Škrabčeva domačija bo na fižolov praznik odprta ves dan. Foto:
Škrabčeva domačija bo na fižolov praznik odprta ves dan. Foto:
Ribniški smenj
Ribničani so že pretekli konec tedna dokazali, da se znajo zabavati. Foto: RTV SLO

Fižolov dan v Hrovači je zabavna, etnološko kulinarična prireditev, pripravlja pa jo Vaško etnološko turistično društvo Hrovača.

Dogodek, ki je posvečen avtohtoni sorti fižola, ki se imenuje ribn'čan, se bo začel ob 15.00 z nastopom Sodraških tamburašev. Nato se bo začela prava fižolova pojedina, saj gospodinje iz Hrovače na Fižolov dan pripravijo in spečejo okoli petdeset različnih jedi iz fižola, obiskovalci pa jih lahko kupijo za simbolično ceno. Specialitete iz fižola bo pripravljal tudi kuharski mojster Slavko Adamlje. Kulinarična zvezda Fižolovega dne sicer še vedno ostaja izvrstna fižolova torta, pravijo organizatorji.

Začeli bodo Sodraški tamburaši, končali Mladi upi
Uživanje fižolovih specialitet bodo spremljale melodije Sodraških tamburašev, prikaz mlatenja, pajtlanja in prebiranja fižola. Otroci se bodo zabavali na ustvarjalnih delavnicah, tisti malo starejši na hoduljah … Najspretnejši se bodo pomerili še v drugih vaških igrah, dogajanje pa bo proti večeru kronala veselica z ansamblom Mladi upi. Iz Hrovače bo redno oddajal Radio Mlajku in prinašal prave in rumene novice iz Hrovače in okolice. Ves dan pa bo odprta tudi Škrabčeva domačija, nominiranka za naziv Evropski muzej leta 2004.