Nabrežje Drave vsako leto zaživi po zaslugi festivala Lent. Foto: BoBo
Nabrežje Drave vsako leto zaživi po zaslugi festivala Lent. Foto: BoBo
Lent po navedbah organizatorjev vsako leto obišče okoli pol milijona obiskovalcev. Foto: BoBo

V dobrih dveh tednih se bodo na več kot 40 prizoriščih zvrstili različni koncerti, predstave, folklorni nastopi, ulično gledališče, otroške prireditve in športni dogodki.

Festival Lent je največji slovenski festival na prostem in eden največjih v Evropi, saj po navedbah organizatorjev pritegne več kot pol milijona obiskovalcev. Njegov začetek je naznanil opoldanski dvig festivalske zastave, ki mu bo poleg mariborskega župana Andreja Fištravca in direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavine prisostvovala tudi predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek.

V sklopu Festivala Lent poteka pet večjih festivalskih sklopov, med njimi Festival Folkart, ki bo letos gostil folklorne skupine iz Argentine, Guama, Japonske, Portugalske, Srbije, Turčije in seveda Slovenije. Zelo priljubljena sta festival džezovske glasbe Jazzlent in festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki bo hkrati potekal še v nekaterih drugih slovenskih krajih.

Vrhunski kuharji vabijo
Najmlajši je festival ulične prehrane Sladolent, ki je nastal kot odgovor na kritike zaradi pomanjkljive gastronomske ponudbe na festivalu. Sladolent bo letos potekal četrto leto, na njem pa se bodo zvrstili praktično vsi najboljši slovenski kuharji. Za najmlajše in njihove starše je najzanimivejši Park doživetij, ki so ga letos zaradi pomislekov okoljevarstvenikov delno preselili v Vetrinjski dvor.

Osrednje prizorišče je glavni oder na Dravi, kjer bodo med drugimi nastopili Siddharta, Rade Šerbedžija, Đorđe Balašević, Big Band Krško, Inner Circle in Jinx. Džez in komedija sta se iz Starega radia preselila na novozgrajeni zunanji avditorij lutkovnega gledališča, medtem ko Večerov oder ostaja pri Žičkem dvoru, a bo po novem tudi zanj treba kupiti vstopnico. Med nastopajočimi bodo Skid Row, Bilbi, Zaklonišče prepeva, Pips Chips & Videoclips, Elemental, Jamaram, Orlek, Shutka Roma Rap, Tinkara Kovač, Muff, Divlje Jagode in Soulfingers.

Prej samostojni koncert Piše se leto, ki je bil po navadi nekaj dni pred začetkom Festivala Lent, bo letos vključen v festivalski program. Na sporedu je 24. junija z glasbenimi skupinami Elvis Jackson, S.A.R.S., Eyesburn in Happy Ol'Mcweasel.

V središču mesta pripravljajo poseben program Živa dvorišča, prav tako bosta tudi letos dva ognjemeta. Prvi bo ob koncu Folkarta, 28. junija, drugi pa ob izteku celotnega Festivala Lent, 5. julija. Festival, ki ga prirejajo od leta 1993, je svoje ime dobil po mariborskem nabrežju reke Drave, kjer je bilo v srednjem veku pristanišče za splave in ki se še danes imenuje Lent.

Začetek Lenta v Mariboru
Začetek Lenta v Mariboru