Akira Hasegawa bo vodil petkove Dobre ure. Foto: MMC RTV SLO/Žiga Culiberg
Akira Hasegawa bo vodil petkove Dobre ure. Foto: MMC RTV SLO/Žiga Culiberg
Tadej Čater
Urednik petkove oddaje je Tadej Čater. Foto: MMC RTV SLO/Žiga Culiberg

Ni naključje, pojasnjuje petkov voditelj Dobre ure, "da so šefi izbrali petek za mladinske teme in sproščeno vzdušje". "Mi se bomo imeli samo fajn - sproščena debata za vse miselne sladokusce. Kaj je lepšega?" je prepričan.

V pogovoru za MMC se je med drugim dotaknil tudi medgeneracijske solidarnosti. Sam, pravi, starejših ne odriva na rob družbe, pri čemer pa poudari: "Sem pa doživel, da so starejši težili meni, kot da sem strahovit delinkvent, ko sem samo pešačil mimo njih. Torej oni odrivajo mene - mlajše." "Ampak rešitev je preprosta - bodimo spoštljivi. To je navsezadnje najmanj," svetuje simpatični voditelj.


Petkova Dobra ura bo obarvana vijoličasto, tudi na promocijskih fotografijah oddaje ste oviti v vijoličast šal. Bo ta barva sestavni del vaše garderobe vsak petek? Vam je vijoličasta barva všeč tudi sicer, verjamete v psihologijo barv?
Ja, vijoličasta je lepa barva, po mojem mnenju … Da pa bo to sestavni del obleke vsak petek, dvomim. Zaradi mene bi lahko bil, ker me vijoličasta spomni na sivko in seveda na ta vonj, ta pa me spomni na vse tiste lepe provansalske poljane. Mmmmmm ...

Vi boste povezovali petkovo oddajo. Bi vam bil morda ljubši kakšen drug dan ali nimate nič proti temu, da se bo vaše delo začelo pravzaprav ravno takrat, ko bo večina Slovencev zaklenila svoje pisarne in se odpravila mirnemu koncu tedna naproti?
Pa to je super. In ni naključje, da so nadrejeni izbrali petek za mladinske teme in sproščeno vzdušje. Mi se bomo imeli samo fajn - sproščena debata za vse miselne sladokusce. Kaj je lepšega?

Dobra ura bo v petek namenjena predvsem mlajši generaciji - ste si to sami želeli ali je bil to del širšega koncepta?
To je seveda del velikega "masterplana". Jaz sem bil povabljen zraven kot del sestavljanke in ko sem prišel, so vsi že vse vedeli. Le jaz ne (smeh).

Kako bi opisali trenutno stanje duha slovenske mladine?
Kot našo petkovo oddajo: odbito, kreativno, sproščeno.

V pogovorih se nameravate dotakniti tudi resnih tem, kot je spolnost - se vam zdi, da se je pomen spolnosti pri današnjih najstnikih resnično razvrednotil, ali pa je za tak vtis poskrbelo samo (senzacionalistično) medijsko poročanje o spolnosti med mladimi?
Mislim, da se je spolnost malo razvrednotila. A po drugi strani - kje pa je dobila tisto vrednost, ki jo zdaj izgublja? Odgovora na tako specifično vprašanje ne vem, vem pa, da se je treba vedno in povsod vesti, če nič drugega, spoštljivo! Tudi v postelji.

Kaj pa medgeneracijska solidarnost? Se tudi vam zdi, da ljudi v jeseni življenja odrivamo vse bolj na rob družbe?
Generalno - ne vem. Jaz jih ne. Sem pa doživel, da so starejši "težili" meni, kot da sem strahovit delinkvent, ko sem samo pešačil mimo njih. Torej oni odrivajo mene - mlajše. Ampak rešitev je preprosta - bodimo spoštljivi. To je navsezadnje najmanj!

Končali ste AGRFT. Je vaša velika ljubezen še vedno oder ali je vodilno mesto že prevzela televizija?
Ha, provokativno vprašanje! To je tako, kot če bi mi rekli, s čim grem raje v službo: s ferarrijem ali z Robertom De Nirom. In jaz sem človek, ki gre na vse ali nič.

Več kot leto dni ste preživeli v Indiji. Kako vas je ta izkušnja spremenila?
Dobil sem boljši uvid v to, čemur rečemo svet.

V življenju velik pomen pripisujete čustvom. Kako ste se jih naučili nadzirati, vam je pri tem pomagala tudi joga, ki vam veliko pomeni?
Ah, ta čustva. Ja, velik pomen naše resničnosti so. Nadzirati se jih da, ampak tudi za eno navadno žogo je potreben trening, za čustva pa še malo težji. Da o trenerju ne govorim. Metati na koš se nismo naučili iz knjige, ne?

Bo za jogo zdaj vseeno še čas tudi ob petkih?
Seveda. Za jogo je vedno čas v vsakdanjem življenju. Joga je tako in tako vse skupaj. Enotnost, ki nas združuje.