Na bazarju med drugim sodeluje tudi Indonezija, čeprav svojega veleposlaništva v Ljubljani nima. Foto: MMC RTV SLO
Na bazarju med drugim sodeluje tudi Indonezija, čeprav svojega veleposlaništva v Ljubljani nima. Foto: MMC RTV SLO
Stojnice so vsako leto izjemno dobro obiskane. Foto: SILA

Bazar, na katerem letos sodeluje 33 držav (od tega celo nekaj takih, ki svojega predstavništva v Ljubljani nimajo - Izrael, Tajska, Indonezija, Južna Koreja ...), se bo dogajal v soboto na Gospodarskem razstavišču, kjer bodo soproge veleposlanikov prodajale vsaka na svoji stojnici.
Ves izkupiček bo šel v dobrodelne namene, pri čemer bo poudarek na družinah s posebnimi potrebami, na otrocih in na boju proti trgovini z belim blagom.

Slovenska stojnica bo že tradicionalno ponujala potico, pršut in vino. Na prodaj bo tudi keramika, ki so jo izdelali invalidni otroci, po lanskem uspehu pa bo spet tu tudi stojnica s šali, ki so jih donirale bolj in manj znane Slovenke.

Od čaja do ajvarja
Soproga indijskega veleposlanika je iz svoje države prinesla čaj, kavo in začimbe, poljska stojnica bo ponujala igrače, nakit, božične okraske in zdravo hrano, na švicarski se bodo grmadili čokolada in švicarski lovski nožiči.
Prvič bo tu makedonska stojnica, na kateri ne bo manjkalo vina in ajvarja. Na nizozemski bodo sir in tulipani, soproga madžarskega veleposlanika pa bo prodajala klobase, feferone (lani so jih razprodali v eni uri) in marelično žganje ("S slivovico se nisem trudila, ker je imate tu na pretek.").

Ob robu bazarja bodo tudi mednarodni kulturni program (irske pesmi, srbsko vidovo, slovenska harmonika ...), tombola z izdelki z bazarja in otroški kotiček.
Posebej velja omeniti še Silino kuharsko knjigo, za katero so svoje najljubše recepte delile soproge veleposlanikov. Američanka je, denimo, prispevala recept za klasično newyorško "cheesecake" (sirov kolač), Nizozemka za frizijski marelični kolač, Indijka za korenčkovo halvo, Nemka za cesarski praženec, Finka pa za svež mariniran losos.