Petri naziv pomeni predvsem spodbudo in obvezo za naprej. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Petri naziv pomeni predvsem spodbudo in obvezo za naprej. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Petra Matos in Erik Brecelj
Petra je priznanje prejela iz rok lanskoletnega Imena leta, dr. Erika Breclja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ime leta 2010
Valovci so tudi letos s pomočjo pokroviteljev olajšali stisko enemu izmed najbolj pomoči potrebnih. Glavna pokrovitelja bosta letos pomagala napeljati vodo v dom 13-letnega Sandija iz Šentilja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ime leta 2010
Program je poleg voditelja Andreja Karolija povezoval raper Doša. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mirko Štular pred prireditvijo Ime leta 2010

če dela nekaj dobrega za Slovenijo," je bila v pogovoru za MMC skromna dobitnica letošnjega laskavega naziva ime leta Vala 202 Petra Matos.

Ena izmed vodij akcije Očistimo Slovenijo je postala osmo ime leta. "To priznanje pripada 270.000 ljudem, ki so sodelovali v sami akciji. Pri sami organizaciji pa je sodelovalo okoli 1.500 ljudi. Okoli 1.000 pri popisu divjih odlagališč, 500 občinskih organizatorjev, 50 v ožji organizacijski ekipi. Tukaj je ogromna množica ljudi, ki se je trudila, da je to uspelo," je razložila Petra, ki ji naziv pomeni predvsem spodbuda in obvezo za naprej.

"Ogromno projektov imamo. Od popisa divjih odlagališč spomladi, konference Očistimo Balkan v enem dnevu, kar pomeni, da za leto 2012 načrtujemo Očistimo Balkan v enem dnevu, do akcij, ki bodo pomagale pri preprečevanju nastajanja odpadkov, zakonodajnih sprememb. V glavnem veliko dela," je neutrudna še naprej Petra.

Med enajsterico so se poleg ekologinje, ki je bila ime tedna meseca januarja, znašli še: tekačica Petra Majdič (februar), alpska smučarka Tina Maze (marec), boksar Dejan Zavec (april in september), član kolektiva kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo Valentin Sojar (maj), selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek (junij), ekonomist Rado Pezdir (julij), 18-letno dekle Katja Klinar, ki je rešilo štiri izkušene planince, ki so pri sestopu s Triglava zašli v megli (avgust), podjetnik Ivo Boscarol (oktober), predstavnik društva Eko krog Uroš Macerl (november) in Vlasta Nussdorfer (december).

Prireditev je potekala drugo leto zapored v centru urbane kulture - Kinu Šiška. Program je povezoval radijski voditelj in urednik Andrej Karoli, z raperskimi vložki (po katerih so se zbranim predstavljali kandidati) pa mu je pomagal raper Doša. "Material sam po sebi ni bilo težko ubesediti, bolj je bila težava, da je šlo za delo, ki ga nisem potem še snemal in večkrat poslušati, da bi ga znal kar na pamet odrepati. Tako da sem moral malo 'plonkati'," je o svojih napovedih spregovoril Doša. Poleg njega pa so za glasbeno sprostitev ob koncu poskrbeli še člani skupine Carpe Diem.

Izbor petih naredi uredništvo
Poslušalci Vala 202 so osmo leto zapored s telefonskim glasovanjem, anketami na spletni strani Vala 202 in SMS-sporočili vsak ponedeljek izmed petih kandidatov izbirali tistega, ki je najbolj zaznamoval pretekli teden. In kdo izbira predloge, o katerih poslušalci nato glasujejo? "Vsak ponedeljek se poslušalcem da izbor imen tedna, torej tistih imen, ki so v preteklem tednu izstopili iz povprečja, dali svoj pečat dogajanju. Ta izbor petih imen naredi uredništvo na redakcijskih in uredniških sestankih," je pojasnil odgovorni urednik Vala 202 Mirko Štular.

Celoten pogovor z Mirkom Štularjem o akciji ime leta si poglejte v videu na desni.

"Predznake" imenom podelijo poslušalci
"Kriteriji so dokaj znani, dokaj jasni. Včasih pa je dilema, ali kakšno ime izpostaviti zato, ker je izrazito negativno - včasih pomislimo: 'Če nekdo naredi neko neumnost, je to razlog, da postane ime tedna?' Sicer ne želimo dajati predznakov pozitivno ali negativno - to običajno naredijo poslušalci namesto nas," še pravi odgovorni urednik Vala 202.

V nasprotju s prejšnjimi leti, ko so finaliste izbirali konec leta, pa so letos imena posameznega meseca izbirali sproti – vsako prvo soboto po zadnjem ponedeljku v mesecu. O tistem, ki je stopil iz povprečja, dosegel več in odtisnil sled v mozaiku dogodkov leta – imenu leta - pa so kot do zdaj odločili poslušalci.

Zmagovalka se je pridružila lanskemu prejemniku naziva kirurgu dr. Eriku Breclju, pisatelju Borisu Pahorju (2008), krvodajalcu Marjanu Pečanu (2007), nekdanjemu varuhu človekovih pravic Matjažu Hanžku (2006), veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku (2005), politiku Janezu Janši (2004) ter igralcu Zlatku Šugmanu (2003).

Valova akcija tudi tokrat z dobrodelno noto
Vse leto pa poslušalci z vsakim poslanim SMS-glasom za svojega izbranca prispevajo po en evro za pet dobrodelnih organizacij, ki jih novinarji Vala 202 med letom v programu tudi predstavijo. Letos so to Dobrodelno društvo Tibet, fundacija za pomoč mladim, ozdravljenim od raka, Mali vitez, Fundacija za pomoč otrokom, Društvo za pomoč zasvojencem od nedovoljenih drog Drevo Življenja in Združenje svojcev pri skrbi za mentalno zdravje Humana.

Utrinke s prireditve in MMC-jev pogovor s Petro si lahko ogledate spodaj.

Klavdija Kopina, foto: Sandi Fišer

.

Mirko Štular pred prireditvijo Ime leta 2010