Ula Furlan se je na sceni pojavila, ko je nastopila v mladinskem filmu Hit poletja, niso pa ji tuje niti televizijske kamere. Foto: MMC RTV SLO/Eva Košak
Ula Furlan se je na sceni pojavila, ko je nastopila v mladinskem filmu Hit poletja, niso pa ji tuje niti televizijske kamere. Foto: MMC RTV SLO/Eva Košak
Tilen Artač in Jure Godler
Rubriko Poldnevnik bosta Tilen Artač in Jure Godler razširila v samostojno oddajo. Foto: Žiga Culiberg
Moja Slovenija
Rdeči proti modrim, ugibanje slovenskih pesmi in druženje z znanimi obrazi - na sporedu bo še 12 oddaj Moje Slovenije. Foto: Žiga Culiberg
Miša Molk
Molkova se na male ekrane vrača s pogovorno oddajo - ta žanr televizijskega razvedrila ji je tudi najljubši. Foto: Žiga Culiberg
Blaž Švab
Slovenski pozdrav (p)ostaja stalnica petkovih večerov. Foto: Žiga Culiberg

V Programsko-poslovnem načrtu (PPN), ki ga je javni zavod sprejel decembra, je razčlenjen načrt oddaj, s katerimi bo TV Slovenija gledalce skušala zabavati (pa tudi informirati in izobraževati) na "enki" in "dvojki". Ob nekaterih paradnih konjih razvedrilnega programa v oči najbolj padejo napovedi novih oddaj z novimi voditelji. Temeljne usmeritve in zasnove teh oddaj so že sprejete, ustvarjalni proces in dokončni dogovori z voditelji in avtorji pa še potekajo. Kljub temu je že znanih nekaj podatkov.

Znana kratica, drug pomen
Prva sveža oddaja, ki bo gledalce nacionalne televizije skušala privabiti pred male zaslone in jim polepšati nedeljsko popoldne, je oddaja NPU, kar je kratica za Nedeljsko popoldne z Ulo. Oddaja, ki jo bo vodila preizkušena igralka in voditeljica Ula Furlan, bo od marca naprej na sporedu ob 17.15, trajala pa bo 80 minut.

Kot je razvidno iz PPN-ja, bo NPU nekakšen naslednik zelo uspešnega NLP-ja, ki sta ga pred leti povezovala Anja K. Tomažin in Lado Bizovičar. Šlo bo za "magazinsko studijsko oddajo družinskega tipa s posebnim poudarkom na medgeneracijskem sodelovanju in povezovanju". Furlanova bo imela v vsaki oddaji enega ali več gostov, predvajali pa bodo tudi prispevke z različnih področij, od mode, športa in glasbe do predstav in dosežkov mladih v znanosti. Gostovali bodo znani videokolumnisti, v oddajo pa bo vključen tudi projekt Simbioza o medgeneracijskem sodelovanju.

Jebovlje postajajo del oddaje Poldnevnik
Kaj pa sobotni večerni termini, ki so tradicionalno namenjeni zabavnim oddajam? Do junija, torej v 12 oddajah, boste zanimivosti Slovenije in Slovencev še naprej lahko spoznavali v priljubljenem kvizu Moja Slovenija, ki ga vodi Mario Galunič, po tej oddaji pa bo sledila prenovljena oddaja Zaigraj še enkrat, sam, ki bo prevzela novo ime Poldnevnik. Izhajala bo iz dozdajšnje "informativne" rubrike v omenjeni oddaji, a bo postala "samostojna satirično-parodična sobotna poznovečerna 25-minutna oddaja z Juretom Godlerjem in Tilnom Artačem". V 20 delih, predvajanih ob 21.30, obljubljajo "še več skečev, imitacij, parodij, remakov kultnih filmov in iluzionističnih točk s komičnim pridihom". Del oddaje ostaja tudi animirana politično-satirična serija Jebovlje.

Kviz, glasba in dve pogovorni oddaji
Po poletnem premoru pa bodo najbolj gledani termin, torej soboto ob 20.00, zavzele nove oddaje, na katere TV Slovenija veliko stavi in s katerimi želi "zapolniti dolgoletne vrzeli na področju vsebinske in zvrstne raznolikosti razvedrila na javni televiziji" ter nagovoriti kar najširši krog gledalcev. Štiri oddaje se bodo ciklično, tedensko izmenjevale, vse pa bodo dolge okroglih 60 minut.

Za tri izmed štirih še ni znanih veliko podrobnosti, nekaj pa vendarle. Enkrat na mesec naj bi bil sobotni večer rezerviran za oddajo, ki naj bi potekala pred občinstvom v gledališču. Druga novost je televizijski kviz lastnega formata, ki še nima uradnega imena, a naj bi bolj kot delil visoke denarne nagrade skušal "izobraževati in ozaveščati o Sloveniji in zgodovini Slovencev". Novost bo tudi oddaja o popularni glasbi (za zdaj še brez imena), ki bo "temeljila na domačih in tujih uspešnicah zadnjih desetletij, ki jih bodo z Big bandom RTV Slovenija in plesnimi skupinami izvajali slovenski pevci zabavne glasbe".

"Četverček" sobotnih novosti zaokrožuje pogovorni šov Miše Molk, ki se tako po izteku funkcije varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev vrača v razvedrilni program, katerega osrednji obraz je bila že pred leti. Molkova bo vodila oddajo M. (M in pika), v kateri bo z gosti v studiu "odstirala fenomene družbe, tabuje in osebne zgodbe". Njeni gostje bodo ljudje različnih življenjskih poti, usod, poklicev in starosti, znana in manj znana imena.

Če še ostanemo pri sobotnem "meniju" - na 2. programu boste v poznovečernih urah še vedno lahko izmenjaje gledali oddaji Aritmija in Muzikajeto. Za ljubitelje glasbe na sporedu ostaja tudi glasbena videolestvica slovenskih izvajalcev Točka, ki je na sporedu vsak delavnik ob 19.00 na 2. programu.

Nova oddaja za ljubitelje avtomobilizma
Petkovi večeri na "prvem" ostajajo v domeni narodno-zabavne glasbe in oddaje Slovenski pozdrav z voditeljem Blažem Švabom, ki pa bo dobil žensko družbo. Del oddaje ostajata rubriki Biseri Slovenije, v kateri predstavljajo narodopisno tradicijo Slovenije, ter Slovenska polka in valček.

Na malih ekranih tudi v novem letu ostajajo že uveljavljene oddaje Velika imena malega ekrana, Na lepše in Bleščica, uvedli pa bodo novo oddajo o avtomobilizmu.