Ali Pižama meni, da je mojster krohota?
Ali Pižama meni, da je mojster krohota? "Ja. Smeha, krohota in ob določenih priložnostih tudi hehetanja s kančkom hrkanja." Foto: MMC RTV SLO

Sam zase po navadi uporabim označbo človek s črkami. Vse, s čimer se ukvarjam, je povezano z jezikom, od prevajanja, stand upa, pisanja in prehranjevanja. Sicer pa v trenutni fazi lovim ravnotežje med prevajanjem in komedijo.

Prevajalec, komedijant, vsesplošni umetnik ...?
Pižama in Tešky
Pižama je na klepet prišel v družbi producenta predstave Mojs3 smeha, Teškyjem. Foto: MMC RTV SLO

Ne bi rekel, da sem zasebno zamorjen in resen, sem pa precej bolj umirjen kot na odru. Ne sedim ravno v kotu in furam svetobolja, nisem pa tudi najglasnejši v družbi. Razen, kadar smo na kupu zbrani samo komiki. Takrat se iskrijo ideje in skušamo preseči drug drugega.

V MMC-jevi spletni klepetalnici so se uporabniki skupaj z Boštjanom večkrat dotaknili tudi politike. Uporabnika BigF-ja je tako zanimalo, koga stand up komik in prevajalec podpira v predsedniški kampanji, svoj glas pa Boštjan ne bi namenil nobenemu izmed predsedniških kandidatov, volil pa bi "gospo iz Bohinja, ki je ne poznam po imenu, dela pa najboljšo skuto, kar sem jo kdaj jedel".

Kateri politik pa je Boštjanov največjih navdih za šale: "Vsi po vrsti. Tako politiki na oblasti, ki si že zaradi pozicije zaslužijo kritično obdelavo, kot opozicijske, ki prav tako blestijo z genialnimi potezami. Trenutno največ materiala ponujajo raznorazni prepisovalci, ljudje s skenerji in mojstri izgubljanja listov s podpisi. Kot sem povedal v ponedeljek v Navalu smeha: Na MNZ še vedno ne vejo, kje so izgubljeni listi s podpisi. Minister pa čestita vrtcu uslužbencev policistov, ki je zmagal v zbiranju starega papirja."

Uporabnike je zanimalo tudi, kateri Slovenec je najbolj smešen: "Tukajle se mi čez ramo nekdo dere, da Martin Strel. Sam bi rekel, da so najbolj smešni naši politiki, če le njihove bedarije ne bi imele tako negativnega vpliva na naša življenja. Če pa potegnem črto pod vse Slovence, nekoč in zdaj, me najbolj nasmeje Ježek."

Mojster smeha meni, da se slovenski stand up razvija v pravo smer, pohvale na račun Panč festivala, ki si ga ogleda okoli 1.000 obiskovalcev, pa prejemajo tudi od tujih komikov, ki nastopajo na naših tleh. Kot največjo oviro pri razvoju stand upa Boštjan izpostavi pomanjkanje prostora, kjer bi se stand up kontinuirano dogajal vsak dan ali nekajkrat na teden v povezavi z drugimi slogi komedije.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

"Naj" komiki doma in po svetu
Med tujimi komiki so Pižami "kul" Louis C. K., Jimmy Carr, Bill Bailey, Dara O'Briain, Dylan Moran, kot vzor satire pa izpostavi Jona Stewarta in Stephena Colberta, za prihodnost stand upa na naših tleh pa se ni bati, saj Pižama pravi, da imamo kar nekaj mladih komikov, ki se bodo z dobrim delom razvili v dobre komike: "Iz mlajše generacije mi je najljubši Uroš Kuzman, ki je osvojil tekmovanje za mlade komike Stand-up komik leta, ne moremo pa mimo imen, kot so: Jernej Celec, Aleš Novak, Tin Vodopivec, Perica Jerković, Klemen Bučan."

Na koncu je Boštjan na vprašanje enega izmed uporabnikov - to se glasi, ali velja neko splošno načelo, da je šala smešna le toliko, kolikor je smešen pripovedovalec, vse je v tem, kako šalo poveš, to drži - odgovoril tako: "Drži delno. Pomembna sta tako material kot izvedba. Nekateri komiki imajo močnejši material, drugi pa močno odrsko prezenco, s katero si lahko privoščijo tudi kakšno šibkejšo šalo. A vseeno mora biti material dober, sicer ga še tako odlična interpretacija ne reši. Tvoje vprašanje lahko gledam tudi z vidika obrtnega znanja: pomembno je, da v šali nimaš balasta, da je jasno strukturirana ... In da nisi kot sosedov ata iz vaške gostilne, ki na koncu trikrat pove, čemu se moraš smejati."

Pižama v novi predstavi Mojs3 smeh
Pižama bo skupaj z drugima dobrima znancema slovenskih ljubiteljev stand up komedije Mladenom Pahovićem in Janezom Trontljem v četrtek začel pohod po slovenskih odrih s stand up predstavo Mojs3 smeha v 3D.

Gledalci bodo med drugim izvedeli, kako so tetovirani slovenski harmonikarji, kaj se zgodi s čivavo, ko sreča policijskega konja, in kdo je zmagovalec resničnostnega šova Parlament ima talent.

Vsi trije komiki so stalnica slovenskega stand upa. Pižama in Pahović sta bila ustanovna člana Komikaz, prve slovenske stand up ekipe, ki je od leta 2007 orala ledino s predstavami Pristati inu obstati, Akcija! ter Banzaaaj!. Skupaj sta nastopala že po vsej Sloveniji, pa tudi čez mejo. Trontelj se je kalil predvsem v improligi, kjer se je pred leti tudi spoznal s Pižamo. Vsi trije so redni gostje festivala Panč in soustvarjalci radijske oddaje Naval smeha, ki jo lahko poslušalci že tretje leto spremljajo na valovih Vala 202. Med potjo na enega izmed številnih nastopov je padla ideja o skupni predstavi. Tako sta se začeli besno ustvarjanje in piljenje stand up materiala, s katerim bodo nasmejali slovensko občinstvo.

Sam zase po navadi uporabim označbo človek s črkami. Vse, s čimer se ukvarjam, je povezano z jezikom, od prevajanja, stand upa, pisanja in prehranjevanja. Sicer pa v trenutni fazi lovim ravnotežje med prevajanjem in komedijo.

Prevajalec, komedijant, vsesplošni umetnik ...?

Ne bi rekel, da sem zasebno zamorjen in resen, sem pa precej bolj umirjen kot na odru. Ne sedim ravno v kotu in furam svetobolja, nisem pa tudi najglasnejši v družbi. Razen, kadar smo na kupu zbrani samo komiki. Takrat se iskrijo ideje in skušamo preseči drug drugega.