarna Meri Cetinić, ki vsem slovenskim oboževalcem sporoča, da se že neskončno veseli nastopa v Sloveniji po toliko letih.

Ko pomislimo na Dalmacijo, seveda nikakor ne gre brez kulinarike, tamburic, galebov, vonja po morski hrani, morja in oranžnih morskih sončnih zahodov, tako da bodo obiskovalci nekaj tega deležni tudi na večeru.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-nagrade@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.

Tanja Mojzer
Prijavi napako
Komentarji
manipuliran
# 06.09.2018 ob 08:20
Jazst2
# 06.09.2018 ob 08:05
svatne - kaj si pesnik hotel povedati?

@ Da imamo z dalmatinci več skupnega, kot z nekaterimi nepismenimi, ki živijo pri nas in si celo jemljejo pravico nas posiljevat z meni tujimi pogledi na svet.
Kobalt
# 08.09.2018 ob 12:08
Klape so nekaj najslabšega kar se je zgodilo glasbi. Ob tem še turbofolk postane znosen (<še sam sebi ne verjamem, da sem res to izrekel).
yanker
# 06.09.2018 ob 07:54
@rokovnjac
Se strinjam tja spada samo harmonika, pa kdo nima slovenskih oblačil in obutve naj tam hodi nag in bos. Podrimo tudi celotno staro mestno jedro saj se vidiji vplivi germanskega sveta. Porušimo tudi Robbov vodnjak, saj nam ga je naredil pripadnik naroda, ki je mučil zavedne primorce in okupiral Ljubljano....
Matjaz82
# 07.09.2018 ob 11:44
"Ko pomislimo na Dalmacijo, seveda nikakor ne gre brez kulinarike, tamburic, galebov, vonja po morski hrani, morja in oranžnih morskih sončnih zahodov, tako da bodo obiskovalci nekaj"

Ja pa preprečenih lignjev, kislega vina in razne bižuterije.
esspero
# 06.09.2018 ob 06:58
svatne@ Zanimivo in poučno , vendar mešati politiko z glasbo...no , ni na mestu., se vsm ne zdi ?
svatne
# 06.09.2018 ob 00:46
Do leta 1918 so poslanci iz Dalmacije sedeli skupaj s slovenskimi (in ostalimi iz dežel/držav Cislajtanije) v parlamentu na Dunaju. Poslanci iz Hrvatske, Slavonije in Vojvodine (pokrajin znotraj enovite in nedeljive madžarske države) pa so sedeli v parlamentu Kraljevine Ogrske v Budimpešti.
zamudnik
# 08.09.2018 ob 21:40
Naprej nazaj. Ubibože, če se lahko tako reče. Če hočem Dalmacijo, grem tja, ne mi je vozit še na Prešernov trg. Nikomur ne želim nič slabega, izjema pa je Radio Aktual.
Kapitan Kljuka
# 07.09.2018 ob 08:56
Neverjetno, kakšna jugofilska dežela smo mi. Ali pa hrvatofilska, kakor hočete... Prodane duše...
Jazst2
# 06.09.2018 ob 08:05
svatne - kaj si pesnik hotel povedati?
Jazst2
# 06.09.2018 ob 09:03
@manipuliran
Jazst2
svatne - kaj si pesnik hotel povedati?

@ Da imamo z dalmatinci več skupnega, kot z nekaterimi nepismenimi, ki živijo pri nas in si celo jemljejo pravico nas posiljevat z meni tujimi pogledi na svet.


Odvetnik?
Še eden, ki ne želi biti to, kar je...

A ti je lepše slišati Dunaj kot Budimpešta? Bolj fensi šmensi, kenede?
Matjaz82
# 07.09.2018 ob 11:41
Zaradi mene lahko ostanete v Dalmaciji.
Kazalo