Trgovci si od razprodaj obetajo podoben izkupiček kot lani. Foto: BoBo
Trgovci si od razprodaj obetajo podoben izkupiček kot lani. Foto: BoBo
Razprodaje
Trgovci bodo v času razprodaj izdelke ponujali po 30 do 70 odstotkov nižjih cenah. Foto: BoBo

V času zimskih razprodaj bodo trgovci v ta namen izdelke ponujali po 30 do 70 odstotkov nižjih cenah.

Kot je običajno, so najbolj znižane cene zimskih oblačil. Trajanje sezonske razprodaje določi vsak trgovec sam, če se za razprodajo odloči, vendar lahko razprodaje trajajo največ 60 dni. Objava o uvedbi razprodaje pa mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne razprodaje.

Trgovci skrbno izbrana oblačila in obutev iz jesenskih in zimskih kolekcij glede na izkušnje iz preteklih razprodaj ponujajo tudi do 70 odstotkov ceneje, nekateri pa bodo v prvih dneh razprodaj za kupce prilagodili obratovalni čas prodajaln, kar pomeni, da se bodo tudi tokrat na razprodaje primerno pripravili.

Prodajalec mora razprodajo objaviti na krajevno običajen način. V objavi mora navesti podatke o vrsti blaga, odstotek znižanja in obdobje trajanja razprodaje. Pozoren mora biti na to, da je blago, ki je na razprodaji, označeno s ceno pred znižanjem in z novo znižano ceno. Blago, ki je na razprodaji, mora biti kljub znižani ceni brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako.


Kratek pregled ponudbe največjih prodajalcev tekstilnih izdelkov, obutve in športne opreme.

Intersport: V času zimskih razprodaj so znižali cene sezonskih oblačil in obutve ter smuči, desk, smučarskih čevljev, čelad, očal in druge opreme za zimske športe. Znižanja so različna, najmanj 30 odstotkov, veliko pa je izdelkov tudi s 50- in celo 60-odstotnim popustom, so pojasnili za STA.

Sportina Group: Cene izbranih izdelkov so znižali od 30 do 70 odstotkov. Kot so pojasnili za STA, so poleg sezonskih popustov ponudili tudi dodatni 20-odstotni popust. V času uradnih razprodaj je tudi pri njih največ povpraševanja po sezonskih izdelkih, to so predvsem plašči, jakne, bunde, škornji, puloverji. To so izdelki, ki so med dražjimi in tudi najbolj znižanimi.

Emporium: Vrata na začetku razprodaj se bodo odprla ob 9. uri, zimskim oblačilom in obutvi pa so ceno znižali do 50 odstotkov. Tako v Emporiumu kot Galeriji Emporium so kupcem že pred začetkom razprodaj nudili 30-odstotni popust na vsa zimska oblačila in obutev ter bili z obiskom zadovoljni. "Glede na ponudbo so razprodaje vedno dobro obiskane. Vedno več kupcev se odloči za nakupe pred razprodajami, zaradi pomanjkanja konfekcijskih številk. Nekateri kupci si že pred začetkom razprodaj ogledajo artikle," so pojasnili.

Modiana: Kupcem so ponudili izdelke s popustom od 20 do 50 odstotkov, najbolj so znižali cene artiklom sezonskega značaja, kot so plašči in bunde. Kupcem so sicer popust na izbrane in označene artikle ponudili že v decembru.

Hervis: Cene izdelkov so znižali do 50 odstotkov, posamezni izdelki pa so tudi za več kot 50 odstotkov cenejši. Cene so znižali večini artiklov, glede na letni čas pa velik del njihove trenutne ponudbe izdelkov predstavljajo smučarska oprema, zimska obutev in oblačila, oprema za fitnes, po znižani ceni pa je mogoče kupiti tudi nekatere druge izdelke.