Jože Potrebuješ zagotavlja, da bo njihova prihajajoča skladba velika uspešnica. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jože Potrebuješ zagotavlja, da bo njihova prihajajoča skladba velika uspešnica. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Mi itak ustvarjamo glasbo zato, da pride do ljudi.

Jože Potrebuješ
Dobrodelni koncert
Sredtva lahko vsak že zdaj prispeva s sporočilom SMS (na 1919 pošljite POPLAVE5), v četrtek pa bo mogoče donirati na posebno številko klicnega centra 01 472 00 11. Foto: MMC RTV SLO

Potrebuješ podrobnosti o prihajajoči skladbi sicer ni želel izdati, je pa pojasnil, da so pred kratkim izdali pesmarico z notnimi zapisi 30 največjih uspešnic skupine, s čimer so mladim omogočili, da se bodo naučili igrati njihove skladbe - in to brez "zgrešenih" not.

Pred četrtkovim koncertom RTV Slovenija Stopimo skupaj, v okviru katerega bomo zbirali sredstva za prizadete v nedavnih poplavah, pa smo se z vodjo zasedbe pogovarjali še o njihovi dobrodelnosti.

Čuki bodo nastopili skupaj z drugimi slovenskimi glasbeniki na dobrodelnem koncertu RTV Slovenija.

Več o dobrodelni akciji si lahko preberete tu - STOPIMO SKUPAJ – POPLAVE 2012


V okviru akcije Stopimo skupaj – Poplave 2012, ki jo organiziramo na RTV Slovenija, bo mogoče finančna sredstva nakazati tudi prek pošiljanja SMS-donacije.
KAKO LAHKO POMAGAM?
Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo POPLAVE5 na številko 1919.
Pošiljatelj v odgovor prejme naslednje besedilo: "Iskrena hvala za vaš prispevek za pomoč prebivalcem zaradi poplav. Rdeči križ Slovenije."

S pošiljanjem enega SMS-a pošiljatelj nameni 5 evrov pomoči.

Sredstva boste v četrtek od 7. ure zjutraj lahko donirali tudi s klicem na telefonsko številko klicnega centra 01 472 00 11.


Pred kratkim ste izdali pesmarico oz. učbenik za uporabo v glasbenih šol, v katerem je zbranih 30 vaših skladb. Od kod ideja za takšen projekt?
V bistvu je do tega prišlo zato, ker so številni učitelji glasbenih šol prosili, naj že enkrat izdamo naše največje uspešnice z notami, ker otroci in mladina zelo radi posegajo po naših pesmih. Zgodilo se je celo to, da so začeli nekateri sami pisati note za naše pesmi. Nekoč smo bili povabljeni na neko šolo, kjer so pripravili koncert izključno z našimi pesmimi in jih večino sploh nismo prepoznali, ker so bile napisane po svoje. Potem smo pa rekli: Zdaj je pa res treba pljuniti v roke in to narediti.

Torej ne gre zato, da bi želeli čim več ljudem predstaviti svojo glasbo, ampak le zato, da bi glasbeniki vašo glasbo poznali bolje, če prav razumem.
Mi tako ali tako ustvarjamo glasbo zato, da pride do ljudi. To je le ena izmed posledic že popularne naše glasbe. In ta stvar je dobrodošla tudi zato, ker lahko ljudje sploh pridejo do notnih zapisov. V slovenski popularni glasbi je tega zelo, zelo malo. Imajo jih Robežnik, Sepe in podobni, med mlajšimi avtorji pa je tega zelo malo, ker je to tudi precejšen strošek. Ampak se splača, ker se na ta način ta glasba ukvarja.

Pripravljate morda tudi kakšen nov glasbeni projekt oz. z drugimi besedami, čemu se Čuki te dni posvečate?
Čuki smo trenutno v studiu in z Martinom Štibernikom snemamo novo zagotovljeno uspešnico - vsak, ki jo je slišal, jo je želel slišati še enkrat, in vsakdo jo bo želel, verjemite, slišati vsaj enkrat v letu. Mislim, da sem s tem že dovolj namignil.

Lahko vseeno poveste kaj več?
Naj bo za zdaj vse skupaj še skrivnost, ker je ideja precej močna, in se bojimo, da jo bo kdo prepoznal. V dveh, treh tednihv bo kakšen odlomek že mogoče slišati na naši strani na Facebooku.

Poleg tega se pripravljamo na našo 25-letnico neprekinjenega delovanja, ki bo drugo leto, snemamo nove pesmi, s TV Slovenija pa bomo naredili tudi dokumentarni film, ki bo predvajan v februarju. Sicer pa imamo zdaj, novembra in decembra, imamo nastope vsake dva dni, zelo veliko dobrodelnih nastopov itd.

V četrtek boste Čuki sodelovali tudi na dobrodelnem koncertu RTV Slovenija za prizadete v poplavah. To ni prvič, da sodelujete pri dobrodelnem projektu, kajne?
Čuki imamo na leto okoli 30 dobrodelnih nastopov, ampak tega niti ne obešamo na veliki zvon. Pomagamo tistim, za katere se nam zdi, da jim to najbolj pomaga, npr. bolnim otrokom - tovrstnih nastopov imamo največ -, pa tudi za žrtve poplav in jutri bomo nastopili tudi na koncertu RTV Slovenija. Mislim, da je to zelo lepa gesta RTV-ja, da se odzove takrat, ko je to res treba.

Kako pa ste dobrodelni v vsakdanjem življenju?
Da bi se hvalil, da sem kakšen dobrotnik leta ... tega ne mislim početi. Je pa res, da velikokrat obiščem tako s Čuki ali sam kakšno ustanovo ali bolnišnico. Toliko kilometrov, kot naredimo Čuki , ko potujemo z enega dobrodelnega koncerta na drugega ... mislim, da je poleg Adija Smolarja v Sloveniji zelo malo izvajalcev, ki so v zadnjih 20 letih sodelovali na toliko dobrodelnih prireditvah kot mi. Ampak to ni nekaj, kar bi hoteli razglašati.

Mi itak ustvarjamo glasbo zato, da pride do ljudi.

Jože Potrebuješ