Svoje
Svoje "srce" oz. podporo je akciji podarila tudi smučarka Tina Maze. Foto: Twitter
Z dobrodelno akcijo Srce Slovenija želi ekstremni športnik Matej Markovič širiti sporočilo o tem, da je srce najmočnejše orožje. Foto: Organizator akcije Srce Sloveniji
Projekt Srce Sloveniji se bo začel v sredo, 27. avgusta, ob 12.00 s skokom v morje na plaži v Kopru in bo potekal ob obali preko Izole, Strunjana, Pirana in se po približno 20 kilometrih končal na portoroški plaži. Tam se bo projekt nadaljeval s kolesom, saj Mateja čaka 650 km dolga trasa iz Portoroža do Murske Sobote in nazaj. Prekolesaril bo Slovenijo, vmes pa se ustavljal v vseh večjih mestih, kjer bodo organizirane tudi lokacije za zbiranje hrane ter lokacije za zbiranje donacij v podporo projektu. Foto: Organizator akcije Srce Sloveniji
Šuler je znan, da velikokrat prispeva svoj denar v dobrodelne namene. Foto: BoBo
Jure Košir
Podporo projektu je izkazal tudi Jure Košir. "Nominirala me je moja soproga, njo pa je nominiral Matej Špehar, ki je začel to akcijo v Sloveniji za podporo akciji Srce Sloveniji. Že prej pa sem se priključil ambasadorstvu akcije Srce Sloveniji oz. zbiranju sredstev za nakup šolskih potrebščin," je dejal Košir. Foto: MMC RTV SLO/Dunja Danial

Medtem ko se svetovni zvezdniki množično polivajo po vzoru Američanov z vedrom vode, da prispevajo nekaj dolarjev za bolezen s kratico ALS (za katero se skriva amiotrofična lateralna skleroza), sredstva Slovencev večinoma pridejo na račun akcije Srce Sloveniji. Gre za akcijo, kjer se zbirajo sredstva za nakup šolskih potrebščin.

Pobudnik akcije je bil nekdanji radijec, danes strokovnjak za družbena omrežja Matej Špehar. Podobno kot pred meseci, ko je verižno akcijo pitja piva oz. t.i. pivske nominacije na Facebooku spremenil v dobrodelne nominacije, se je lotil tudi preoblikovanje spletne uspešnice polivanja z vedrom mrzle vode.

"Če tistega dne ne bi posnel videa, bi ga verjetno še isti dan ali pa najpozneje naslednji dan posnel nekdo drug z ASL-tematiko ali pa s kakšno drugo. Slišal sem, da obstaja že nekaj slovenskih verzij za druge namene. Vendar pa se je večinoma zaradi nominacij znanih Slovencev naša različica najbolj 'prijela'," je dejal Špehar v pogovoru za MMC.

Dobrodelna akcija za nakup šolskih potrebščin
Takrat so zbirali denar za otroke, katerih starši si niso mogli privoščiti šolske malice. Zdaj pa je priključil polivanje z ledeno mrzlo vodo k dobrodelni akciji Srce Sloveniji, v okviru katere triatlonec Matej Markovič že 24 ur kolesari, čaka ga še tek na Triglav, medtem ko je že včeraj končal plavalni del izziva, s katerim ozavešča javnost o akciji.

"Ponovno se zbirajo sredstva za otroke tistih staršev, ki ne morejo kupiti šolskih potrebščin. Glede na to, da fundacija ASL v Sloveniji ne obstaja* in zanjo ni najlažje prispevati sredstva, sem očitno izkoristil pravi trenutek in sistem 'Ice bucketa' ohranil, le namen nekoliko spremenil. Akcija Srce Sloveniji je s tem dobila dodaten zagon in tako na račun prihajajo še dodatna sredstva," je pojasnil Špehar in dodal, da bodo zbrana sredstva namenili fundaciji Anina zvezdica.

*opomba: V okviru slovenskega društva diastrofikov v Slovenij deluje odbor za ALS.

Polivanje za dobrodelnost
K dobrodelnosti so najprej pristopili nekateri znani Slovenci. Začelo se je, ko je Špehar nominiral Markoviča, pevko Nino Pušlar in Alenko Košir. Ravno Alenka je bila razlog, zakaj je nominacija prišla do moža Jureta Koširja. "Sploh nisem imel pričakovanj, če se lahko opozori na eno zadevo, kot se je v Ameriki opozorilo na ASL, je po mojem mnenju smiselno, da se na ta način. Ideja je dobra, ker vsak rad pogleda tak posnetek in se tako opozori na neko akcijo, ki se odvija," je za MMC dejal Košir.

Nekdanji profesionalni smučar je nominiral svojega nekdanjega reprezentančnega kolega Reneja Mlekuža ter košarkarja Gorana Dragića in Bena Udriha. "Rene je zadevo zelo hitro izpolnil. Beno Udrih je bil na poti na Kitajsko. Za Gorana Dragića pa domnevam, da je precej zaseden in skoncentriran na svoje zadeve, pred svetovnim prvenstvom. Verjamem pa, da je spremljal družabna omrežja in da bo ta izziv naredil, prav tako pa mislim za Bena," je še dejal Košir.

Izziv sprejeli tudi junaki Maribora
Val nominacij je prišel vse do Mazejeve in Šulerja, ki je izziv opravil še pred uvrstitvijo kluba v Ligo prvakov. "Nominirala sta me rokometaša Luka Žvižej in Janez Gams. Polili pa so me soigralca Aleksander Rajčević in Jean-Philipe Mendy ter klubski fizioterapevt. Če si nominiran nimaš kaj, mislim, da ni nobene težave, če se odzoveš za dober namen. Vsak mesec darujem kar velike vsote in tudi na to sem se odzval," je za MMC pojasnil Šuler.

Nogometaš je nominiral soigralca Ivico Vrdoljka, Marka Potrča, Boruta Pahorja in Nino Osenar, toda odzval se je samo Vrdoljak: "Zgleda, da so se gospod Potrč, gospod Pahor in gospa Nina malo ustrašili. Tako da je videti, da nisem dobro izbiral. Upam, da bodo vsaj donirali. Lepo je, da se ljudje odzovejo. Saj ni ne vem kakšen izziv, da bi bilo treba delati bogvekaj - poliješ se z vodo."

Tudi župan polit z vedrom vode
A ne le športniki in glasbeniki, izziva se je pogumno lotil tudi župan mestne občine Maribor Andrej Fištravec, ki ga je nominiral kapetan NK Maribor Marcos Tavares. "Izziv sem sprejel zaradi dobrodelnega ozadja celotne akcije. Poleg tega je gospod Tavares ne le kapetan najuspešnejšega nogometnega kolektiva v Sloveniji, temveč tudi osebnost, ki je vredna spoštovanja," je dejal za MMC Fištravec.

Mariborski župan je nominiral komika Tadeja Toša, smučarja Filipa Flisarja in ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha A. Mussomelija, toda kot je dejal za MMC, ni obveščen o odzivu nominirancev: "Dejal pa bi, da mi je samo po sebi razumljivo, da je vsak človek avtonomen posameznik, ki ima pravico in dolžnost do jasnega družbenega odziva."