Ilotopie nastopajo po celem svetu, nocoj pa se bodo predstavili Mariboru. Foto: EPA
Ilotopie nastopajo po celem svetu, nocoj pa se bodo predstavili Mariboru. Foto: EPA
Kaj prinaša 25. Festival Lent?

"Moram priznati, da ima Maribor čudovito reko in mesto, ki ustvarjata izjemno kuliso za našo predstavo, zato smo predstavo priredili posebej za Maribor in ji dali naslov Aqua Forte, močna voda," je povedala Dominque Noel iz francoske gledališke skupine Ilotopie. "Kljub temu, da smo igrali že po vsem svetu, je vsako mesto, vsaka reka in vsako jezero značaj in izziv zase. Pri pripravah na izvedbo vedno obiščemo mesto in temeljito raziščemo njegove vode in možne lokacije."

Ena najbolj priljubljenih francoskih uličnih gledaliških skupin prihaja iz Marseilla in izvaja predstave na vodi, v katerih brez besed, a s pomočjo svetlobe, zvoka, izvirne glasbe in pirotehnike pripoveduje vsakdanje zgodbe. Vsakdanje ljudi in predmete preoblikuje v sanjska, mitska bitja in objekte sredi odisejade epskih razsežnosti. Igralci hodijo po vodi in se po njej vozijo s kolesi in avtomobili.

Predstava bo na sporedu ob 23. uri na območju pred Vodnim stolpom, kjer je nekoč v času Festivala Lent stal plavajoči oder. Najbolje jo bo videti ter slišati z levega brega reke, pri zalivu pri Vodnem stolpu ter z nabrežja, ki se vzpenja proti Narodnemu domu.


"Ljudem želimo ponuditi pravljično doživetje, ki si ga bodo zapomnili za vse življenje, in tako dostojno obeležiti našo 25-letnico,"
je napovedal vrhunec današnjega dne prvi mož festivala, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina. S tem dogodkom želijo opomniti na pomen Drave za življenje v Mariboru in posledično tudi za Festival Lent.

Na Festivalu Lent so danes med drugim na sporedu še koncerti zasedb The Sticky Licks, Zabranjeno pušenje in Elevators. V prihodnjih dneh, vse do zaključka 1. julija, pa bodo med drugim gostili še irskega glasbenika Boba Geldofa, muzikal Jesus Christ Superstar v izvedbi Mestnega gledališča ter baletni triptih Favn - Carmen - Bolero Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Kaj prinaša 25. Festival Lent?