Na Lentu je dovolj prostora za vse mogoče dejavnosti. Foto: BoBo
Na Lentu je dovolj prostora za vse mogoče dejavnosti. Foto: BoBo

Udeleženci se bodo začeli zbirati ob 15. uri na Trgu svobode, na ulice pa se bodo ob spremljavi glasbe in s premično prometno zaporo pognali uro pozneje. Predvidena pot je dolga približno deset kilometrov, s ciljem spet na Trgu svobode.
Parado organizira Univerzitetna športna zveza Maribor (UŠZM) pod geslom študentskega športa Zdrava zabava. Kot je za STA povedala Maja Hren iz omenjene zveze, je namen prireditve promocija varnega rolanja, zdravega načina življenja in popestritev dogajanja v mestu.
V okviru Lenta
Letos so prvič del programa Festivala Lent, zato pričakujejo dobro udeležbo. Zadnje takšne parade leta 2009 se je udeležilo 750 ljudi na rolerjih, kar je z vidika varnosti po besedah Hrenove tudi najbolj optimalno število udeležencev. Prireditev je rekreativna in tako primerna za vsakogar, ki obvlada osnove rolanja. Prijave niso potrebne, udeležba pa je brezplačna.

Rolanje bo trajalo približno uro ali uro in pol, saj se hitrost prilagodi najpočasnejšemu udeležencu. Za varnost bo skrbelo spremstvo policije in reševalcev, poskrbeli pa bodo tudi za prevoz morebitnih obnemoglih udeležencev.

Ideja o rolanju po mestnih cestah je stara več kot deset let. Za UŠZM-jem je osem uspešnih prireditev, zadnji dve leti pa jim zaradi različnih tehničnih in finančnih razlogov prireditve ni uspelo izpeljati.