Namesto na plavajočem odru bo letos mednarodni folklorni festival Folkart potekal na Trgu Leona Štuklja, v SNG-ju Maribor in drugod po mestu. Foto: BoBo
Namesto na plavajočem odru bo letos mednarodni folklorni festival Folkart potekal na Trgu Leona Štuklja, v SNG-ju Maribor in drugod po mestu. Foto: BoBo
Festival Lent
Festival se začenja 26. junija, traja pa do 11. julija. Foto: BoBo
Začel se je Festival Lent
Zgodovina Festivala Lent

Letošnji Lent bo v nekoliko drugačni obliki kot doslej - letos ne bo Glavnega odra na Dravi, ampak bo dogajanje še bolj razpršeno po mestu. Glavnina dogajanja bo stekla šele v drugi polovici festivala, brez velikih mednarodnih imen, a po navedbah organizatorjev s še vedno dovolj pestro in kakovostno ponudbo.

Tako kot zadnjih nekaj let se je tudi letos organizacija festivala zaradi številnih nedorečenosti, predvsem finančne narave, znova reševala v zadnjem trenutku. Že dolgo obljubljena javna razprava o prihodnosti festivala, ki zaradi nenehnega nižanja javnih sredstev in kriznih časov, s katerimi se spopadajo sponzorska podjetja, še vedno ni stekla, dodaten udarec pa je organizatorjem zadalo drastično zmanjšanje sofinanciranja mariborske občine. V primerjavi z lanskim letom država ni priskočila na pomoč z dodatno finančno injekcijo, zato se letošnji proračun festivala ocenjuje na okoli 750.000 evrov, kar je skoraj pol manj kot lani in daleč od 2,5 milijona evrov, kolikor je znašal v prejšnjih letih.

Posledično so se morali odreči postavitvi Glavnega odra na Dravi, ki je bil za organizatorje vsako leto največji finančni zalogaj, a je obenem tudi nudil možnost največjega zaslužka s prodajo vstopnic in sponzorskimi pogodbami. Ali odsotnost tega prizorišča vpliva na letošnjo prodajo vstopnic, v Narodnem domu Maribor še ne morejo povedati, saj prodaja poteka na različnih mestih. "Upamo, da to ne bo vplivalo na prodajo, saj obiskovalci prihajajo na festival zaradi nastopajočih, ne pa zaradi odra," je povedal predstavnik organizatorjev Boris Črnič.

Namesto na plavajočem odru bo letos mednarodni folklorni festival Folkart potekal na Trgu Leona Štuklja, v SNG-ju Maribor in drugod po mestu. Vlogo osrednjega prizorišča na Lentu bo prevzel zunanji avditorij lutkovnega gledališča, delno pa tudi letos razširjeni Jurčkov oder pri Vodnem stolpu. Večerov oder ostaja zagrajen in dostopen le z vstopnicami, med novimi prizorišči pa je tudi Salon uporabnih umetnosti.

500.000 obiskovalcev tudi letos?
Začetek največjega mariborskega kulturnega dogodka bo letos brez dviga festivalske zastave in uradnega odprtja. "Trudimo se, da je ta prireditev čim manj politična," je pojasnil prvi mož festivala in direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina, ki je dodal, da je Lent festival za družine. Zato po njegovih besedah niso toliko pomembna velika imena nastopajočih - čeprav so ta v preteklosti na festivalu že nastopala -, temveč raznoliko dogajanje za vse generacije. Ker privlači različne skupine ljudi, je prireditev ključna za mariborsko gostinstvo in turizem.

Lani so našteli okoli 500.000 obiskovalcev in na takšno številko upajo tudi letos. Rukavina upa, da so trenutne razmere le začasne in da bo festival v prihodnjih letih lahko spet zadihal s polnimi pljuči. Še posebej si želi, da bo mesto po dolgoletnih obljubah vendarle uresničilo idejo o postavitvi stalnega prizorišča na Lentu.

Začel se je Festival Lent
Zgodovina Festivala Lent