Blaž Švab je do konca koncerta prekipeval od energije. Foto: BoBo
Blaž Švab je do konca koncerta prekipeval od energije. Foto: BoBo
Noč Modrijanov
Celjska dvorana je pokala po šivih, letos so vstopnice pošle še hitreje kot pretekla leta. Foto: BoBo
Noč Modrijanov
Modrijanom so se na odru pridružili številni gosti, med njimi tudi Jan Plestenjak. Foto: BoBo

Skupina Modrijani, ki je že pred leti presegla pojem fenomena, in kot smo poročali, "demistificirala govejo muziko" ter na piedestal postavila slovensko zabavno glasbo v vsej njeni raznolikosti, je tudi tokrat dokazala, kaj zmorejo ansambli, skupine in posamezniki, če jih vodijo timsko delo, dovršena organizacija, vera in spoštovanje lastnega truda. Našteto je vodilo dveh bratov Petra in Franja Oseta ter bratrancev Roka in Blaža Švaba, vokalista in voditelja priljubljene glasbene oddaje Slovenski pozdrav.

Vstopnice so pošle takoj
Ko že pomislimo, da hitreje ne gre – leta 2013 so vstopnice za Noč Modrijanov, takrat še v dvorani Golovec, pošle v 26 minutah, leta 2014 so vstopnice za oba večera v dvorani Zlatorog, ki pod svojo streho sprejme okoli šest tisoč duš, prodali v pičlih dveh minutah, letos pa so, kar je težko verjeti, štele sekunde! A saj ni tako čudno: Modrijani so večkratni zaporedni zmagovalci festivala Slovenska polka in valček, spomnimo tudi, da je skupina leta 2013 prejela viktorja - prvič v zgodovini te podelitve je nagrado prejela narodno-zabavna skupina.

Modrijani pripovedujejo zgodbo, zgodbo življenja, ki ji iz leta v leto (od začetkov, ko so v šotoru pod kostanji navduševali stare in mlade, do danes, ko za vstopnice prek sistema Eventim tako rekoč poteka dirka) želijo prisluhniti in jo z vsemi čutili doživeti številni Slovenci in Slovenke. "Spremljam jih od začetka, čeprav so mlajši od mene. Ampak danes sem tukaj prvič. Na vstopnico sem čakala pet let. Celo letos sem do nje prišla po naključju. Blaž Švab je imel intervju po radiu in dejal, da se lahko zgodi, da kdo vozovnico vrne in se velja potruditi. Pa sem isti dan skočila na bencinsko črpalko, kjer sta bili res samo še dve vstopnici. Iskreno sem vesela, da sem danes tu. Zame je to srčna glasba, zapojejo doživeto, njihov trud in angažma sta očitna, prireditev raznolika," je svoje izkušnje in videnje opisala Nada Grosek iz Slovenskih Konjic.

Življenje je ljubezen
Modrijani namreč vsako leto pripravijo svojevrsten scenarij. "Letos težimo k še bolj zahtevni in tehnično dovršeni prireditvi," je pred brez dvoma največjim spektaklom v Sloveniji, za katerim stoji 150-članska ekipa, povedal pevec Blaž Švab. Obetal je že estetsko ustvarjen uradni videonapovednik, v katerem se gledalcu postavlja vprašanje, kaj je življenje. Je to narava, voda, vreme, je to navdih, proces, delo, so to gore, sanje, raziskovanje, druženje, gibanje, potovanje, živali, hvaležnost? Letos je bila rdeča nit prireditve na prvi mah preprosta ugotovitev Življenje je ljubezen. Kar so modri Modrijani izvrstno predstavili na odru. A ne sami, na dveh, spodnjem in zgornjem odru, se je v enem večeru zvrstilo več kot tisoč nastopajočih!

Četrtkova Noč Modrijanov je pripovedovala zgodbo ljubezni skozi svetopisemsko stvarjenje sveta v sedmih dneh. O svetu je skozi oči, ki ne vidijo, pripovedovala slepa deklica Mia Koritnik, raznolikost pa niso predstavljale zgolj glasbene pripovedi, v venčke slovenskih zabavnih in narodno-zabavnih uspešnic, pa tudi popolnoma novih skladb, so bili vpeti tudi ustvarjalci prireditve sami. Tako so pesem Mlade oči (nosilci Modrijani in Kvatropirci z zborom) v celoti izvedli tudi v znakovnem jeziku za gluhe, priredbo uspešnice Modrijanov Moja (Mia) v španščini sta spremljala plesalka na vozičku Barbara Šamperl s soplesalcem Klemnom Pirmanom in na Kubi rojen glasbenik Arel Cubria.

Med tisoč nastopajočimi tako otroci kot zlatoporočenci
Veliko bučnih aplavzov so požele uspešnice, ki so jih prepevali stari starši večinoma mladega občinstva, ki je ves čas tako s poznavanjem besedil kot s pozibavanjem dajalo nastopajočim dodaten veter v jadra, tako skladbe Fantov s Praprotna, Jana Plestenjaka in Poskočnih muzikantov kot uspešnice Aleksandra Mežka (Julija), Marjana Smodeta (Mrtva reka), Žametne vrtnice, ki jih je na oder prinesel in istoimensko skladbo zapel Boris Kopitar, Tomaža Domicelja in večne Slovenskega naroda sin. Na odru so se ob Modrijanih zvrstili še številni slovenski pevci vseh generacij in različnih zvrsti; Alfi Nipič, izjemna Nina Pušlar, v pomlad nas je s pesmijo Zvončki in trobentice popeljala Darja Gajšek, v poletje pa Ines Erbus s pesmijo Poletna noč.

Vrstili so se vrhunski instrumentalisti (Bor Zuljan, kitara, Ajda Pušaver, violina, Jože Burnik, klavirska harmonika, Sašo Debelec, piščali, Sara Briški - Raiven, harfa), najboljši slovenski glasbeni sestavi Ansambel Franca Miheliča, Kingstoni, Policijski orkester, Orkester Slovenske vojske, Veseli Dolenjci, Mladi Dolenjci, občinstvo je osupnilo ob imenitni predstavi akrobatskih plesalcev, izkazali so se plesalke izraznega plesa, folklore, plesalci irskih plesov, show dancea idr. Prav tako je bil očarljiv nastop mladoporočencev in zakoncev, ki so slavili zlato in celo diamantno poroko. Po izboru revije Golica se je na odru v ritmu polke v poročnih oblačilih zavrtelo kar sto parov vseh starosti.

Slovence najbolj povežeta glasba in šport
Ko je voditeljica Mia usodno vprašala, kdo je zamešal karte, smo bili priča nastopu čarodeja Sama Sebastiana, potem recitatorjev in folkloristov, prek videoposnetka so Modrijanom in občinstvu spregovorili predsednik Slovenije Borut Pahor, ki se je ob tej priložnosti javil celo iz Argentine, kjer je na obisku pri zdomcih, pa vrhunski slovenski športniki Anže Kopitar, Iztok Čop, Dejan Zavec, Tina Trstenjak in Tim Gajser. "Slovence nas v dobrem najbolj povežeta glasba in šport," je po prvem večeru dejal pevec Modrijanov Blaž Švab.

Nepričakovano pa so bile na odru dvorane Zlatorog deležne pozornosti tudi živali, saj so nastopili psi, prvič je na odru pod budnim očesom Lucije Kržišnik stala tudi islandska kobila Victorija off the Hill, krajše Viki. Otroci so ob tem zapeli Naš kuža in Moj očka ima konjička dva.

Prizorišče je bilo tudi sicer prava paša za oči: z vodometi in vodnimi površinami, na katerih so plesali, dežjem, ki je padal med glasbenimi točkami, z ledenim plesnim odrom za vrhunsko umetnostno drsalko Dašo Grm, posebnimi svetlobnimi učinki. Sedemdeset najmlajših iz glasbenih šol Celje in Žalec je Modrijanom dajalo ritem v njihovi skladbi Me imaš še sploh kaj rada in tako slovenskemu občinstvu predstavilo t. i. The Cup Song. Glasbo za premierno izvedeno, sicer uvodno in sklepno pesem Kam bo življenje odšlo? je napisal Matjaž Vlašič, izvedel pa jo je kar petstočlanski Zbor Gimnazije Celje Center.

Prihodnost je v timskem delu in pogumu
Kaj reči ob še eni, 15. Noči Modrijanov, ko se za hip zazdi, da ni enega samega kotička, kamor bi odložil torbico, in bo že nocoj doživela svojo ponovitev? Za njimi je šestnajst let neprekinjenega dela, samo za zadnjo Noč Modrijanov so vadili dva meseca vsak dan tudi po dvanajst ur, za izvedbo je skrbelo petnajst produkcijskih ekip, z režiserjem Marjanom Kučejem, ki je izrisal tudi sceno, producentom Smiljanom Greifom in glasbenim producentom Martinom Juhartom. Avtorji prireditve so Modrijani, njihov je tudi scenarij. Mladi Blaž Švab je za MMC po skoraj štiriurni predstavi na odru brez predaha mirno spregovoril: "Nobena skrivnost ni, da smo verni. In da vse te zamisli ne prihajajo zgolj iz naših umov, preprosto se zgodijo. Ker živimo in delamo po načelih poštenosti, pristnosti, z dušo in s srcem."

Sandra Tičar, folklorna skupina ISKRAEMECO: "V naši folklorni skupini je v zadnjih letih zaznati nagel porast članov, ki so se nam želeli in se še želijo priključiti ravno zaradi obogatitve programa z narodno-zabavnimi vsebinami in glasbo. Poglejte, doma in povsod lahko poslušamo nenehno o težavah. Mladi so še vedno rokerji, metalci in drugo, vse skupaj pa nas povezuje domača glasba. Očitno jo potrebujemo."

Marjan Smode: "Mladi vedno izberejo, kar jim je všeč. Pravo stvar. In to Modrijani so, skupek vsega, kar ljudje ta hip iščejo in si želijo. V mojih časih je bila narodno-zabavna glasba med mladimi tako rekoč izključena. Spomnim se, kakšne travme sem doživljal. Miselnost se je spremenila. Poudarek pa pri Modrijanih ni le na glasbi, temveč tudi na odrski prezenci. Današnji šov je dokazal, da je bilo na odru zares ogromno kakovosti in profesionalnosti."

Boris Kopitar: "Večina slovenskih ansamblov se skuša približati tistim, ki so narodno-zabavno glasbo ustvarjali 50 let. Modrijani pa so fenomen ravno zato, ker so od tega odskočili v toliko, da so današnjim mladim zlezli pod kožo. Mladi jim jejo iz roke. Zakaj se je to zgodilo, ne vem. Ko se ti zgodi, ne veš, čutiš pa. Menim, gre pri Modrijanih za iskrenost in neposrednost."

Čeprav se o fenomenu uspeha Modrijanov skorajda ni več mogoče pogovarjati, se nam poraja vprašanje, ali je mogoče, da so se v 60. in 70. letih mladi, ki so se takrat želeli osvoboditi spon in umetno ustvarjenih meja, zatekli k rokenrolu, danes v svetu negotovosti in tekmovalnosti pa njihovi otroci in vnuki nasprotno – kličejo po identiteti, mejah, predvsem razvedrilu in pa ljubezni, ki jo nekako najbolj najdejo na domačih tleh, in s tem povezanim domoljubjem.

"Največja past je, če človek postane častihlepen, če si pripisuje titule, nujna sta timsko delo in zdrava skromnost. Modrijani vemo, da je prihodnost lahko lepa, če si upaš. Nekoč sem Franca Šegovca, člana skupine Štirje kovači, vprašal, kako bi lahko spremenili svet. Odgovoril je: "Tako, da bi ljudi naučili pozdravljati." To pa vse pove …“ je za MMC še povedal Blaž Švab.

Prireditev bodo na RTV Slovenija predvajali na začetku prihodnjega leta. Drevi bo v Celju še ena, popolnoma identična, Noč Modrijanov 2016.