Praznično vzdušje v Novi Gorici je v polnem teku. Foto: David Verlič / E-fronta
Praznično vzdušje v Novi Gorici je v polnem teku. Foto: David Verlič / E-fronta
Vrtci so letos prvič sodelovali pri krasitvi mesta. Foto: Mojca Dumančič
Pridne roke otrok. Foto: Mojca Dumančič
Ana Zavrtanik Ugrin, podžupanja Mestne občine Nova Gorica, ki tudi vodi letošnji projekt "Stopimo skupaj", je posebej poudarila letošnjo novost, letošnji kakovostni preskok prazničnega dogajanja: " Foto: David Verlič / E-fronta
Tudi letos so v Novi Gorici poskrbeli za rekreativce. Na Bevkovem trgu so ob prižigu prazničnih lučk odprli drsališče. Foto: David Verlič / E-fronta
V Novi Gorici so se tudi letos – torej drugo leto zapored – odpovedali ognjemetu. Foto: David Verlič / E-fronta

Predvsem ne bo zgolj komercialno naravnan, torej ne bo šlo le za stopnjevanje potrošniške predpraznične mrzlice. Novogoriško geslo slovesa od starega in pričakovanja novega leta je "Stopimo skupaj". Glavno vlog pa imajo letos - otroci.

Tudi osrednji novogoriški trg je zasijal v pravljičnih barvah pričakovanj ... Letošnjo praznično podobo so mu vdahnili najmlajši. Malčki treh vrtcev – iz Solkana, Grgarja in Trnovega – so več kot mesec dni ustvarjali zares izvirne okraske za osrednji novogoriški trg. Uporabili so namreč le odpadni material in odvržene plastenke … Obiskali smo jih v solkanskem vrtcu pri šoli. Mila, Mark, Mija, Tim so bili skupaj z vrstniki iz skupine "Učenjaki" zgovorni: "Delali smo tako visoko in košato zeleno smreko. Naredili smo jo iz plastenk. Steklenice smo razrezali, trakove upognili in plastenke nasadili eno na drugo … Šivali smo tudi zvezde. Iz ostankov volne in kartona. S pravo šivanko. Potem smo naredili praznične krogle. Plastenko smo narezali na trakove, jih na enem mestu združili – zavrteli in nastala je krogla. Vanjo smo dali več kroglic iz različnih folij."

Vrtci prvič sodelovali pri krašenju mesta
Heidi Jakopič, pomočnica ravnatelja Osnovne šole Solkan, ki ima tri vrtce, je bila nad pobudo novogoriške občine navdušena: "Pred dobrim mesecem dni so nas organizatorji letošnjega veselega decembra poklicali in nas prosili za sodelovanje. Takoj smo bili za, saj je bilo to prvič, da so krasitev mestnega jedra prepustili najmlajšim. Še poseben izziv za vse nas - vzgojiteljice, starše, malčke – je bil, da so nam za pogoj za izdelavo okraskov postavili uporabo odpadnih materialov, recikliranih materialov. Vsi smo vneto zbirali plastenke, razne folije, ostanke volne. Iz zelenih plastenk smo naredili ogromno smreko, iz brezbarvne plastike praznične krogle z okraski, uporabili smo še materiale iz narave – mah, bršljan, odpadno listje … Vsi smo bili vpleteni v ta projekt, tudi starši so ogromno pomagali."

Tri izvirne smrečice in preplet okraskov v zraku
Novogoriški osrednji Bevkov trg tako krasijo tri izvirne smrečice. Prva s košatimi vejami je iz zelenih plastenk, druga je piramidasta, narejena iz lesenih letvic z zanimivimi okraski iz storžev, tretja pa iz suhih vej, bršljana in prazničnih krogel … Nad trgom je preplet okraskov, ki so jih malčki naredili iz plastenk, razrezanih in povezanih v zanimivo napolnjene krogle. Otroška praznična podoba mestnega središča je dopolnjena še s klasičnim prepletom svetlečih raznobarvnih lučk. Ob slovesni razsvetlitvi trga so imeli seveda glavno vlogo najmlajši ustvarjalci in skupaj z vzgojiteljicami so pripravili prisrčen program. Malčki pa so poskrbeli tudi za prav posebne novoletne želje.

Pod arkadami pred mestno hišo niz otroških želja
V treh vrtcih – solkanskem, grgarskem in trnovskem – so za praznično mesto pripravili tudi prav posebno razstavo likovnih del. Velika platna otrok s prazničnimi slikami so obesili pod arkade novogoriške mestne hiše. Vsaka risba ima tudi praznično voščilo. Zanimivo je videti sprehajalce, ki vsi zrejo visoko v zrak in z nasmehom prebirajo otroška voščila.
Drsališče sredi mesta – tudi v dobrodelne namene
Gre za dvajset metrov dolgo in deset metrov široko ledeno ploščo. Vstop na drsališče je prost. Če nimate svojih drsalk, pa si jih lahko v snežni hiški ob ledeni plošči izposodite. Na voljo je sto parov drsalk, izposojevalnina je dva evra na uro. Za izposojo skrbi Mladinski center Nova Gorica. Ves izkupiček od izposoje drsalk bo Mladinski center namenil socialno šibkim družinam. Drsališče bo odprto do nedelje, 10. januarja, urnik pa je: od nedelje do četrtka od 10. do 22. ure, ob petkih in sobotah pa od 10. do 24. ure. Do silvestrovega bo ob drsališču odprta tudi osmica, kjer se boste lahko okrepčali s toplimi napitki in domačimi dobrotami. Drsališče je letos novogoriškim drsalcem in drsalkam omogočilo Cestno podjetje Gorica.

Skupna nit prazničnega decembra je "Stopimo skupaj"
Mirka Križnič iz organizacijskega odbora za letošnji novogoriški veseli december je ob odprtju in prižigu lučk povedala: "Pri oblikovanju letošnjega programa smo se na mestni občini povezali z različnimi ustanovami, društvi in posamezniki, saj vsi skupaj želimo prispevati k prazničnemu dogajanju v mestu. Pripravili smo niz dogodkov za vse generacije, ki slonijo na kakovostni kulturni ponudbi in predstavitvi zlasti domačih ustvarjalcev ter ponudnikov. Zato smo naš praznični program naslovili 'Stopimo skupaj'. Pred miklavževanjem smo odprli drsališče in slovesno razsvetlili trg. V soboto, 19. decembra, se bo začel božično-novoletni sejem, ki bo vse do torka, 29. decembra, ponujal izdelke domače in umetnostne obrti, domače pridelke in tipično slovensko kulinariko. Za pripravo sejma so poskrbeli v Krajevni skupnosti Nova Gorica. Posebej izpostavljamo tudi dogodek z naslovom Kulinarična decembrska doživetja, ki bo potekal v ponedeljek, 14. decembra, med 10. in 22. uro. Pripravljamo ga v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Nova Gorica."

Boža Loverčič Špacapan, direktorica območne obrtno-podjetniške zbornice: "Tako domačinom kot obiskovalcem želimo predstaviti bogato domačo kulinarično ponudbo. Predstavili se bodo naši domači gostinci, kmetje in vinarji. Dogodek pa bodo z nastopi popestrili ŠK Twist in Twirling mažoretno društvo Nova Gorica ter Podokničarji."

Tudi praznični knjižni sejem
Ana Zavrtanik Ugrin, podžupanja Mestne občine Nova Gorica, ki tudi vodi letošnji projekt "Stopimo skupaj", je posebej poudarila letošnjo novost, letošnji kakovostni preskok prazničnega dogajanja: "To je knjižni sejem, ki smo ga naslovili 'Knjige pod jelkami' in ki se je rodil na pobudo Društva humanistov Goriške. Gre za prvi pravi knjižni sejem na območju Goriške, z njim pa želi društvo prebivalce seznaniti s knjižnimi novostmi in ponuditi širok izbor kakovostne literature za preživljanje hladnih zimskih dni ali za obdarovanje najbližjih. V sklopu knjižnega sejma, ki bo potekal od torka, 15. decembra, pa do petka, 18. decembra, bodo potekali tudi pogovori z zanimivimi avtorji in delavnice za najmlajše. Predstavilo pa se bo kar enajst založnikov."

Pred najdaljšo nočjo pa …
V soboto, 27. decembra, ob 17. uri bosta otroke razveselila dedek Mraz in čarovnik Sam Sebastian. Kaj pa za najdaljšo noč? Mirka Križnič: "Za najdaljšo noč v letu pripravljamo silvestrovanje na prostem. Ob 22. uri bo na Kidričevi ulici nastopila skupina Kalamari, nato pa še skupina Ne me jugat in Rudi Bučar. Na ploščadi za mestno hišo pa se bo ob 22. uri začela zabava za mlade s Klub miksom in Evo (iz) raja."

Slovo za 70 tisoč evrov
V Novi Gorici so se tudi letos – torej drugo leto zapored – odpovedali ognjemetu. Podžupanja Zavrtanik Ugrin je poudarila: "Denar, ki bi šel za ognjemet, bomo raje podarili v dobrodelne namene." Koliko bo to, bo znano ob koncu veselega decembra, saj bodo za dober namen zbirali denar ob vsem dogajanju na več načinov.
Vse praznično dogajanje pa ni poceni … Slovo od starega leta bo Novogoričane stalo 70 tisoč evrov, je povedala podžupanja Nove Gorice.