Boštjan Gorenc - Pižama je strasten bralec različne literature, tokrat se je lotil parodije svetovno znanega erotičnega romana. Foto: Andrej Težak - Tešky
Boštjan Gorenc - Pižama je strasten bralec različne literature, tokrat se je lotil parodije svetovno znanega erotičnega romana. Foto: Andrej Težak - Tešky
Boštjan Gorenc - Pižama
Premierni uprizoritvi 13. marca sledijo še štiri ponovitve. Foto: Andrej Težak - Tešky
Boštjan Gorenc - Pižama
Pižama: "Njiva kot osnovni gradnik slovenske biti, zemlja, s katere se ne premaknemo, najsi bo še tako neprijazna. To so te travme socialnega realizma in kmetskih povesti, ki sem jih omenjal na začetku." Foto: Andrej Težak - Tešky
Boštjan Gorenc - Pižama
Pižama: "Še vedno ostajam pri številnih enovrstičnicah in humorju, temelječem na besednih igrah, se pa tokrat v delu predstave poigravam s formo literarnega večera." Foto: Andrej Težak - Tešky
Boštjan Gorenc - Pižama
Boštjan ima za seboj že dolgoletno stand-up kariero. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

50 odtenkov njive je Boštjanova avtorska stand-up parodija na erotični roman Petdeset odtenkov sive. Ponuja takšna in drugačna razmišljanja na temo slovenstva (kako so nastala slovenska narečja, kakšna so besedila naših popevk, kakšen je bil slog rokokojskih violinistov, impresionističnih pesnikov in ustvarjalcev reklam in še in še).

Kako se je vse skupaj začelo?
"Priznam, da sem pri branju 50 odtenkov sive obupal po treh poglavjih, a me je vleklo naprej k razmišljanju. Se tipična slovenska gospodinja sploh lahko poistoveti z vsemi tistimi dominantnimi sado-mazoigricami in pripomočki, ki se jih gresta glavna lika? Hotel sem dognati, kakšno bi moralo biti trpinčenje, ki bi slovenski gospodinji zares seglo do srca in gartrož," je pojasnil izvor celovečerne stand-up predstave, Boštjan Gorenc - Pižama.

Pižama bo v predstavi pronicljivo seciral aktualne dogodke in jih prepletel s prodornimi enovrstičnicami, vse skupaj pa zabelil s svojo izkušnjo novopečenega očetovstva. Pred Pižamo bo občinstvo nasmejal Tomaž Stanovnik, mlad up stand-up komedije.


Boštjan, knjiga 50 odtenkov sive je svetovno znan erotičen roman. Ti pa si pripravil predstavo 50 odtenkov njive in jo označil kot erotično uspešnico za gospodinje. Nam lahko malce več poveš o njej? Kako je nastajala in koga si si v njej "najbolj privoščil"?
Že nekaj časa je tlela želja, da stand-up zapakiram v zaključeno celovečerno predstavo. Daljših samostojnih nastopov imam za pasom že kar nekaj in pri mojem obsegu pasu je to lepo število. Ko sem na kup vzel material, ki je nastajal v zadnjih mesecih in sem ga pilil po večjih in manjših odrih, sem ugotovil, da se večinoma navezuje na različne vidike slovenstva – na naše oglaševalske bisere, našo popkulturno sceno, naš jezik, naše gospodinje … Če bi moral izbrati, koga si najbolj privoščim, so to pokojni pisatelji in pesniki. Da se maščujem za vsa tista domača branja in bralne značke, ki so zdaj, z vidika odraslega bralca, kakovostna literatura, v očeh osnovnošolca pa grozne muke, ki jih nisem razumel. Pa še nič mi ne morejo. Razen če bi se znova pojavili. Ampak potem bi bile moje težave v primeru s splošno zombi apokalipso precej neznatne.

Pa bo to res "erotičen" stand-up ali je to le "ena od tvojih potegavščin"?
Del predstave je parodija svetovnega knjižnega fenomena, ki je obnorel gospodinje in mamice širom po svetu. Zdelo se mi je namreč, da neka povprečna slovenska gospodinja ne more popolnoma ponotranjiti BSDM-praks, ki jih gospod Grey uporablja v zdravem razmerju z mlado Anastasio. Zato sem spisal različico, v kateri glavni junak protagonistko trpinči tako, da vsako slovensko gospodinjo stisne pri srcu in trajni. Koliko erotike je v tem, pa je odvisno od percepcije slehernega gledalca posebej.

50 odtenkov njive! Potrebujemo razlago tega naslova, ker gotovo nekaj pomeni!
Poleg očitne parodije na sivo trilogijo lahko naslov razumemo tudi metaforično. Njiva kot osnovni gradnik slovenske biti, zemlja, s katere se ne premaknemo, najsi bo še tako neprijazna. To so te travme socialnega realizma in kmetskih povesti, ki sem jih omenjal na začetku. Lahko te meče božje, ampak v genih imaš zapisano, da boš vedno telebnil nazaj na svoj grunt, pa čeprav v ogenj, ki si ga zakuril za mehčanje brezovih trt. Ampak potem ne zbežiš kot Sandor Clegane iz Kraljevega pristanka v plamenih, temveč porabiš svoje zadnje atome moči, da narekuješ pravično oporoko. 50 odtenkov njive so torej različni vidiki in gradniki slovenstva in naše narodne biti.

Ne dvomimo, da bo ta celovečerni stand-up zelo piker. Kako bi sicer sam označil svoj humor - ciničen, črni, zbadljiv, neškodljiv?
Cinično zbadljiv. Vodilo je, da ne smešiš osebe same, ampak njena dejanja. Pri sebi sicer nimam teh omejitev.

Kdaj najpogosteje nastanejo ideje za kakšno dobro stand-up šalo? Med poslušanjem slovenskih pesmi, gledanjem prenosa državnih sej, med branjem knjig in revij ...?
Pri gledanju prenosa sej državnega zbora se šale težko porajajo, ker je večina možganov preokupirana s prepričevanjem želodca, da politične floskule niso tako zanimive, da bi si jih na pol prebavljena hrana morala tako nujno ogledati. So pa izvrsten vir šal, recimo, predsednikove čestitke športnikom. Če Tini Maze v čestitki napišeš: "Pot se ne konča, dokler ne prideš do konca," si na dobri poti, da postaneš nov pevec skupine Pop Design ali vsaj njihov tekstopisec.
Del misli je stalno na preži za zabavnimi anomalijami, ki ne skočijo takoj v oko. Povod je lahko nespretna ubeseditev misli, detajl, ki pritegne pozornost. Recimo, zakaj ima lahko neki bend deset poslovilnih koncertov na leto, če pa napoveš come-back turnejo, nikoli ne presežeš dveh špilov.

Si tudi v vsakdanjem življenju, npr. doma, stand-up komik in kdaj "rešiš" kakšno družinsko zagato s pomočjo humorja?
Seveda. Dve šali na rovaš pesnikov slovenske moderne, pa se madež paradižnikove omake sam od sebe spere z bluze. Bučno olje je bolj zagamano. Zanj potrebuješ šale o konstruktivizmu.

Tvoj slog je, da v stand-up nastopih pogosto vključuješ citate znanih slovenskih pesnikov in pisateljev. Tega bo v 50 odtenkov njive najverjetneje še več. Komu je prestava pravzaprav namenjena?
Če kdo ni prepričan, ali bi bila predstava primerna zanj, lahko pokliče na našo linijo za pomoč uporabnikom, pa mu na dom pošljemo ličen vprašalnik na dvajsetih straneh, ki mu bo podal končni odgovor. Če nima časa za tako poglobljeno raziskavo, nam lahko pošlje SMS s ključno besedo NJIVA na našo vedeževalsko številko 080. Za to še iščemo propadlega poppevca, ki bi jo promoviral v teve oglasih, pa nihče od razpoložljivih nima dovolj markantne pleše.

Predstavo 50 odtenkov njive si že predstavil na odru, in sicer je šlo za dobrodelen nastop, v katerem se je denar zbiral za slovenske šolarje. Kakšen pa je sicer tvoj odnos do dobrodelnosti?
Lepo bi bilo živeti v državi, ki bi imela tako urejeno socialno politiko, da dobrodelnih akcij ne bi potrebovali. Žal ljudje, ki so v stiski, nimajo vpliva, s katerim bi prepričali vladajoče elite, da so vredni pomoči, tem elitam pa je ravno zaradi tega najlažje rezati pomoč pri tistih, ki jo resnično potrebujejo. Tako so dobrodelne akcije pravzaprav socialni korektiv, ki ga izvajamo državljani, ker je država zatajila pri svojem najpomembnejšem poslanstvu.

Bi lahko bili Slovenci bolj kritični do glasbe, literature, politike?
Lahko, ker smo večinoma kritikantski, in ne kritični. Vse je zgolj površinsko, iskanje slabih lastnosti, kjer jih hočemo videti, brez utemeljenih argumentov. Še sreča, da obstajajo komentarji na spletnih portalih, kjer ljudje podajajo tehtna mnenja, temelječa na dejstvih, sicer bi šla država že zdavnaj k vragu. To je zadnje zatočišče legitimne kritične misli.

Želiš v svojih nastopih "izobraževati" občinstvo, jim odpreti oči ali je tvoj primaren cilj občinstvo le nasmejati?
Prvenstveni cilj komika je vsekakor nasmejati občinstvo. Seveda se v nastopu dotikam tudi določenih aktualnih dogodkov in tematik, pri katerih pa moj cilj ni usmerjati ljudi v točno določeno smer, marveč jih zgolj spodbuditi k razmišljanju. Komična prizma lažje prikaže dejansko formo fenomena.

Kaj lahko obiskovalci predstave pričakujejo? Se bodo sproščeno nasmejali do solz ali zamislili nad življenjem?
Če se kdo hoče nasmejati nesproščeno, se da vse zmeniti. Najamemo par varnostnikov, ki ga bodo grdo motrili izpod čela in pokljali s členki, če bodo menili, da je ob smehu priteklo premalo solz. Pričakovana količina je 2 ml/krohot.

Bo tovrstna predstava drugačna od tvojih dosedanjih nastopov ali ostajaš zvest svojemu slogu?
Še vedno ostajam pri številnih enovrstičnicah in humorju, temelječem na besednih igrah, se pa tokrat v delu predstave poigravam s formo literarnega večera.