Premiero filma Priznam so si poleg Plestenjaka ogledali tudi njegovi najbolj goreči oboževalci, glasbeni kolegi in drugi prijatelji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Premiero filma Priznam so si poleg Plestenjaka ogledali tudi njegovi najbolj goreči oboževalci, glasbeni kolegi in drugi prijatelji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Jan Plestenjak, Bojan Dovrtel, Damir Mandal, Zlatan Puškar in Klemen Razinger
Bojan Dovrtel, Damir Mandal, Zlatan Puškar, Aleksander Lavrini (ki ga ni bilo sinoči na premieri) in Klemen Razinger so leto dni 'sledili' Plestenjaku s snemalno opremo in posneli vsak njegov korak. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Rok in Blaž Švab
Kamere so spremljale Plestenjaka od njegovega zadnjega koncerta v okviru turneje Osebno do gostovanj na koncertih njegovih glasbenih kolegov. Med drugim se je ustavil tudi v dvorani Golovec na Noči Modrijanov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Jan Plestenjak
Zbrani so za Plestenjaka po premieri pripravili še presenečenje v bližnjem klubu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Jan Plestenjak
Premiera je potekala v Kinu Komuna. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Oboževalci so v bližnjem klubu poleg Kina Komuna lahko Plestenjaku zapisali sporočila, ki so mu jih želeli zaželeti ob premieri filma. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

"Tudi če ne poslušaš Jana, lahko veliko odneseš od samega filma, predvsem spoznaš, koliko marljivega dela in energije je treba vložiti za en res kvaliteten produkt. Sploh ni pomembno, ali poslušaš Jana ali ne," je o samem filmu, ki je svojo premiero doživel sinoči v Kinu Komuna, spregovoril član snemalne ekipe, fotograf Klemen Razingar.

Plestenjak je več o samem filmu povedal za MMC v intervjuju, objavljenem prav na njegov 40. rojstni dan.
Po poti spominov ob dopolnitvi 40. leta: "Ne, ne bom se vam pustil."

Snemalna ekipa, ki so jo poleg Razingarja sestavljali še Bojan Dovrtel, Zlatan Puškar, Damir Mandal in Aleksander Lavrini, je leto dni spremljala Plestenjaka med prebijanjem skozi njegov vsakdan. Kamera gledalca tako popelje od poslovilnega koncerta turneje Osebno, ki jo je priredil 27. marca 2012 do gostovanj na koncertih Andreja Šifrerja in Modrijanov in zadnje faze ustvarjanja njegovega zadnjega albuma Večja od neba.

Kamera tako razkrije nekatere pogosto bolj skrite trenutke ustvarjanja albuma in energije, ki nastane med glavnimi akterji, tj. glasbeniki. Plestenjak je v intervjuju za MMC poudaril, da so člani snemalne ekipe že drugi dan postali del njegove skupine oz., kot je dejal sam, "šesti član benda". "Tudi on je postal šesti član," je priznal Dovrtel - mojster, ki je skušal pripovedno dinamiko približati gledalcu - in dodal: "Zelo hitro smo se začutili. Hitro smo prišli na isto valovno dolžino glede odprtosti in iskrenosti. Vsi pa smo hkrati natančno vedeli, kakšna je naša vloga v ustvarjanju filma."

Na idejo, da bi posnel dokumentarni film, je prišel Plestenjak sam. "To je izšlo iz moje hecne ideje, verjetno med vožnjo v avtu, in iz tega se je razvilo nekaj, na kar bom veliko let ponosen in upam, da tudi filmska ekipa," je priznal glasbenik.

"Že s prvim stikom, ko nas je Jan poklical, da bi rad imel svoj film, smo že na prvem sestanku ugotovili, da si delimo isto razmišljanje," ga je dopolnil glavni "krivec" za zvok v filmu Mandal. Ustvarjalci filma so priznali, da so se s Plestenjakom povezali predvsem ustvarjalno.

Iz 200 posnetih ur je nastal izdelek, dolg 90 minut, kjer Plestenjak razkriva delce svoje intime. "Na začetku smo bili kar prestrašeni, saj je vsak, ki smo mu povedali, da sodelujemo z Janom, dejal: 'Ups, to se pa malo pazite.' Ampak dejansko ni izrezal ven niti enega stavka," je potrdil Razinger.

Zamolčano in nezamolčano v filmu
Sam film nosi naslov Priznam. "Priznam je naslov, ki je posledica tega, da želim pokazati tako dobre kot slabe strani svojega življenja in svoje neke muhe, ki so zoprne. Tega tudi nisem izbrisal iz filma. Prav s tem, da nisem ničesar zbrisal iz filma, sporočam, da želim, da ljudje dobijo realno sliko preseka mojega enoletnega življenja, v katerem sem ustvarjal nov album. Najprej se začne z zaključkom prejšnje turneje in z ustvarjanjem zdajšnjega albuma. V njem se vidi, kako jaz diham z glasbeniki in z življenjem," je pojasnil Plestenjak v nedavnem intervjuju za MMC.

V dokumentarnem filmu je - kot pravi sam - prikazan, kot ga vidijo samo najbližji. "Ne gre za piarovski film, ampak za realno sliko," je še dodal Plestenjak. Glavna rdeča nit je bila po besedah ustvarjalcev energija, ki so jo ustvarjalci začutili pri glasbeniku in glasbenik pri ustvarjalcih. "Zgodila se je verjetno ista energija, kot pravi Jan, da se zgodi med njim in občinstvom, ko pride na oder. Začutili smo drug drugega in se začeli iskreno pogovarjati," je pojasnil organizator in asistent kamere Puškar.

Film kot podpora novemu albumu
Skozi dokumentarni film pa gledalec dobi priložnost, da prisluhne izsekom novih skladb, ki jih je Plestenjak zbral na svojem že dvanajstem albumu Večja od neba. Ustvarjalci filma, ki so se v preteklosti že podpisali pod podobne dokumentarne filme - med drugim so posneli dokumentarni film o Denisu Porčiču – Chorchypu: The Way of the Samurai in prisostvovali pri snemanju dokumentarca o Tošeju Proeskemu, so bili predvsem presenečeni nad Plestenjakovo profesionalnostjo. "Šli bomo s filmom v vsako slovensko vas. Skušali bomo približati Jana vsakomur, ki ga posluša, da bo ta zadnji album dobil še dodatni pomen," je sklenil Dovrtel.

O Plestenjaku pa poleg članov njegove skupine, ki jo sestavljajo basist Anže Langus Petrović, kitarista Zdenko Cotić in Robi Pikl, multiinštrumentalist Martin Štibernik, bobnar Roman Ratej, spregovorijo tudi nekateri znani obrazi slovenske glasbene in igralske srenje. Med drugim vidimo v filmu tudi Tomaža Domicelja, Jadrana Ogrina, Lada Bizovičarja in Tadeja Toša. Posebno vlogo pa odigra tudi njegova mama Dora.

Torta kot pika na i večeru
Plestenjaku so se ob premierni predstavitvi dokumentarnega filma javnosti pridružili številni prepoznavni obrazi slovenskega glasbenega in igralskega prizorišča. Skupaj z oboževalci pa so mu po sami projekciji pripravili tudi manjše presenečenje za rojstni dan v bližnjem klubu, kjer so mu med drugim zapeli vse najboljše in se z njim posladkali s kosi posebej zanj narejene torte.

Utrinke s sinočnje premiere si lahko ogledate spodaj.