Dogajanje na glavnem Bazarkovem odru je ves čas sejma zelo pestro. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Dogajanje na glavnem Bazarkovem odru je ves čas sejma zelo pestro. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Otroški bazar
Ustvarjalnih delavnic vsekakor ne manjka. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Otroški bazar
Maskote, ki delijo majhne pozornosti - le komu niso ljubke? Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Otroški bazar
Bazarko vsako leto poskrbi tudi za majice. Nekaj smo jih podeljevali tudi v našem uredništvu na Bansijevi spletni strani. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Otroški bazar
Priljubljeni Viki. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Otroški bazar
Otroški bazar vsako leto skupinsko obiščejo številni vrtci in šole. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Otroški bazar
Tudi za športne navdušence je dobro poskrbljeno. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Lahko bi rekli, da je Otroški bazar "raj za otroke", saj se lahko brezplačno naužijejo številnih igral, delavnic, poskusijo prenekatero slaščico, se fotografirajo z maskotami, jim sedejo v naročje in še in še. Je pa Otroški bazar tudi čudovit "funkcionalni sprehod" za starše, saj lahko na njem najdejo številne informacije, se pogovorijo z drugimi starši in strokovnjaki.

Otroški bazar spada med največje sejme za družine v Sloveniji in tradicionalno odpre svoja vrata v sredini septembra. Na njem se je mogoče seznaniti s številnimi izobraževalnimi, kulturnimi in zabavnimi vsebinami, ki so ponujene v sejemskih dvoranah, na zunanji ploščadi, na Bazarkovem odru in še kje. Najdete lahko tudi medgeneracijski program, športno dogajanje, mini živalski vrt na prostem, številne informacije za starše z majhnimi otroki, novorojenčki in vse, ki načrtujejo družino. Vse dni bo potekala tudi tržnica rabljene otroške opreme in človekoljubna akcija zbiranja šolskih potrebščin.

8. Otroški bazar poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od 12. do 15. septembra. Obiščete ga lahko od 9. do 19. ure. Vstopnine ni!


Razstavljavcev in informacij je več kot dovolj
Na sejmu si starši lahko ogledajo ponudbo inovativnega otroškega in mladinskega pohištva, potrebščine in rešitve za dom, turistične aranžmaje, različne ponudnike, ki skrbijo za dolgoročno finančno neodvisnost družin in še in še. Ne manjka niti ponudbe oblačil, igrač, igral, mladinske literature, predstavitve jezikovnih tečajev, otroške kozmetike, športnih tečajev, telovadbe in gibalnih vaj. Na razstavnih prostorih je mogoče okušati tudi številne dobrote, degustacije iz sladkovodnih in morskih rib, morskih sadežev, zdravih slaščic in podobno.

Vsako leto je zelo obiskana tudi tržnica rabljene otroške opreme, kjer obiskovalci lahko kupujejo ali prodajajo vozičke, avtosedeže, stajice, mize za hranjenje, kolesa in druge pripomočke.

Izvzeti niso niti bodoči starši
Bodoči starši in starši z novorojenčki se lahko s pomočjo revij in literature za mlade starše, seznanijo s ponudbo različnih izdelkov, kot so dude, stekleničke, izdelki za vsakodnevno nego dojenčkov ter oblačila za nosečnice in novorojenčke. V previjalnici in mirni sobi sta za nasvete na voljo tudi psihologinji Urška Podvršič in Radmila Pavlovič Blatnik, kjer predstavljata različne načine nošenja otrok in prilagajanje na življenje z novorojenčkom.

Pestro dogajanje na Bazarkovem odru
Obiskovalci Bazarkovega odra lahko prisluhnejo slovenskim folklornim nastopom, pevskim, glasbenim in dramskim nastopom vrtcev in šol, predstavitvi madžarskega ljudskega plesa, si ogledajo modno revijo in mnogo drugih zanimivosti. Na odru bodo nastopili tudi Manuella Brečko in dvajset izjemnih mladih glasbenikov, ki se bodo potegovali za zmago v okviru osnovnošolskega zabavnoglasbenega festivala Korajža velja. Mini teater bo na Otroškem bazarju prvič priredil tudi predstavo Sneguljčica.

Kdor je rad zunaj
Pestro dogajanje poteka tudi na zunanji ploščadi, kjer so na voljo rekviziti za gibčne gimnastičarje za izvajanje akrobacij na trampolinu, lahko se sprehodite s hoduljami, plezate na 7,5 metra visoki plezalni steni in še in še. Ogledate si lahko tudi mini živalski vrt, kjer je na ogled kamela Laika, poni Jack, legvan, kokoši, labodi, grške želve, nosati medvedi, pritlikavi zajčki in himalajske koze. Potekajo tudi številne preventivno-informativne predstavitve - uprava za zaščito in reševanje seznanja otroke in starše z delom reševalcev, ki pomagajo ob naravnih in drugih nesrečah ter kako ukrepati v primeru nesreč, policija predstavlja svoja vozila, opremo, različne živali, tam so tudi gasilci z gasilskim avtomobilom.

Medgeneracijske vsebine
Starši lahko na Otroškem bazarju dejavno preživljajo čas s svojimi otroki in se učijo ročnih spretnosti v številnih ustvarjalnih delavnicah. Prelevijo se lahko v arhitekte in urbaniste, v ilustratorje in izdelovalce lutk ter sodelujejo v čisto pravi gledališki predstavi. Na ogled je tudi razstava likovnih del otrok, ki so ustvarjali v okviru natečaja Festivala za tretje življenjsko obdobje na tri razpisane teme: pomembnost ohranjanja čistih voda, medsebojna pomoč, poznavanje iger, pesmi in plesov njihovih starih staršev.

V ustvarjalnem kotičku predstavniki različnih muzejev učijo otroke igric, ki so se jih igrali njihovi dedki in babice, otroci so vabljeni k igranju na ljudsko glasbilo nunalco, učenju ljudskega plesa zibenšrita, izdelovanju rožic iz kreppapirja in še in še. Prav danes, na prvi dan Otroškega bazarja, pa so na svoj račun prišli tudi upokojenci osrednjeslovenske pokrajine v okviru "Bazarja generacij", ki so mlajše generacije učili priprave piškotkov brez peke, skupaj z njimi so izdelovali slike iz semen, nakit za otrokove dedke in babice ter krasili kamenčke.

Tudi letos je Otroški bazar dobrodelen
Štiri dni se bodo na Otroškem bazarju zbirale nove ali ohranjene šolske potrebščine, ki jih bo Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje podarila otrokom iz socialno šibkih družin. V akciji se zbirajo zvezki, svinčniki, mape, peresnice, torbe, voščenke, barvice in druge šolske potrebščine.

Otroški bazar podpira tudi akcijo NAJSRČEKBIJE. Gre za neprofitno, nacionalno, družbenokoristno akcijo usposabljanja staršev ter pedagoških in drugih delavcev v vrtcih in osnovnih šolah za situacije, ko je potrebno znanje temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok. Organizira jo dobrodelna ustanova DANU filantropija v sodelovanju z UKC-jem Ljubljana in ob podpori spletnega portala Ringaraja.net. V prvih dveh letih obstoja akcije je izobraževanje opravilo več kot 2.000 tečajnikov iz 45 slovenskih vrtcev in šol.