Družabna kronika
Katja Koren
Katja je za svoj prvenec sama napisala vsa besedila in tudi glasbo za nekatere skladbe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maja Keuc, Evrovizija
Tuji ji niso niti festivali, saj je poleg lanskega nastopa na Emi in Evroviziji s Keučevo v preteklosti že slavila na Slovenski popevki s skupino Yuhubanda, ki je zmagala s pesmijo Če je to slovo, z Anžejem Dežanom pa je zastopala evrovizijske barve Slovenije v Grčiji. Foto: Reuters
       Če grem nazaj, seveda je tudi zelo pomembno, da po preteklem letu od zmage na primer nisi ti tisti, ki je brez prebite pare in nima za nov mikrofon ali strune, nekdo, ki pa verjetno niti ne ve, kako je videti tvoj koncert, pa ima na koncu ogromno denarja - zaradi tebe.       
 Katja Koren o instantni slavi
Katja Koren
Svoje prve večje korake v svet glasbe je Katja naredila v Bitki talentov. Foto: Oddaja Spet doma
       Nočem zveneti samovšečno, ampak mislim, da tisti, ki ne prisluhnejo dobro in si ne vzamejo časa, ne bodo poslušali takšne glasbe. Ker je poplava vseh mogočih glasbenikov in pevcev, se bom verjetno dotaknila tistih, ki prisluhnejo malo bolj kakovostni popglasbi.       
 Katja Koren o svoji glasbi
Katja Koren
Čeprav gradi na samostojni poti, bo še vedno pela spremljevalne vokale pri drugih domačih izvajalcih. Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina
       Dejstvo je, da si naenkrat med ljudmi, ki imajo v tem ogromno izkušenj in jih ne zanimaš ti, ampak koristi, ki jih lahko imajo od tebe. Ampak če si okupiran z vseh strani, vsi pihajo na tvojo dušo in vse, kar narediš, je super, imaš lahko hitro zamegljen um in pozabiš na svoj instinkt. To pa je edino, kar ti v takih trenutkih lahko pokaže pravo pot.       
 Katja Koren o pasteh glasbenih šovov
Katja Koren
Katja je za novi singel posnela tudi videospot, v katerem se prepletajo štiri različne zgodbe. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen

Dodaj v

Katja Koren na drugi strani glasbenih šovov: "Prva nagrada je skoraj prekletstvo!"

MMC v pogovoru s Katjo Koren
2. februar 2012 ob 15:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Dejstvo je, da si naenkrat med ljudmi, ki imajo v tem ogromno izkušenj in jih ne zanimaš ti, ampak koristi, ki jih lahko imajo od tebe," se spominja pasti instantne prepoznavnosti Katja Koren, ki je v teh dneh izdala svoj prvenec.

"Prva nagrada je skoraj prekletstvo, saj imaš medijski bum, nimaš pa materiala, ki bi ga lahko dal ljudem in potem pišejo samo o tem, da si šel v trgovino in potem še na kavo. Res super," v smehu danes pojasnjuje pevka Katja, ki jo je širša javnost lahko prvič spoznala v Bitki talentov - glasbenem tekmovanju za mlade pevce, ki je potekalo pod okriljem oddaje Spet doma. Katja se predstavila v prvi izdaji tega tekmovanja leta 2004, ko je zmagal Omar Naber.

Katja je v teh letih postala stalnica v slovenskem glasbenem prostoru in le malokdo ne pozna vedno energične plavolaske. V Sloveniji sodi med najboljše ter najbolj zaželene spremljevalne in glavne vokalistke, saj je do zdaj sodelovala s številnimi domačimi glasbeniki.

Pevka je v teh dneh izdala svoj prvenec Veš, kaj mislim?, kjer izstopajo pridihi funka in džeza ter seveda njen akademsko šolan glas. Svojo glasbeno stvaritev bo v živo predstavila 6. marca v ljubljanskem klubu Cirkus.

Več o albumu in pasteh glasbenih resničnostnih šovov iz Katjine perspektive pa si lahko preberete spodaj.


Izšel je vaš prvenec, za katerega ste napisali vsa besedila in tudi glasbo za nekatere skladbe. Kaj je rdeča nit vaših besedil? Koliko sebe ste pravzaprav dali v njih? Koliko ste skozi svoje skladbe pripravljeni "razgaliti" sebe?
Res je. Naslov albuma je Veš, kaj mislim? in upam, da bodo ljudje med poslušanjem dejansko lahko to ugotovili, saj sem poskušala na zanimiv in preprost način prenesti v besedila to, kar mislim, drugače ne bi mogla niti stati za tem, kaj šele prepevati besedila. Rdeča nit je pozitivno razmišljanje, veselje do življenja in seveda ljubezen. Menim, da so samo iskrene stvari tiste, ki se nas lahko zares dotaknejo. Tudi sama sem bila popolnoma iskrena in mislim, da je poslanstvo glasbenika ravno to, da razdaja sebe in prek glasbe deli svojo energijo z drugimi. Predvsem pevci - prav tako tudi vsi drugi glasbeniki - pa so tisti, ki se na odru popolnoma ''razgalijo'' pred ljudmi, saj se na glasu sliši vse, kar človek doživlja in čuti ter to tudi prenese na ljudi in mislim, da če nisi pripravljen dati vse od sebe, bolje, da ne daš ničesar.

V skladbah so prisotni pridihi funka in džeza - zakaj ravno ti dve zvrsti? Kateri glasbeniki so v zadnjem času na vas pustili največji vpliv? Kaj največkrat poslušate?
Ti dve zvrsti zato, ker sta tudi meni zelo blizu. Pomembno je, da najdeš svoj zvok oziroma tisto, v čemer se dobro počutiš. Pravzaprav je isto, kot da se oblečemo v nekaj, v čemer se dobro počutimo in s tem izražamo sebe. Sama sem kar nekaj časa iskala tisto, v čemer bi se najbolj našla in ker sem rada dobre volje, mi je verjetno funk zato najbolj pri srcu in me popelje točno tja, kjer se odlično počutim. Zelo rada imam tudi soul, r'n'b, džez, pop, gospel, rock, drum & bass ... Glasbeniki, ki jih največ poslušam, so Jill Scott, Ledisi, Erykah Badu, Meshelle Ndegocello, Beyonce, Esperanza Spalding, Marvin Sapp, Fred Hammond, Kim Burrell, Billie Holiday, Janis Joplin, Nina Simone, Rachelle Ferrell, Roy Hargrove, Robert Glasper, Avishai Cohen, Marcus Miller, Richard Bona in še veliko jih je ... Seveda so vsi ti glasbeniki name naredili velik vpliv in obožujem njihovo glasbo, največ pa sem se zagotovo naučila od glasbenikov, s katerimi se družim in so tudi moji prijatelji. To so tisti, ki so z mano ustvarjali album in bodo z mano stali tudi na odru. Po večini so izobraženi džezovski glasbeniki, ki znajo na glasbo in življenje gledati malo širše in zelo odprto in tako zveni tudi njihova glasba, ko igrajo. Naj jih naštejem nekaj ... Marko Črnčec, Vid Žgajner, Tomaž Gajšt, Gregor Kozar, Tadej Kampl, Igor Bezget, Bruno Domiter, Žiga Kožar, Teo Collori ...

Kam ciljate s svojim albumom? Kateremu občinstvu je namenjen?
Ciljam na vse tiste, ki znajo razmišljati s svojo glavo in imajo radi lepe stvari. Torej ljudje med 10. in 90. letom starosti (smeh). Nočem zveneti samovšečno, ampak mislim, da tisti, ki ne prisluhnejo dobro in si ne vzamejo časa, ne bodo poslušali takšne glasbe. Ker je poplava vseh mogočih glasbenikov in pevcev, se bom verjetno dotaknila tistih, ki prisluhnejo malo bolj kakovostni popglasbi, če pa se bom še glasbenih urednikov, bo pa super. Meni je najbolj pomembno, da bo to občinstvo, ki hodi na koncerte, saj samo tako lahko delim in delam tisto, kar znam.

V poplavi glasbenih resničnostnih šovov, ki se pojavljajo zadnja leta pri nas - kakšen je vaš nasvet za vse tiste, ki se ne prebijejo do prve nagrade? Vemo namreč, da ste svoje prve večje korake delali v Bitki talentov.
Prva nagrada je skoraj prekletstvo, saj imaš medijski bum, nimaš pa materiala, ki bi ga lahko dal ljudem in potem pišejo samo o tem, da si šel v trgovino in potem še na kavo. Res super ... (smeh). Mislim, da je dobro, da veš, kaj hočeš in predvsem vedno vztrajaš pri tem, kar želiš dati, povedati in se včasih dobesedno boriti za to, drugače ne bo nikoli tako, kot bi si človek želel. Kar pa velikokrat tako ali tako ni. Sama sem doživela marsikaj dobrega in slabega in se morala naučiti, kako in kaj iz izkušenj, ampak tudi to je en poseben čar v življenju. Rasteš in se učiš. Če grem nazaj, seveda je tudi zelo pomembno, da po preteklem letu od zmage na primer nisi ti tisti, ki je brez prebite pare in nima za nov mikrofon ali strune, nekdo, ki pa verjetno niti ne ve, kako je videti tvoj koncert, pa ima na koncu ogromno denarja - zaradi tebe. Ljudje pa te imajo dovolj. Ampak to se dogaja in se bo še naprej, ker zmagajo še neznani, posledično neizkušeni in željni uspeha. Toda če vztrajaš, mislim, da te takšne napake ne morejo ustaviti.

Bi se sami še kdaj prijavili na tovrsten šov?
Ne bi in tudi upam, da mi ne bo treba. Čeprav je bilo takrat super in je na meni pustilo velik pečat, predvsem pa sem se ogromno naučila. Zdaj pač upam, da bom našla pravi način, da bo mojo glasbo slišalo čim več ljudi.

Ko danes malce pogledate nazaj, kaj so največje pasti tovrstnih šovov?
Pasti je toliko, v koliko se jih pustimo ujeti. Lahko pa vse zelo dobro obrnemo v svojo korist, vendar moramo imeti železno kožo in ogromno željo po ustvarjanju, pa tudi nabrušen jezik in zdravo pamet, bi rekla. Dejstvo je, da si naenkrat med ljudmi, ki imajo v tem ogromno izkušenj in jih ne zanimaš ti, ampak koristi, ki jih lahko imajo od tebe. Ampak če si okupiran z vseh strani, vsi pihajo na tvojo dušo in vse, kar narediš, je super, imaš lahko hitro zamegljen um in pozabiš na svoj instinkt. To pa je edino, kar ti v takih trenutkih lahko pokaže pravo pot.

Imate kakšen nasvet za mlade in ambiciozne pevce in pevke, ki pridejo do medijske pozornosti čez noč?
Se mi zdi, da sem povedala že vse, kar je pomembno ... (smeh). Dovolj je že zavedanje, da vse, kar pride čez noč, tudi odide čez noč, če nisi dovolj potrpežljiv in ne veš, kaj delaš.

Videospot za pesem Balada, si lahko pogledate spodaj.

K. K., <a href="https://twitter.com/#!/KK_offline">spremljate me lahko na Twitterju</a>
Prijavi napako
Komentarji
MIRNČAN
# 02.02.2012 ob 15:49
Všeč mi je barva njenega glasu.
Merlot
# 02.02.2012 ob 15:35
Luškana punca.
Mr.Mr.
# 02.02.2012 ob 16:20
Sem jo že parkrat srečal. Res je energična in karizmatična.
Pa še pokvarila se ni :). Za pohvalit.
TakoJeTakoBo
# 02.02.2012 ob 17:47
Kul punca, karakterno (po mojem mnenju - ne poznam osebno niti ene, niti druge) popolno nasprotje Maje Keuc.Sicer pa pozitivna in preprosta ter odlična pevka. To=to.
Hermas
# 03.02.2012 ob 15:27
Uf, čudi me, da Raay ni kriv za ta nikakav komad in da ne berem komentarjev tipa: JOJ KATJA brž vstran od svojega producenta, ker VSTRAN MEČEŠ SVOJ NEVERJETEN TALENT.
Če poenostavimo, ta komentar sem dodal zgolj, da izpostavim tisoč kriterijev, ki jih uporabljajo eni in isti komentatorji na tem forumu, a vedno znajo le ŽALITI vsepočez. Pa še tisti, ki ste jo pohvalili, ste privlekli na plano Majo Keuc in njeno "noslanje". Adijo pamet, samo podcenjevanje in poniževanje drugih in vse samo za to, da se potem nekdo bolje počuti v svoji koži. A je to res naš maksimum, ki ga zmoremo kot družba???
Človeku vzamete še užitek pri tako preprosti stvari, kot je glasba. Vsa čast našim pevcem, ki znajo peti in SI UPAJO TO POKAZATI. Pa lep dan.
gantarm
# 02.02.2012 ob 16:49
Čestitke za lepo skladbo in še lepši videospot.
Glasna
# 02.02.2012 ob 21:43
Katja in Nina Pušlar sta verjetno, edini prizemljeni deklini iz talent šovov, ki nista muhi enodnevnici.
perice
# 02.02.2012 ob 17:20
dober pogovor
jazosebno
# 03.02.2012 ob 10:39
Lep in prijeten glas. Fino fajn :-)

(in pa da ne poje skozi nos, kot marsikdo na sceni) UF!!
ti_si_nula
# 03.02.2012 ob 00:28
Spot res daje vtis, da so ga financirale Slo. železnice :D komad pa tak tak, slišen je ni pa opažen.
miroslav
# 02.02.2012 ob 23:09
@mnator
Neverjetno. Najprej je smučala v svetovnem pokalu (vražje Slovenke) sedaj pa še poje.

ni ista oseba...

@nikok
Če je to lušno, sem jaz Baltazar!
evo, filmček o tebi...
Mercredi
# 02.02.2012 ob 22:13
Ful lep spot :)
vejavejica
# 02.02.2012 ob 16:14
Klavdija Kopina, lektorji! ... znajo nardit čudeže.
highlander_
# 02.02.2012 ob 15:48
Sem pričakoval mal bojši komad ubistvu se ga naveličaš že po prvi minuti, torej nič posebnega upam, da so ostali komadi boljši. Ima pa Katja zelo lep glas tako da upam da bo posnela kaj bol zanimivega.
mnator
# 02.02.2012 ob 22:20
Neverjetno. Najprej je smučala v svetovnem pokalu (vražje Slovenke) sedaj pa še poje. Res super talent, pa še dobro izgleda. Premalo se zavedamo, kaj imamo v Sloveniji. Goo Katja!
jemaad
# 02.02.2012 ob 16:53
Sponzor videa: Slovenske Železnice?
Niko_K_
# 02.02.2012 ob 22:57
Če je to lušno, sem jaz Baltazar!
Kazalo