V Ljubljani in drugih krajih po Sloveniji bodo danes slovesno prižgali lučke. Foto: BoBo
V Ljubljani in drugih krajih po Sloveniji bodo danes slovesno prižgali lučke. Foto: BoBo
Miklavž se bo v torek ustavil v številnih krajih po državi. Foto: BoBo
Zahtevne priprave na praznično okrasje v Ljubljani. Foto: BoBo
Na Prešernovem trgu v Ljubljani bodo ponovno prodajali tipična Miklavževa darila. Foto: BoBo

Po mnogih krajih pripravljajo Miklavževe sprevode, obdarovanja, sejme koncerte in druge prireditve, obenem pa bodo ponekod v teh dneh slavnostno prižgali tudi praznične okrasitve.
God sv. Nikolaja ali Miklavža bomo sicer praznovali v torek. Sv. Nikolaj je živel v 4. stoletju. Svoje premoženje, ki so mu ga zapustili starši, je razdelil med reveže, sam pa je postal redovnik. Bil je tudi škof v mestu Mira v Mali Aziji in je želel biti vernikom zgled - zlasti v dobrodelnosti. Po izročilu je priskrbel primerno doto trem obubožanim dekletom, ki bi zabredle v sramoto, tako pa so se lahko pošteno poročile. Zaradi dobrote je postal priprošnjik v različnih življenjskih stiskah. Na Slovenskem je temu svetniku posvečenih okoli 200 cerkva.

V 19. stoletju se je po slovenskih pokrajinah razširilo miklavževanje - obhod Miklavža s spremstvom na predvečer praznika. Po legendi namreč ta svetnik na ta večer s spremstvom angelov in parkeljnov hodi od hiše do hiše in pridnim otrokom prinaša darila, porednim pa šibe. Njegov godovni dan je ponekod še posebej namenjen krščanski dobrodelnosti. Tako se bodo v dneh po mnogih krajih zvrstila različna obdarovanja, Miklavževi sprevodi in sejmi.

Slovesnosti ob prižigu lučk
Tradicionalni Miklavžev sejem se tako danes odpira tudi v dveh največjih slovenskih mestih - Ljubljani in Mariboru, kjer pripravljajo tudi slovesnosti ob prižigu lučk. V Ljubljani pa nato v ponedeljek ob 17. uri pripravljajo tudi Miklavžev sprevod po središču mesta, ki se bo končel s prireditvijo v frančiškanski cerkvi.

V ponedeljek popoldne in zvečer bo tudi sicer največ Miklavževih prireditev po večjih in manjših krajih v Sloveniji, ki jih organizirajo lokalne skupnosti, župnije ali druge organizacije. Sprevod Miklavža tako ta dan ob 17.00 pripravljajo tudi v Kranju, kjer sicer prav tako danes prižigajo praznične luči. Novoletno okrasje bodo danes prižgali tudi v Izoli, v Celju pa bodo to v družbi Miklavža storili v ponedeljek.

Pred ptujsko mestno hišo v ponedeljek med drugim pripravljajo prireditev s kratko gledališko predstavo, v Šoštanju pa ta dan ob 18.00 pričakujejo Miklavža s spremstvom.

Pohodi in delavnice
Na Severnoprimorskem bo eno največjih miklavževanj v Ajdovščini, kjer se danes odpira sejem, popoldne pripravljajo različne delavnice in nastope, okoli 17.00 pa pričakujejo tudi prihod Miklavža. V nedeljo delavnice za otroke in Miklavžev prihod pripravljajo v Vipavi. V ponedeljek bodo delavnice v Novi Gorici, tamkajšnje planinsko društvo pa ob koncu tedna organizira tudi Miklavžev pohod na Krasji vrh.

Miklavžev sejem se začenja tudi na Bledu, kjer bodo danes in v nedeljo pripravili tudi več predstav za otroke z obiski Miklavža. V Podkorenu so se že v petek tradicionalno srečali parkeljni treh dežel - Slovenije, Italije in Avstrije. V Selcih pa v nedeljo pripravljajo Miklavžev pohod na 955 metrov visok vrh Sv. Miklavž. Miklavžev sejem se začenja tudi v Škofji Loki, na Miklavžev večer pa bodo tam v ponedeljek pripravili tudi tradicionalno miklavževanje.

Obdarovanje in bakle
V Slovenski Bistrici, kjer se danes prav tako odpira Miklavžev sejem, bo Miklavž otroke obiskal v ponedeljek. Takrat Miklavževe prireditve pripravljajo tudi v Studenicah in na Pragerskem, sejem pa med drugim organizirajo v Veliki Nedelji, Lenartu, v Šentjurju in Laškem.

Miklavževali bodo tudi po številnih krajih in župnijah Dolenjske, Bele krajine in Posavja. V Novem mestu bodo Miklavžev semenj pripravili v ponedeljek, Glavni trg pa bo ta dan ob 17.00 obiskal Miklavž in simbolično obdaroval otroke. Med prireditvijo bodo v mestnem jedru tudi prižgali praznično osvetljavo. V Sevnici pa prireditev ob prižigu novoletne okrasitve, v okviru katere se bodo popoldne z baklami podali na tamkajšnji grad, pripravljajo že danes.

Poleg že omenjenih prireditev se bo v tem času zvrstilo tudi več dobrodelnih koncertov in drugih dobrodelnih akcij. V ljubljanskem Cankarjevem domu bo nocoj 19. dobrodelni Miklavžev koncert.
Tradicionalni Miklavževi koncerti in sejmi
Tradicionalni dobrodelni Miklavžev koncert bo v nedeljo v Slovenj Gradcu, prav tako pa dobrodelne koncerte prirejajo tudi drugod po Koroškem. Več dobrodelnih koncertov bo tudi v Pomurju, kjer pa bo sicer največji dogodek Miklavžev sejem, po domače Miklošovo senje. Na kramarskem sejmu z nastopom Miklavža in glasbenim programom v središču Murske Sobote v torek pričakujejo več tisoč obiskovalcev.

Veseli december bo letos dobrodelen tudi v Kranju, kjer bodo od ponedeljka do 23. decembra zbirali hrano za družine v stiski.

Miklavž bo v teh dneh obiskal tudi več trgovskih središč, obdarovanja in različne prireditve pa prirejajo tudi po župnijah. Ponekod bo Miklavž otroke obdaril pri ponedeljkovih večernih mašah. Miklavževe sejme pa bodo v prihodnjih dneh v večini krajev nasledili praznični sejmi, ko po številnih krajih pripravljajo prireditve veselega decembra.