Plestenjak se je v prvi vrsti zahvalil vsakemu posamezniku, ki je pomagal s svojo donacijo do končnega izkupička. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Plestenjak se je v prvi vrsti zahvalil vsakemu posamezniku, ki je pomagal s svojo donacijo do končnega izkupička. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Plestenjak z Anito Ogulin (Zveza prijateljev mladine Ljubljana)
Zbran denar je šel v roke Zveze prijateljev mladine. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Lepa
- Amore mio
- Sedem let nazaj
- Si OK?
- Pogrešal te bom
- Moja ljubica
- Bolezen
- Trikrat me poljubi
- Pustil ti bom sanje
- Doma
- Z drugega sveta
- Iz pekla do raja
- Bodi gola
- Barka iz perja
- Tvoj song
- Punca
- Soba 102
-----------------------
- Morje
- Ona sanja o Ljubljani
- (brez naslova)
Jan Plestenjak
'Težava je, ker veliko ljudi, ki so uspešni in imajo neke kariere, so zaslepljeni in vidijo samo svojo pot. Mimo njih gredo te informacije. V tistem trenutku samo rečejo: "Joj, 'bogi ljudje." Že v naslednjem trenutku pa pozabijo na to. Tam se mora narediti en klik, da človek nekaj naredi.' Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Plestenjak
Plestenjak je zbrane še najbolj zabaval na ukulelah oz. kot jih je poimenoval sam - inštrumentu, ki je končno primeren njegovi višini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Plestenjak
'Videl sem posnetke teh ljudi in kako so pomagali gasilci, civilna zaščita, sosedje ... in kako jaz sedim doma in nisem naredil nič. Rekel sem si: 'To je čisto narobe!'' Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Sklep, ki ga je sprejel Plestenjak sam pri sebi, ko je gledal videoposnetke uničujočih poplav, ki so nedavno prizadele številne prebivalce v bližini večjih rek in vodotokov, da pomaga pomoči potrebnim, je privabil ljudi, pripravljene pomoči, v Mengeš. Glasbenik je za dva večera namreč razprodal dvorano Špas teatra s svojima koncertoma v okviru dobrodelne akcije - Skupaj večji od neba – za otroke in družine iz poplavljenih območij.

S pomočjo izkupička za prodane vstopnice - katerih cene so se gibale med 25 in 50 evri -, donacij časopisne hiše Dnevnik in Simobila (ki je prispeval največji znesek) je glasbenik zbral čez 200.000 evrov, ki jih je podaril Zvezi prijateljev mladine. "Mislim, da je to zelo velik dosežek. Predvsem je bil moj namen spodbuditi pozornost pri ljudeh, ki lahko dvignejo - po domače - svojo rit s kavča in nekaj naredijo za te ljudi. To je glavni namen. Če smo s tem spodbudili deset ljudi, da so pomagali, je to super," je v pogovoru za MMC dejal Plestenjak.

Sama ideja za koncert, ki bo pomagal pomoči potrebnim, je nastala enkrat sredi noči - se je spominjal Plestenjak: "V nekem navalu emocij - ob dveh oz. treh zjutraj - sem si rekel, ni dovolj, da samo rečeš: 'Bogi ljudje.' Naredi nekaj. In sem se odločil in šel drug dan v akcijo. Organizirali smo dva termina v Špas Teatru. Dali smo tudi malo dražjo karto, zato da bi se čim več denarja zbralo. In razprodali smo oba večera. Zelo sem vesel."

Iz malega nastala velika nagrada
Postavljen pred nalogo, da se na svoj najboljši mogoči način - z glasbo - oddolži vsem donatorjem za pomoč ljudem v stiski, je začel pred tedni sestavljati skromen koncept večera, ki se je nato razširil na dva (en koncert glasbenika čaka še danes). "Jaz sem sicer mislil, da bo to videti tako, da bom jaz prišel s kitaro in naredil to, kar mislim, da znam - zaigrati pesmice. In me kliče naš basist Anže Langus Petrović in reče: "Stari, to je noro! A lahko pridemo zraven igrat?" S tem uvodom se je že na začetku zahvalil svoji štiričlanski skupini, da sodeluje z njim v njegovem prizadevanju.

A Plestenjak je ob tem opozoril, da je narobe, ko se ves čas govori o dobrodelnosti. "Jaz tega ne jemljem kot dobrodelnost, ampak kot dolžnost. Vsak izmed nas ima dolžnost pomagati ljudem, ki to rabijo - ki so v stiski in si ne morejo sami pomagati. Jaz nisem noben dobrodelnež, jaz sem samo človek - tako kot tisti, ki polni vrečke s peskom, in tisti, ki je pomagal nositi ven vodo v lovorjih. Ti ljudje, ki so plačali danes vstopnico, ki bo šla stoodstotno v roke ljudem, ki to potrebujejo, vsi ljudje so prispevali," je poudaril Plestenjak za MMC.

Z Langus Petrovićem na basu, Martinom Štibernikom za klavirjem (občasno tudi za harmoniko in kitaro) ter priznanim Romanom Ratejem (svoj čas je bobnal tudi za ruski dvojec t.A.t.U.) za bobni je Plestenjak za vse, ki so se odločili seči v svoj žep za dobre namene in da ob tem slišijo še glasbenika, ki se je za nekaj mesecev (ob občasnih gostovanjih) umaknil pred javnostjo, pripravil repertoar največjih uspešnic, redkeje slišanih balad in intimnejših izpovedi.

Pester repertoar z manjkrat slišanimi skladbami
Polna dvorana je imela priložnost ne le spremljanja dvournega koncerta, ampak druženja z glasbenikom, ki se je raje kot na strogo resnost oprl na svojo šaljivo stran in ob tem z zbranimi delil še kakšno anekdoto ali dve. Občinstvo v dvorani je precej hitro preraslo fazo ploskanja ob skladbah. Ob Amore mio so zadnje vrste že zapustile svoja sedišča in v ritmu poplesavale na Plestenjakov ritem. Ob Si OK?, Iz pekla do raja, Punca, Soba 102 ... se je občinstvo v dvorani popolnoma razpelo.

A razživeto ozračje je Plestenjak rutinirano umirjal s svojimi sprehodi za klavir (Doma, Pustil ti bom sanje, Ona sanja o Ljubljani ...) ali pa ga še dvigoval s svojimi nagovori, kjer so bile v ospredju njegove prigode s pisanjem različnih pesmi, skorajšnja prijava skladbe Soba 102 na Emo, njegove ljubezenske prigode in prigode med pripravami na večera v Špas teatru: "Bili so osebki, ki so me klicali za 'gratis' karte za ta dobrodelni koncert. Bili so." Presenetil pa je predvsem z redkeje izvedenimi skladbami na svojih nastopih (Pogrešal te bom, Doma, Morje).

Dobrodelnost in ne samopromocija!
Glasbenik se zdaj (po današnjem koncertu in še četrtkovem gostovanju s tremi skladbami na koncertu s podobnim namenom) znova vrača v izolacijo pred svetom, saj ga čaka nadaljevanje snemanja novega albuma, s katerega je del predstavil prav za zaključek - na ukulelah - vsem zbranim. Toda kot je zatrdil v pogovoru za MMC: "Tu nismo zaradi moje promocije - zato bom takrat govoril o albumu."

Plestenjak je tako pustil, da njegova glasba nagrajuje tiste, ki so bili za to pripravljeni na pomoč priskočiti drugim. In tako je sklenil: "Slovenci smo se že ogromnokrat izkazali, ko je treba pomagati ljudem. Moramo se še naučiti veseliti drug za drugega. Se pravi - veseliti uspehov sodržavljanov. Iskreno veseliti."

Klavdija Kopina, foto: Sandi Fišer

Več utrinkov s koncerta in pogovor s Plestenjakom po njem si lahko pogledate v spodnjem videu. Vabljeni pa tudi k ogledu spodnjih fotogalerij.

- Lepa
- Amore mio
- Sedem let nazaj
- Si OK?
- Pogrešal te bom
- Moja ljubica
- Bolezen
- Trikrat me poljubi
- Pustil ti bom sanje
- Doma
- Z drugega sveta
- Iz pekla do raja
- Bodi gola
- Barka iz perja
- Tvoj song
- Punca
- Soba 102
-----------------------
- Morje
- Ona sanja o Ljubljani
- (brez naslova)