Sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha, se v svoji oddaji loteva različnih tem, ta teden se bo tako spraševala, ali kristjani sodijo v politiko in kakšna je tam njihova vloga. Svojo izkušnjo ji bodo zaupali tudi nekateri znani obrazi iz sveta slovenske politike. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha, se v svoji oddaji loteva različnih tem, ta teden se bo tako spraševala, ali kristjani sodijo v politiko in kakšna je tam njihova vloga. Svojo izkušnjo ji bodo zaupali tudi nekateri znani obrazi iz sveta slovenske politike. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Danes sem si kot po navadi ogledala oddajo Obzorja duha. Že približno 2 meseca opažam, da se je vizualna podoba voditeljice spustila pod vsaki nivo. Gre za žalitev našega dostojanstva, saj k oddaji pristopamo kot verniki in v vašem napovedniku je kot voditeljica napovedana redovna sestra. Mislim, da Romana Kocijančič to tudi je. A v zadnjih oddajah je oblečena kot dobro situirana prostitutka, izzivalno in povsem neprimerno. Ogorčena sem. Od voditeljice tega formata gledalci ne pričakujemo takega ravnanja. Naša pričakovanja so pri ogledu oddaje Obzorja duha usmerjena na malce globljo vsebino o duhovnih dogajanjih.

Pritožba gledalke o oblačilih sestre Romane pred kamero, januar 2013

Romana Kocjančič s svojo pojavnostjo zagotovo ne žali dostojanstva vernikov, pri katerih, kot pravite, se predvideva naravnanost na malce globljo vsebino o duhovnih dogajanjih. Vendar tudi poskusi žaljenja ljudi, glede na to, kako so oblečeni, in zapovedovanje, kako naj bodo oblečeni, da bi jih priznavali kot duhovno dostojanstvene osebnosti, ne ustreza globlji duhovni vsebini. Težko je tudi postaviti definicijo, kako naj bi bila oblečena dobro situirana prostitutka. V vsakem primeru pa podobno vrsto povsem dostojne obleke, kakršno nosi Romana Kocjančič v oddaji, ki ste jo omenili, nosi veliko žensk, zato očitno menite, da se okrog Vas naokrog po svetu sprehaja ogromno dobro situiranih prostitutk, kar zagotovo ne drži in bilo bi ogorčenja vredno, če bi na takšen način presojali o pojavnosti žensk, ne glede na to, kakšno poslanstvo v življenju opravljajo, tudi redovnice. Živimo v državi, kjer naj bi se trudili za prevlado demokracije in enakopravnosti. O zunanji opravi Romane Kocjančič naj zato presojata Romana Kocjančič in njena stilistka. Seveda bi bilo povsem sprejemljivo, če bi svoje mnenje tudi o primernosti ali neprimernosti oblačila katerega koli voditelja ali voditeljice izrazili, saj je tudi to del koncepta vsake oddaje. Vendar pa ne brez ustrezne in dostojne utemeljitve in nikakor s poskusi nedostojnega žaljenja dostojanstva drugega.

Odgovor Miše Molk, takratne Varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev
Sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha
Sprva se je preizkušala kot novinarka in scenaristka, nato je pred približno petimi leti prevzela tudi vodenje tedenske oddaje Obzorja duha, pred dvema letoma pa je postala tudi samostojna urednica oddaje. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Moje televizijsko poslanstvo - da ljudem dam nekaj lepšega za življenje, da lažje preživijo teden, ki je pred nami. Da jim dam nekoliko več veselja in upanja ter jih opozorim na tisto, kar je lepo v življenju.

Sestra Romana o svojem poslanstvu na javni radioteleviziji
Sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha
Kot misijonarka si je želela v tujino, najraje v Južno Ameriko ali Bosno in Hercegovino. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Tudi kristjan je pokvarljiv, zvodeni njegova vera in ne živi tega. Za moje pojme je razlog napuh, sebičnost. Vedno tako vidim narcisa, ki gleda svojo podobo v vodi ter se dejansko utopi z denarjem, in s tem, da si lahko ustvari visok položaj, pozabi delati za ljudi, ampak dela zase osebno in pade v to vodo.

Sestra Romana o nevarnosti napuha in sebičnosti
Sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha
Ko je pred mnogimi leti prišla na Kolodvorsko 2, je vprašala, ali naj bo v civilnih oblačilih ali v uniformi. "Tebe smo vzeli kot redovnico, to je bil naš namen," ji je takrat dejal urednik in zato se sestra Romana po hodnikih RTV-ja še danes sprehaja v redovniških oblačilih. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dolžnost kristjanov je, da smo angažirani v družbenopolitičnem življenju, da moramo s temi držami nujno prispevati za boljši in pravičnejši svet. Ker vera brez del je mrtva, ti si lahko kristjan doma v svoji sobi, ampak si slab kristjan. Če bi kristjani res bili kristjani, bi bil naš svet zelo drugačen. Kajti večina svetovne populacije je krščanska, in če bi mi živeli to, kar nas vera uči, bi vsi imeli dovolj za jesti in bi bila družba pravična. Tudi mi pa izkoriščamo druge in smo umazani v svetu politike.

Sestra Romana o politiki in kristjanih

Ko je Romana Kocjančič pred mnogimi leti prišla na Kolodvorsko 2, je vprašala, ali naj bo v civilnih oblačilih ali v uniformi. "Tebe smo vzeli kot redovnico, to je bil naš namen," ji je takrat dejal urednik in zato se sestra Romana po hodnikih RTV-ja še danes sprehaja v redovniških oblačilih.

Ko pa je iz novinarke napredovala v voditeljico oddaje Obzorja duha, je "avtomatsko postalo jasno", da bo pred kamero v civilnih oblačilih. Toda to ni bil ukaz, pač pa se je za to odločila sama.

Uniformi redovnice nasprotovali tisti, ki so bolj katoliški
"Vedno znova, ko sem preverjala odzive, se je izkazalo, da bi bilo moteče, če bi oddajo vodila v redovniških oblačilih," je pojasnila. "Ko sem spraševala tukaj znotraj RTV-hiše, so mi liberalno usmerjeni ljudje rekli, da jim je vseeno, kako sem oblečena, saj me poznajo tako, kakršna sem. Desno usmerjeni oziroma tisti, ki so zelo katoliški v hiši, pa so mi dejali, da njih pa bi motilo, da jim nuna pridiga, če bi bila v uniformi, ko vodim oddajo," je priznala.

"Tako kot če bi videli policista, ki v uniformi vodi oddajo, ali pa duhovnika s kolarjem, rekli so, da bi jih to zmotilo, da bi bila tema povsem drugače sprejeta," je pojasnila. "Velikokrat je lažje pri ljudeh, ki niso verni, lažje razumejo, ker te spoštujejo. Jaz sem manj podpore doživela pri ljudeh, ki so zelo zelo katoliški," je dodala.

Zaradi njenega oblačenja tudi pritožba na varuha pravic gledalcev
"Lahko pa zagotovim, da so sicer na RTV-ju ljudje zelo spoštljivi do mene, vedno me pozdravljajo - od najmlajšega do najstarejšega. Ko pa grem v civilu v studio, me ne pozdravi nihče,
" se posmeji.

Zaradi obleke v oddaji je priromala tudi pritožba na varuha pravic gledalcev (v celoti si jo lahko preberete v okvirčku na desni strani), vendar pa se je sestra Romana nazadnje odločila, da ne bo gostovala v takratni oddaji varuhinje Miše Molk na to temo. "Ker smo vedeli, da moj nastop tam vseeno ne bi ničesar rešil. In tudi zato, ker je bil zraven tudi Sašo Hribar. S Hribarjem grem lahko nekam, kjer se skupaj šaliva. Z njim pa ne morem iti nekam, ker bova resno govorila. Najbrž bi rekel, da ima on komaj ene kavbojke, jaz pa še teh nimam," v smehu razlaga o svojem radijskem kolegu, ki velja za neutrudljivega šaljivca.

Nikoli z dekoltejem!
Romanina voditeljska oblačila so precej ženstvena, saj jo lahko pred kamerami vidimo naličeno, s skrbno urejeno pričesko, v krilu in čevljih z visoko peto. Kot voditeljico jo oblači hišna stilistka Beti Zubčič, ki skrbno pazi, da so oblačila spodobna in nimajo dekolteja.

Kocjančičeva se spominja, kako si je sprva obleke za v oddajo sama izposojala v trgovinah in koliko preglavic ji je to povzročalo, saj ni vajena tovrstnega nakupovanja zase. "Včasih se kdo pritoži zaradi obleke, ampak mu rečem, naj gre kar v trgovino in mi najde drugo. Nimam univerzalne konfekcijske številke, saj nisem ravno suha in zato tudi nosim visoke pete, da me malo zožijo in podaljšajo," pojasni svoj način oblačenja v oddaji.

Pa ji kdaj njeno povsem spremenjeno in zelo ženstveno voditeljsko podobo zavidajo druge sestre redovnice? "Ja, ljudje smo zavistni. Tudi če si v samostanu, si ljubosumen na drugega. Ampak tako bom rekla - ljudje, ki so zadovoljni v svojem redovnem poklicu, nimajo težav s tem. Če pa koga kaj moti, vidim to bolj v tej smeri, da pri sebi nimajo urejenih stvari. Morda je taka kakšna redovnica, ki nima sama pri sebi glede svoje poklicanosti in ženskosti razčiščeno, da je res zadovoljna kot ženska tudi v redovnem poklicu, saj me pač nismo mame," razmišlja Kocjančičeva.

"Sicer grem že proti 50. letom. Ampak me sestre imamo v samostanu posebne kreme, zato smo videti tako lepe in mladostne," se pošali zgovorna redovnica.

Njeni televizijski začetki
Njena televizijska pot se je začela pred 16 leti - "zelo slučajno", kot pravi danes 47-letna voditeljica oddaje Obzorja duha, ki živi v samostanu sester frančiškank Marijinih misijonark.

"V Franciji sem na Katoliškem inštitutu v Parizu študirala teologijo in sem za počitnice prišla domov, takrat sem bila že sestra. S takratnim urednikom, ki je torej moj zdajšnji, sva se pogovarjala o filmu Zadnji sprehod, to je film, v katerem nuna spremlja zapornika, in sva ga malo analizirala, ker sem imela jaz pri teološkem študiju tudi predmete, kako uporabljati medije v pastoralne namene. Medtem ko sem se vrnila v Francijo v zadnji letnik, pa sta se urednik in moja odgovorna sestra dogovorila, da začnem delati na televiziji," se spominja.

Sebe si na televiziji ni nikoli predstavljala
"Nikoli si nisem prestavljala, da bi delala na televiziji, ta me ni niti pritegnila," priznava. "Ampak ker mi v redu naredimo tudi zaobljube - uboštvo, čistost in pokorščina -, se mi je zdelo samoumevno, da upoštevam odločitev odgovorne sestre," dodaja.

Po osnovni izobrazbi je sicer diplomirana tekstilna inženirka, pravi pa, da se je vedno videla bolj v pastorali. Zelo jo pritegne sociala in delo z ljudmi, ki potrebujejo pomoč, ker je frančiškanka, kot pravi, pa oni vedno delajo z ljudmi, ki so ubogi - materialno ali pa duhovno.

Po sprejeti službi na Radioteleviziji Slovenija je odšla tudi na katoliško medijsko akademijo v Ludgwigshafnu, kjer imajo center prav za delo na televiziji in se potem še tam izobraževala, nato pa seveda še med samim opravljanjem novinarskega poklica, saj je "to pač obrt, ki se jo naučiš z delom", kot pravi sama.

Tudi MMC-jeva kolumnistka
Vsa ta leta dela seveda v verskem programu - sprva se je preizkušala kot novinarka in scenaristka, nato je pred približno petimi leti prevzela tudi vodenje tedenske oddaje Obzorja duha, pred dvema letoma pa je postala tudi samostojna urednica oddaje. Pred dobrim letom pa je začela kolumno pisati tudi za naš spletni portal MMC.

"Kadar zelo strogo versko napišem, se mi zdi, da je veliko reakcij, ko pa bolj splošno, reakcij sploh ni. Ampak tudi te burne reakcije me ne motijo. Vedno si rečem, da to pomeni, da nekoga nekaj torej zanima, pa čeprav ga vznemirjaš, in se jezi nad tabo. Tisti, ki ga verske teme ne zanimajo, pa ne bo šel niti prebirat tega," opisuje svojo izkušnjo s spletnim novinarstvom.

Veseli jo, ko se v različne teme poglobi
"Nekatere sestre so moje delo na televiziji sprejele tudi malo zavistno - češ, zakaj ravno jaz, zakaj so izbrali ravno mene. Ampak hvaležna sem, da sem takrat sprejela to delo - tako vidiš, kakšne imaš potem še druge darove. Sicer bi ostala le v tem krogu sociale, študirala sem še družinsko in zakonsko terapijo, nikoli pa se ne bi toliko poglabljala v različne stvari, kot se zdaj. Vsak teden imam v oddaji drugo temo, v katero se moraš poglobiti - že zase s tem ogromno pridobiš, sebe razviješ," pojasnjuje.

Kako pa je videti delovni teden pred nedeljsko oddajo? "Sem zaposlena za polni delovni čas, zato imam 40-urni delovnik. V ponedeljek, najpozneje pa do torka popoldne, moram imeti narejeno raziskavo glavne teme za oddajo v tekočem tednu. Vedno si sicer naredim že mesečni plan vnaprej, kaj bomo tematsko obdelali. V nedeljo popoldne po oddaji tako običajno razmišljam in delam stvari že za dva tedna vnaprej, ko nato v ponedeljek pridem v službo, imamo z novinarji sestanek, pogovorimo se, razdelim jim naloge, oddam načrt dela, sama pa si moram narediti raziskavo za tekoči teden, torej kaj bomo v petek finalizirali," sestra Romana opisuje priprave na oddajo.

Ali kristjani sodijo v politiko?
V oddaji, ki bo na sporedu to nedeljo, se bodo na primer posvetili temi Politika in kristjani. V oddaji bodo obravnavali, ali Sveto pismo kaj govori o tem, da bi bil kristjan v politiki, in kaj pravijo cerkveni dokumenti, nato pa bodo prikazali tudi prispevek, kako vidijo svojo vlogo kristjani, ki v politiki so - svoje mnenje bodo z njimi delili Mojca Kucler Dolinar, Matej Tonin in Milan Zver, v studiu pa bosta o tem razpravljala še Ljudmila Novak in Andrej Saje, nekdanji tajnik Slovenske škofovske konference.

Oddajo Obzorja duha na temo Kristjan v politiki si lahko ogledate to nedeljo, 23. februarja, ob 11.25, na 1. programu Televizije Slovenija.

"Kako plavati v umazanem svetu politike, da tudi ti ne postaneš umazan? Ker ko si v gnojni jami, tudi ti smrdiš," temo pogovora napoveduje Kocjančičeva. "Dolžnost kristjanov je, da so angažirani v družbenopolitičnem življenju, da moramo s temi držami nujno prispevati za boljši in pravičnejši svet. Ker vera brez del je mrtva, ti si lahko kristjan doma v svoji sobi, ampak si slab kristjan," je prepričana.

"Če bi kristjani res bili kristjani, bi bil naš svet zelo drugačen. Kajti večina svetovne populacije je krščanska, in če bi mi živeli to, kar nas vera uči, bi vsi imeli dovolj za jesti in bi bila družba pravična. Tudi mi pa izkoriščamo druge in smo umazani v svetu politike," pa dodaja.

"Meni je politika tuja. To pa zaradi diplomacije, ker sem zelo realističen človek in ne bi znala dobro slaloma (z roko nakaže zavoje levo/desno, op. a.) voziti, saj moraš biti v politiki izreden diplomat," samokritično priznava.

Iskali so tudi verne športnike v Sočiju
V prihajajočo nedeljsko oddajo pa nameravajo vključiti tudi izjavo skakalnega šampiona Petra Prevca, saj so iskali vernega slovenskega športnika na OI v Sočiju. "Njegova cela družina je res verna in zelo dejavna v cerkvi, tam zdaj že ves teden praznuje cela fara," pravi redovnica, ki sicer tudi sama zelo rada spremlja šport - v torek je tako navdušeno stiskala pesti za Tino Maze in rise.

Rada hodi tudi v gore in teče na smučeh, drugo pa ne, saj je povezano z življenjem v uboštvu. "Karte so drage, oprema tudi. Vse, kar imam za tek na smučeh, sem dobila od prijateljev," pojasni.

Gledalec zanjo napisal pesem
Z gledanostjo oddaje je sicer zelo zadovoljna, ne daje pa več veliko poudarka na ta odstotek gledanosti, ki se izmeri, saj se ji ne zdi popolnoma realen. Pojasnjuje namreč, da niti sama niti kdor koli od njenih sodelavcev še nikoli ni spoznal človeka, ki bi imel v svoj televizor vgrajeno napravo za merjenje gledanosti. Pravi pa, da jo ljudje ogovorijo, kamor koli pride, in tako vidi, da ljudje poznajo in gledajo oddajo.

Zadovoljna je tudi z odzivom gledalcev. "Ravnokar sem dobila pesmico od nekega gospoda, mi jo je napisal," se nasmejano pohvali. Vsako nedeljo gledalce namreč povabi, naj pošiljajo mnenja in vprašanja o temi, ki bo obravnavana prihodnji teden. Opaža pa, da je veliko večji odziv na tiste tedenske oddaje, v katerih s svojo ekipo obravnava problematiko življenja, bolezen in trpljenje. "Bolj je tema povezana z življenjem, sploh pa s stiskami ljudi, večji je odziv. Na tole temo o kristjanih in politiki pa do zdaj na primer sploh še ni bilo nobenega odziva," doda za primerjavo.



Danes sem si kot po navadi ogledala oddajo Obzorja duha. Že približno 2 meseca opažam, da se je vizualna podoba voditeljice spustila pod vsaki nivo. Gre za žalitev našega dostojanstva, saj k oddaji pristopamo kot verniki in v vašem napovedniku je kot voditeljica napovedana redovna sestra. Mislim, da Romana Kocijančič to tudi je. A v zadnjih oddajah je oblečena kot dobro situirana prostitutka, izzivalno in povsem neprimerno. Ogorčena sem. Od voditeljice tega formata gledalci ne pričakujemo takega ravnanja. Naša pričakovanja so pri ogledu oddaje Obzorja duha usmerjena na malce globljo vsebino o duhovnih dogajanjih.

Pritožba gledalke o oblačilih sestre Romane pred kamero, januar 2013

Romana Kocjančič s svojo pojavnostjo zagotovo ne žali dostojanstva vernikov, pri katerih, kot pravite, se predvideva naravnanost na malce globljo vsebino o duhovnih dogajanjih. Vendar tudi poskusi žaljenja ljudi, glede na to, kako so oblečeni, in zapovedovanje, kako naj bodo oblečeni, da bi jih priznavali kot duhovno dostojanstvene osebnosti, ne ustreza globlji duhovni vsebini. Težko je tudi postaviti definicijo, kako naj bi bila oblečena dobro situirana prostitutka. V vsakem primeru pa podobno vrsto povsem dostojne obleke, kakršno nosi Romana Kocjančič v oddaji, ki ste jo omenili, nosi veliko žensk, zato očitno menite, da se okrog Vas naokrog po svetu sprehaja ogromno dobro situiranih prostitutk, kar zagotovo ne drži in bilo bi ogorčenja vredno, če bi na takšen način presojali o pojavnosti žensk, ne glede na to, kakšno poslanstvo v življenju opravljajo, tudi redovnice. Živimo v državi, kjer naj bi se trudili za prevlado demokracije in enakopravnosti. O zunanji opravi Romane Kocjančič naj zato presojata Romana Kocjančič in njena stilistka. Seveda bi bilo povsem sprejemljivo, če bi svoje mnenje tudi o primernosti ali neprimernosti oblačila katerega koli voditelja ali voditeljice izrazili, saj je tudi to del koncepta vsake oddaje. Vendar pa ne brez ustrezne in dostojne utemeljitve in nikakor s poskusi nedostojnega žaljenja dostojanstva drugega.

Odgovor Miše Molk, takratne Varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev

Moje televizijsko poslanstvo - da ljudem dam nekaj lepšega za življenje, da lažje preživijo teden, ki je pred nami. Da jim dam nekoliko več veselja in upanja ter jih opozorim na tisto, kar je lepo v življenju.

Sestra Romana o svojem poslanstvu na javni radioteleviziji

Tudi kristjan je pokvarljiv, zvodeni njegova vera in ne živi tega. Za moje pojme je razlog napuh, sebičnost. Vedno tako vidim narcisa, ki gleda svojo podobo v vodi ter se dejansko utopi z denarjem, in s tem, da si lahko ustvari visok položaj, pozabi delati za ljudi, ampak dela zase osebno in pade v to vodo.

Sestra Romana o nevarnosti napuha in sebičnosti

Dolžnost kristjanov je, da smo angažirani v družbenopolitičnem življenju, da moramo s temi držami nujno prispevati za boljši in pravičnejši svet. Ker vera brez del je mrtva, ti si lahko kristjan doma v svoji sobi, ampak si slab kristjan. Če bi kristjani res bili kristjani, bi bil naš svet zelo drugačen. Kajti večina svetovne populacije je krščanska, in če bi mi živeli to, kar nas vera uči, bi vsi imeli dovolj za jesti in bi bila družba pravična. Tudi mi pa izkoriščamo druge in smo umazani v svetu politike.

Sestra Romana o politiki in kristjanih
Moderna znanost in Bog, oddaja za verujoče
Ali Bog ljubi istospolne?, oddaja za verujoče
Poželenje-hrepenenje, oddaja za verujoče
Moderna znanost in Bog, oddaja za verujoče
Ali Bog ljubi istospolne?, oddaja za verujoče
Poželenje-hrepenenje, oddaja za verujoče