"Pevke, ki živijo od glasbe v Sloveniji, njim je praktično onemogočeno, da živijo od velikih koncertov. Pravzaprav sem se jih zato v svoji kariere celo izogibala. So pač velik zalogaj." Foto: Foto: Arhiv RTV SLO (Stane Sršen in Hugo Šekoranja)
Veliko nagrado po mnenju občinstva "Slovenska popevka 2012" sta prejela Nuša Derenda in Marko Vozelj.
Leta 2012 je na Slovenski popevki zapela v duetu z Markom Vozljem in prejela veliko nagrado po mnenju občinstva. Foto: Stane Sršen, RTV SLO
Nuša Derenda
"Tudi mene se je držal ta sloves, da sem "preprosta". Kljub vsemu pa se te drži neki renome, da si na sceni, da si nekaj ustvaril v glasbi. Pa če mi rečejo, da sem zvezda ali ne. Za zvezdo moraš biti tudi poseben tip človeka, jaz sem rada del preprostih ljudi." Foto: MMC RTV SLO

Prodaja plošč mi že tako ali tako od nekdaj ni pomenila dosti, ker nisem avtor, ampak izvajalec. Zdaj enostavno ne gre več, glasbeniki večinoma izdajajo samostojne single. Že prvo ploščo sem posnela samo zato, ker je bila moja želja, da bi imela vsaj en album.

Nuša Derenda
Leta 2012 je zmagala na tudi festivalu Melodij morja in sonca. Foto: RTV SLO
Nuša Derenda
"Plošče sploh niso vir zaslužka za nas. Osebno živim predvsem od nastopov za manjše skupine, za podjetja in zasebne zabave." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Simfonični orkester RTV Slovenija
Leta 2011 je priredila koncert s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija z naslovom "Neustavljiva energija". Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nuša Derenda
"Če sem se strinjala o čem, sem se o tem, da imamo premalo domoljubnih pesmi, ki bi povzdigovale našo državo in poudarjale, da smo ponosni Slovenci." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Jaz se s politiko enostavno ne ukvarjam. Ko bi se začela predalčkati in bi začela govoriti, da za to stranko bom pela, za drugo pa ne, oziroma za tega prodajalca da in za drugega ne, potem mi kmalu zmanjka nastopov.

V vseh letih profesionalnega pevskega udejstvovanja je osvojila marsikakšno festivalsko nagrado, mesto v krogu najodmevnejših vokalistk pa si je leta 2001 zapečatila z zmago na EMI, s katero je Slovenijo na Evroviziji istega leta popeljala do za nas doslej najvišjega sedmega mesta. O njeni evrovizijski izkušnji, s katero bi morda osvetlila pot aktualnih predstavnic, jo mediji sprašujejo še danes, in tudi mi se temi nismo izognili.

21. junija v ljubljanskih Križankah prireja jubilejni koncert ob petnajstletnici delovanja, ob priložnosti pa je med pogovorom beseda nanesla na to, da pri nas z velikimi koncerti uspevajo zgolj zvezde iz držav nekdanje Jugoslavije, spotaknili pa smo se tudi ob govorice o ločitvi in kaj za njo pomeni, da je posodila glas himni politične stranke SDS.

Odkar ste naznanili koncert ob petnajstletnici delovanja, vas vidimo povsod. Zdi se, da ni medija, ki mu v teh dneh ne bi dali intervjuja. Je s porastom spletnih medijev naenkrat bolj naporno dajati intervjuje kot pred desetimi leti?
(Smeh) Do zdaj nikoli nisem načrtno delala intervjujev, po navadi so me novinarji našli sami od sebe. Sem ena izmed tistih, ki sem pozno začela razmišljati o profesionalnih PR-storitvah. Po novem skoraj moraš, ker je toliko različnih medijev, da se enostavno ne znajdeš več. V teh časih pa se mi je za tak dogodek zdelo pomembno, da obvestim javnost. Enostavno zato, ker ljudje dandanes koncertov ne obiščejo več kar tako.

Včasih so zadostovali plakati na ulicah?
Ne vem, bilo je drugače. Bili so plakati, šel si na RTV gostovat v kakšno oddajo in to je bilo to. Je pa res, da so bili ljudje bolj željni koncertov, danes je ponudbe preveč in občutek imam, da imamo vedno bolj radi mir. Poleg tega pa so na vidiku poletne počitnice in ljudje bežijo na dopust.

Našo koncertno sceno spremlja pojav, da morajo tudi tisti uveljavljeni glasbeniki, ki polnijo Križanke ali Halo Tivoli, redno nastopati tudi na "gasilskih veselicah". Kako gledate na to?
Zato je težko. Jaz imam svojo pot. Pevke, ki živijo od glasbe v Sloveniji, njim je praktično onemogočeno, da živijo od velikih koncertov. Pravzaprav sem se jih zato v svoji kariere celo izogibala. So pač velik zalogaj.

Plošče pa so tako ali tako postale promocijsko gradivo?
Plošče sploh niso vir zaslužka za nas. Osebno živim predvsem od nastopov za manjše skupine, za podjetja in zasebne zabave. Koncerti so prestiž, pri katerem si vesel, če si na pozitivni ničli. Stožic si ne bi upala iti polnit, sploh v teh časih, to si lahko privoščijo balkanske in svetovne zvezde.

Na primer Severina je ena tistih, ki lahko napolnijo Stožice?
Jaz jo cenim kot umetnico, a ona ima za sabo enostavno ves Balkan. Slovenci smo v tem oziru zelo prikrajšani. Posebej zadnjih dvajset let, odkar smo samostojni in se manj pojavljamo v državah nekdanje Jugoslavije.

Kot beremo, nekatere to vseeno počnejo, na primer Rebeka Dremelj.
Ja, seveda, ti se že lahko promoviraš, vprašanje pa je, koliko imaš dejansko od tega. Morda bi se pa tudi jaz morala, menim, da sposobnosti imam. A za vsako stvar pride pravi trenutek.
Čez pet let lahko pričakujemo naslov koncerta "čez dvajset let"?
(Smeh) Zaradi skladbe, ja, zanimivo. Ne vem, kako bo, morda čez pet let nihče ne bo več obiskoval koncertov.

Bajaga pravi, da je obisk koncert edina stvar, ki je ne moreš naložiti s spleta.
On je spet balkanska zvezda, njemu bo verjetno še vedno uspevalo. Te rajši sprejemamo kot svoje (smeh).

Zakaj ocenjujete, da je tako?
Ne vem, morda ljudem prija ta melos, nostalgija po Jugi, kaj pa vem.

Vas to zelo moti?
Ne, s tem nimam težav, tudi rada zapojem kakšno. A morda smo malo premalo zavedni. Sicer pa sem že vse pela, nič mi ni izpod časti, saj rada zabavam ljudi.

Kaj pa predpostavka, da Hrvati znajo ustvarjati zvezde, kot je Severina, da jih želijo imeti, pri nas pa v resnici ne? Menite, da pri nas obstaja neko vzdušje med ljudmi, ki ne želijo takšne zvezdniško impozantne ikone, kot je Severina? Zdi se, kot da bi mi takšno hitro "postavili na svoje mesto", da imamo raje, če je priljubljena pevka preprosta - "ena izmed nas".
Ja, to je ta naša skromnost. Tudi mene se je držal ta sloves, da sem "preprosta". Kljub vsemu pa se te drži neki renome, da si na sceni, da si nekaj ustvaril v glasbi. Pa če mi rečejo, da sem zvezda ali ne. Za zvezdo moraš biti tudi poseben tip človeka, jaz sem rada del preprostih ljudi. Vseeno se mi je velikokrat dogajalo, da je prijateljem veliko pomenilo, da so se družili z mano, ker sem prepoznavna. Potem pa so videli, da imam enake težave kot vsi in da potrebujem pogovor o istih rečeh kot vsi drugi. Vseeno imam eno prijateljico, ki mi je rekla, da bi bila vsaj en dan Nuša Derenda. Sem bila začudena, zakaj, moda zato, ker sem na odru, ker sem izpostavljena javnosti?! Petje je moj poklic, moje poslanstvo … Nisem pa zaradi tega nič več …

Vsako leto ste od razglasitve za slovensko predstavnico Evrovizije do konca velikega dogodka redna gostja v prispevkih o nasvetih za naše predstavnike. Ker ste se do zdaj uvrstili najbolje, ste vedno prva izbira novinarjev, ko se o tem piše. Se kdaj naveličate komentiranja, zakaj nam znova ni uspelo?
Ja, to me res vedno sprašujejo, a jaz jim vedno povem enako. Ni recepta in nimam kaj dosti povedati. Sama sem to doživela že pred dvanajstimi leti in enostavno je to postal tako velik dogodek, da nimam več časa, da bi to spremljala. Lahko samo ponavljam o svoji izkušnji. Sicer mi pa laska, da se ljudje še zdaj spominjajo dobre uvrstitve (smeh).

Mislite, da bi pesem "Energy" postala takšna uspešnica, če se ne bi tako dobro uvrstila? Radi imamo, da nam nekdo v tujini pove, da je neki izdelek dober, kajne? To šele vzamemo za resnično.
Vprašanje, ne vem. Čeprav ljudje kar radi poudarjajo ta "energy" (energijo, op. p.) in ta pesem mi je bila kar pisana na kožo. Se pa strinjam, da Slovenci dajo veliko na to, kaj pravijo v tujini.

Zmagali ste na mnogih naših in tujih pevskih festivalih. Zmagovalci Melodij morja in sonca in Slovenske popevke so včasih postajali zvezde, zdaj pa se zdi, kot da ta scena ni več povezana z medijsko prepoznavnostjo, kaj šele s širšim radijskim predvajanjem zmagovalne pesmi.
Res je, zdaj si nihče več ne zapomni. Mislim, da gre za preobilje informacij in televizijskih "šovov". Mediji so polni ljudi, ki v življenju niso naredili kaj dosti, pa si vseeno zaslužijo novico v reviji. Četudi imamo veliko talentiranih ljudi, ki delajo dobro.

Napovedovali ste, da boste nov album izdali 2011, a potem se to ni zgodilo. Pravzaprav je snemanje albumov opustilo mnogo glasbenih izvajalcev. To postaja preživeta forma?
Težko kar koli rečem. Prodaja plošč mi že tako ali tako od nekdaj ni pomenila dosti, ker nisem avtor, ampak izvajalec. Zdaj enostavno ne gre več, glasbeniki večinoma izdajajo samostojne single. Že prvo ploščo sem posnela samo zato, ker je bila moja želja, da bi imela vsaj en album. No, potem sem posnela še naslednjega z naslovom "Ni mi žal" in ta se je izkazal za moj največji uspeh. Sledili so še drugi, a žal so bili časi za prodajo že takrat slabi.

Svoj glas ste posodili tudi himni politične stranke SDS, "Za Slovenijo živim". Kako vas to kot izvajalko zaznamuje?
Kaj pa vem, to je bil trenutek, ko so me avtorji povabili, da bi odpela to pesem. Bila je skladba s karaok in to sprva sploh ni bilo mišljeno politično. Sčasoma je stranka SDS to vzela za svojo, avtorje so tudi prosili za dovoljenje. Za to sem prejela tudi plačilo in to jemljem samo kot posel. Je pa res, da so me ljudje po tem predalčkali.

Menite, da ljudje vaše ime zdaj povezujejo s stranko, ki ne velja ravno za "mlačno" v svojih stališčih?
Ne vem, morda so me v preteklem obdobju res. V vseh intervjujih sem povedala tako, kot je, zdaj pa naj si ljudje mislijo, kar želijo. Jaz se s politiko enostavno ne ukvarjam. Ko bi se začela predalčkati in bi začela govoriti, da za to stranko bom pela, za drugo pa ne, oziroma za tega prodajalca da in za drugega ne, potem mi kmalu zmanjka nastopov.

Pred kratkim sem prebrala intervju, kjer ste povedali, da bi težko reklamirali nekaj, v kar ne verjamete.
A to sem rekla? (smeh) No, tisto je bilo verjetno v drugem kontekstu.

Verjetno se strinjate, da izvajalec lahko vse skupaj jemlje izključno kot "posel", a bo avtomatično obveljal za simpatizerja katere koli stranke, za katero nastopa. Posebej v zadnjem letu.
Če sem se strinjala o čem, sem se o tem, da imamo premalo domoljubnih pesmi, ki bi povzdigovale našo državo in poudarjale, da smo ponosni Slovenci. Tukaj sem se z njimi strinjala, zato sem si rekla, zakaj pa ne.

Ste v zadnjem času zavrnili kakšen nastop za omenjeno stranko?
V zadnjem času morda res, ker imam dovolj tega, da bi me na ta način obravnavali. Ravno zato, ker to za sabo prinese marsikaj. Čeprav bi šla, ker so to ljudje in moje občinstvo. Takole bom rekla: če bi mi nastop plačali, bi verjetno šla. Sploh se pa premalo spoznam na politiko in vsa ozadja in obtoževanja, zato se tega ne želim iti.

Za razliko od večine ste izjemno odkritosrčni, kar zadeva lepotne posege. Med drugim ste priznali celo, da uporabljate botoks.
Res je, nikoli nisem ničesar skrivala, a vseeno mi ostaja uganka, zakaj mediji to tako radi poudarjajo. Iz svojega mnenja ne delam pompa, potem pa se iz tega dela velika stvar, kot da sem edina na svetu, ki je kaj takega naredila. Vsi delamo stvari, zaradi katerih se želimo počutiti bolje. Govoriti o različnih temah je tako nehvaležno, čeprav rada izražam svoje mnenje. Samo da se tega preveč ne izkorišča.

Kot na primer to, da so ob najavi koncerta sprožili govorice o vaši ločitvi – predvidevam, da zato, da bi bil vaš "koncertni" intervju, ki bi ga tako ali tako dali, še bolje prodajan.
Naj poudarim, da res ni moj stil, da bi tovrstne "promocije" uporabila sama. Trenutno res dajem malo več intervjujev, včasih pa vmes mine nekaj let, ko se praktično ne pojavljam v medijih. Seveda pa jih ne zanima to, da sem dobra mama in žena, obenem pa imam veliko nastopov ... To je, kot kaže, dolgočasno (smeh).

Prodaja plošč mi že tako ali tako od nekdaj ni pomenila dosti, ker nisem avtor, ampak izvajalec. Zdaj enostavno ne gre več, glasbeniki večinoma izdajajo samostojne single. Že prvo ploščo sem posnela samo zato, ker je bila moja želja, da bi imela vsaj en album.

Jaz se s politiko enostavno ne ukvarjam. Ko bi se začela predalčkati in bi začela govoriti, da za to stranko bom pela, za drugo pa ne, oziroma za tega prodajalca da in za drugega ne, potem mi kmalu zmanjka nastopov.