"Podobe pin-up deklet iz 40. in 50. let prejšnjega stoletja ni mogoče popolnoma poustvariti." Foto: Lukas Sauseng
sara jagodič
Do poimenovanja pin-up je prišlo, ker so bile fotografije deklet namenjene temu, da se jih nekam pritrdi. Foto: Boštjan Tacol
sara jagodič
Slog vedenja pin-up deklet je proučevala na starih fotografijah. Foto: Cvetka Zavernik

Sara Jagodič, ki je bila gostja programa Nočni obisk, je dejala, da se je s pin-upom, ki ima sicer dolgo zgodovino, srečala pred štirimi leti. "Pin-up dekleta so svoj pohod začela kot ilustracije navihanih, simpatičnih, ljubkih, kodrolasih deklet z obvezno rdečo šminko. Odete so bile v žive barve in vzorce. Njihove ilustracije so bile namenjene temu, da so si ljudje, predvsem moški, na njih spočili oči."

A šele z razvojem fotografije pa so se začela "prava" pin-up dekleta, ki "običajno pozirajo nasmejana, razigrana, ne glede na to, za kako zahtevno držo gre". Do poimenovanja pin-up je prišlo zaradi tega, ker so bile fotografije deklet namenjene temu, da se jih nekam lahko pritrdi.

Zelo rada ima babičina oblačila
Sara je poudarila, da podobe pin-up deklet iz 40. in 50. let prejšnjega stoletja ni mogoče popolnoma poustvariti, sama pa k temu niti ne teži. "Sem moderno pin-up dekle. Oziram se v preteklost, z veseljem grem tja po kak navdih, a sem tukaj in zdaj. Z oblačili poskušam pričarati čar teh let, ki so me navdušila. Kontrastnim barvam, ki so jih sicer uporabljali, dodajam še zlato in srebrno."

Njena babica je imela sorodnike v ZDA, ki so ji v Slovenijo pošiljali čudovita oblačila, zato Sara pravi, da se največja zakladnica oblačil skriva ravno v njeni omari.

"Vedno me presenetijo njene zaloge, vedno odkrijem kaj novega. Od nekdaj pa mi je pri srcu modra svilena obleka z marjeticami. Je zelo moderna za tiste čase, univerzalni model, vedno ga lahko uporabiš. Moram pa povedati, da sem si copate, podobne tistim, ki so jih imele hollywoodske dive v 50. letih zraven jutranje halje, kupila že v 7. razredu. Še dobro, da mi noge niso zrasle, ker sem jih začela nositi šele pred kratkim."

Morala se je naučiti primernega obnašanja
Pot do pin-up dekleta je potekala postopoma. Najprej je šlo zgolj za vlogo, zdaj pa pravi, da je to del njenega življenja. Slog oblačenja je podrobno proučevala na starih fotografijah, ki so ji pomagale tudi do tega, da se je naučila primerno obnašati in pozirati.

"Uporabljamo tudi rekvizite. Nekaj jih imam doma, včasih pa najdemo tudi kakšen prostor, kjer se spogledujejo z retrokulturo. Tudi nekaj svojih predmetov sem že posodila. Najbolj ponosna sem na svoj roza toaster. Vedno ko ga pogledam, si na njem spočijem oči. Imam pa tudi star telefon, star gramofon, veliko plošč, stare šminke, ogledala, pudrnico, nogavice in pasove za nogavice. Pravi pas za nogavice sem iskala kar 3 leta."

Rada ima tudi kabaret
Za pin-up kraljico so jo izbrali maja lani na mednarodnem tekmovanju, na katerega so se po predizborih uvrstila še dekleta iz Srbije in Hrvaške, s pomočjo tekmovanja pa je prišla še do ene svoje strasti – kabareta, ki ji je prinesel tudi zmago. "Izbor mi je dal še eno veliko darilo. Veliko mi je pomenilo, da so ljudje moj nastop sprejeli, da jim je bil všeč. V vse skupaj sem dala neko lastno noto. Ustvarila sem mešanico drame ameriškega kabareta, burleske in baleta."

Več o Miss Stacey in njenem delu pa v spodnjem pogovoru.