Fotografi se trudijo vedno bolj ujeti v objektiv trenutke, ki jih ne vidijo vsi. Foto: That Happy Day
Fotografi se trudijo vedno bolj ujeti v objektiv trenutke, ki jih ne vidijo vsi. Foto: That Happy Day
Matjaž Tavčar Photography
Vedno bolj so znova priljubljene tudi črno-bele fotografije. Foto: Matjaž Tavčar Photography
Veliko parov si želi na fotografijah motive, ki so inovativni. Foto: Aluna Weddings
A na poročni dan nista pomembna samo mladoporočenca, ampak vsak posameznik. Foto: That Happy Day

Toda medtem ko poročna torta izpuhti že isti večer, fotografija ostane večno. Med vedno številčnejšo ponudbo pa je težko najti pravega človeka, ki ovekoveči slavnostni dan. Veliko vlogo pri tem igra cena.

Cene na slovenskem trgu se gibljejo od 300 do 2.500 evrov in več. "Trg določa ceno, in če si dovolj prepoznaven fotograf, si pač lahko privoščiš višjo ceno. Izbira je tako ali tako vedno na strani naročnika. Pomembno je samo, da se par odloči, ali je pripravljen plačati določeno vsoto za tip fotografij, ki jih fotograf ponuja. Za nekoga, ki ne vidi razlike med različnimi fotografi, nima smisla, da zapravlja za to velike vsote, ljudje, ki pa znajo ceniti dobro fotografijo, so se za dobrega fotografa pripravljeni nameniti kar dobršen del svojega proračuna," je prepričan Anže Vrabl, ki skupaj z Romino Ivančič fotografira poroke pod imenom Aluna Weddings.

Marsikdo želi največ prihraniti pri izbiri fotografa. "Toda ne zavedajo se, da je razlika 500 evrov v ceni lahko izredno velika v kakovosti. Fotografije ostanejo za vedno, zato naj par raje dobro premisli pred izbiro prepoceni fotografa," dodaja Vrabl.
Par se lahko počuti opeharjenega, priznava del dvojca That Happy Day Jernej Kokol, če ostane s slabimi fotografijami: "Opažam, da se veliko parov odloča za poročnega fotografa na podlagi cene in bi za najmanjši možen znesek radi dobili tisto, kar ponuja fotograf višjega ranga, na koncu so seveda nad fotografijami razočarani. Na žalost v poročni fotografiji velja pravilo, da dobiš, kar si plačal."

Razpon med cenami po besedah fotografa Matjaža Tavčarja nastane zaradi postavitve ter izdelave poročne knjige, dodatnega fotografa na pripravah, potnih stroškov, tiskanja fotografij za zahvale ... "Opeharjen nisi, saj ne spuščaš cene, jo pa prilagajaš na podlagi želja mladoporočencev. Če gre samo za civilno poroko ter portretne, skupinske ter družinske fotografije, je cena polovična, potem pa se dviguje, ko se dodajajo še cerkvena poroka, priprave ter žur do torte in še malce naprej," je še dodal Tavčar.

Komunikacija je temeljnega pomena
Pomemben je tudi sam odnos med fotografi in parom. "Midva svoje pare jemljeva kot prijatelje. To se nama zdi zelo pomembno, saj sta nama zaupala izredno pomembno vlogo," je dejal Vrabl.

Težave pa nastanejo predvsem pri pomanjkanju komunikacije med parom in fotografi. "Prav tako marsikdo dela brez pogodb in predplačila in dogajalo se je že, da sva dobila klice obupanih nevest na njihov poročni dan, češ da njihov fotograf ni prišel in ali sva še prosta. Skoraj nikoli si fotografi ne dovolijo česa takega, saj s takim dejanjem blatijo svoje ime, ampak če nekdo ne želi s tabo skleniti pogodbe, raje dvakrat premisli," opozarja Vrabl.

Prazne obljube ...
Pasti so predvsem prazne obljube, ki niso podprte z izdelki, pravi Tavčar. "Naloga fotografa je, da na sestanku predstavi svoje delo s poročnimi knjigami, spletno stranjo, številnimi fotografijami s preteklih porok. Pari naj se pozanimajo o nastanku fotografije, času, načinu zajetja fotografije, kakšna tehnika je bila uporabljena ob fotografiranju in ob obdelavi. Tisti, ki ne bo imel pojma, seveda ne bo mogel podati odgovora," poudarja Tavčar.

Sicer pa so poročni dnevi vedno dobra priložnost za anekdote. Tavčar se je za to priložnost spomnil para, ki je moral fotografirati nevesto v spodnjem perilu. "No, to je bila bolj želja neveste, ženina pa toliko manj," je dejal z nasmeškom Tavčar. Kokol je skupaj s poslovnim partnerjem Janijem Ugrinom do zdaj imel vedno pare, ki jima pustijo umetniško svobodo. "Naj si bo to tudi obisk lunaparka in vožnja na vrtiljaku ali preprost objem sredi velodroma."