Lana Mahnič Jekoš bo letos ostala brez svoje naslednice, kdaj jo bo dobila, pa ni znano. Toda v Mongolijo ne bo potovala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lana Mahnič Jekoš bo letos ostala brez svoje naslednice, kdaj jo bo dobila, pa ni znano. Toda v Mongolijo ne bo potovala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lana Mahnič Jekoš
Pred meseci je v Londonu Slovenija imela predstavnico. Vendar je Jekoševa ostala brez vidnejšega rezultata. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lana Mahnič Jekoš
Lani se je izbor po šestdesetih letih pet vrnil na kraj, kjer se je vse začelo - v London. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mis sveta 2011
Ob prejetju krone in lente je 21-letna Ivian Sarcos postala že šesta Venezuelka, ki se je okitila z nazivom najlepše na svetu. Venezuela je tako postala država, ki se ponaša z največ zmagami v 60-letni zgodovini tega tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sandra Adam
Sandri Adam se žal ni uspelo sprehoditi po velikem odru na izboru za mis sveta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mis Slovenije Tina Petelin
Tina Petelin pa je bila prva, ki je pod organizacijo IdejaIdeja tlakovala pot 'novi generaciji' domačih misic. Foto: MMC RTV SLO
Tadeja Ternar
Ponavlja se zgodba s Tadejo Ternar iz leta 2008. Foto: Tanja Zrinski

"Mi ne želimo več delati izbora, kot je bil do zdaj. Izbor je zastarel. Je enak že 20 let in iz tega razloga želimo nekaj novega. Čisto iskreno povedano, smo želeli ta izbor obrniti v resničnostni šov oz. na način, ki bi bil najbolj zanimiv tako za javnost, medije in sponzorjem, da se s tem zviša gledanost, ker izbor je začel padati," je za MMC pojasnila direktorica projekta Mis Slovenija pri agenciji IdejaIdeja Eva Repič.

Za letošnji izbor, ki bo poleti potekal v Mongoliji, so organizatorji po besedah Repičeve že imeli potrjene sponzorje, opravljene castinge in izbranih deset finalistk. "Izbor je bil pripravljen do te mere, da bi morali samo še potrditi lokacijo, primerno za prireditev, ampak enostavno je izbor naredil v zadnjih treh letih 100.000 evrov škode, kar je resničen podatek," je dejala Repičeva.

Ena izmed težav, ki jo je še izpostavila, je zastarelost izbora, ki naj bi bil manj zanimiv tako za javnost kot za sponzorje in medije. "Enostavno je 20 let enak in nikogar več ne zanima. Vedno je ista stvar, ista scena in nikogar to več ne zanima. Le obrazi deklet se spreminjajo. Enostavno je ta projekt začel prinašati izgubo, in ne dobička. Prišli smo pred odločitev, ali izbor prenovimo ali pa opustimo. Če bomo mi našli rešitev, da projekt obrnemo v resničnostni šov - v obliki oddaj, in to ne samo televizijskih, ampak tudi preko spletnega medija. In če nam bodo to potrdila redakcija v Londonu, bomo projekt nadaljevali. V nasprotnem primeru pa ne bomo šli z glavo v zid in bomo projekt opustili," je še pojasnila Repičeva.

Po letu 2008 spet brez misice
Podjetje IdejaIdeja je k projektu Mis Slovenija pristopilo leta 2009, ko je dolgoletni lastnik licence Mis Slovenije za Mis sveta Zdravko Geržina ostal brez nje. Izbor za mis Slovenije 2008 je bil sicer že v polnem teku, ko je nastalo nesoglasje med Geržino in RTV Slovenija. Nazadnje so se dogovorili, da izbora sploh ne bo, mis Slovenije 2007 Tadeji Ternar pa so podaljšali mandat še za eno leto.

Podobna zgodba se je začela dogajati leta 2009, kar pa ni bilo po volji organizatorki izbora mis sveta Juliji Morley. Iz Londona so Geržini že spomladi poslali pogodbo o organizaciji letošnjega izbora za mis Slovenije, ki pa je ni hotel podpisati, dokler ne bi bil prepričan, da letos zapletov na domačih tleh ne bo. Avgusta so ga iz Londona poklicali še enkrat, da bi izvedeli, kako napredujejo pogovori, Geržina pa jim je lahko povedal le to, da se z RTV SLO še niso dogovorili.

Naziv mis Slovenija za leto 2009 je pripadel takrat 23-letni študentki ekonomije Tini Petelin, ki je naziv brez krone prejela kar na tiskovni konferenci v enem izmed ljubljanskih hotelov. Ugibanja o novi zmagovalki pa je končal nov lastnik licence Damir Osredečki.

Tadeja Ternar se tiskovne konference in predaje krone takrat ni udeležila, saj je povabilo za sodelovanje v žiriji v Radencih dobila dan pred izborom po telefonu, a je bila ves konec tedna v tujini na snemanju televizijske reklame in povabila ni mogla sprejeti, je takrat pojasnil nekdanji lastnik licence Geržina.

Po Tini je prišla Sandra
Četudi Tina v Johannesburgu, kjer je slavila mis Gibraltarja, Kaiane Aldorino, ni dosegla vidnejše uvrstitve, je "šov" mis Slovenije šel naprej naslednje leto. Potem ko je na izboru, ki je potekal v SNG Maribor, postala najprej top model med finalistkami, nato mis fotogeničnosti in nazadnje še mis Slovenije, si je Korošica Sandra Adam prislužila vozovnico na kitajski rajski otoku Hainan v mestu Sanja.

Sandra domov, Slovenija brez predstavnice
Ampak zaradi zdravstvenih težav se je morala Sandra iz Kitajske vrniti še pred izborom najlepše na svetu.

"Jaz sem lani hotela poslati prvo spremljevalko kot Sandrino menjavo. Nato pa mi vodilni na izboru za mis sveta niso dovolili oziroma so nam sporočili, da je nesmiselno," je takrat MMC še enkrat pojasnila Repičeva.

Organizatorji so ji namreč sporočili, da bi prihod prve spremljevalke popolnoma porušil njihov sistem priprav. "Oni so namreč že takrat imeli zaključen 'talent show' in so bili globoko v učenju koreografij. Ko je Sandra bila še v Pekingu v bolnišnici, so finalistke že nadaljevale svojo pot proti Sanji," je dejala Repičeva in dodala, da bi Sandra, če bi ozdravela, nadaljevala svojo pot. Tako pa je finalni izbor, kjer je slavila predstavnica Združenih držav Amerike Alexandria Mills, Dravograjčanka spremljala z domačega kavča.

Lani pa se je na seznam najlepših slovenskih misic vpisala še Lana Mahnič Jekoš, ki je za nagrado odpotovala v London. Krona je odšla v Venezuelo.


Zdaj pa se postavlja vprašanje, kdaj bodo Jekoševa ter obenem še Sandra Adam (2010) Petelin (2009), Ternar (2007/2008), Iris Mulej (2006), Sanja Grohar (2005), Živa Vadnov (2004), Tina Zajc (2003), Nataša Krajnc (2002), Rebeka Dremelj (2001), Maša Merc (2000), Neda Gačnik (1999), Miša Novak (1998), Maja Šimec (1997), Alenka Vindiš (1996), Teja Boškin (1995), Janja Zupan (1994), Metka Albreht (1993), Nataša Abram (1993), Teja Skarza (1992) in Vesna Musić (1990) dobile svojo naslednico.