Hrvaški uspeh je bil pozitivno presenečenje za številne. Predstavnica Hrvaške Elizabeta Burg se je na koncu uvrstila na 11. mesto in s tem prekosila najboljši uspeh Hrvaške na izboru do zdaj, ki ga je v svojih rokah držala Sarah Čosić (ki se je kot prva uvrstila med najboljšo petnajsterico leta 2009). Foto: Reuters
Hrvaški uspeh je bil pozitivno presenečenje za številne. Predstavnica Hrvaške Elizabeta Burg se je na koncu uvrstila na 11. mesto in s tem prekosila najboljši uspeh Hrvaške na izboru do zdaj, ki ga je v svojih rokah držala Sarah Čosić (ki se je kot prva uvrstila med najboljšo petnajsterico leta 2009). Foto: Reuters
Olivia Culpo.
Lepotica iz Rhode Islanda je osvojila desetčlansko komisijo in pometla z 88 tekmicami, ki so v "mestu greha" preživele skoraj en mesec in pozirale v kopalkah, nacionalnih kostumih, večernih oblekah ter sodelovale pri dobrodelnih prireditvah. Foto: Reuters
Peterica najlepših.
Med prvo peterico so se tudi letos znašle lepotice iz držav, ki zadnja leta nizajo uspehe na izboru. Foto: Reuters
Ema Jagodic
Ema Jagodic je tako letos ostala brez svoje naslednice. Foto: Osebni arhiv
Tjaša Kokalj
Tjaša Kokalj ostaja najuspešnejša slovenska predstavnica na izboru za mis universe. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

... na letošnjem svetovnem izboru za mis universe ni imela svoje predstavnice. Uspeha Tjaše Kokalj, ki še danes velja za edino slovensko predstavnico, ki se je na omenjenem izboru uvrstila med najboljšo šestnajsterico, tako letos ni nihče niti naskakoval. Ema Jagodic pa je ostala zadnja slovenska zastopnica na izboru za mis universe. Se je slovenska odsotnost sploh kaj poznala, smo vprašali Emo Jagodic. Nasmejana je odgovorila: "Ni se poznala odsotnost naše predstavnice, poznala bi se, če bi bilo slovensko dekle v ponavljajočem se vzorcu najlepših tekmovalk mis universe."

Razlog, da se odsotnost ni poznala, pa ni samo v tem, da Slovenija v Las Vegas ni poslala svoje predstavnice, da bi premešala karte med 88 lepoticami z vsega sveta. "Za to, da se naša odsotnost ne pozna, je tudi posledica tega, da se tudi naša prisotnost bolj ali manj ni poznala, saj licenca mis universe Slovenija na žalost, ni bila zmožna poskrbeti za dobro reklamo in podporo deklet, kot so to počele druge države. Sem pa zelo srečna, da se je vsaj ena do zdaj, naša Tjaša Kokalj, uvrstila v top 16," je poudarila Ema Jagodic.

Sama je priznala, da je bila ob uvrstitvi predstavnice Hrvaške med najlepših šestnajst zelo pozitivno presenečena: "Prvič, ker je naša soseda, in drugič, ker sem mislila, da bo letošnji "škandal", ki se je zgodil v povezavi z lastnikom licence, nekako poslabšal sliko tudi o sami državi in dekletu, a lepo, da se je izšlo veliko bolje kot pričakovano." Predstavnica Hrvaške Elizabeta Burg se je na koncu uvrstila na 11. mesto in s tem prekosila najboljši uspeh Hrvaške na izboru do zdaj, ki ga je v svojih rokah držala Sarah Čosić (ki se je kot prva uvrstila med najboljšo petnajsterico leta 2009).

Uspeh mis Kosova je bil za Emo Jagodic manjše presenečenje: "Glede mis Kosova je pa vsekakor pričakovano, saj je uradni fotograf tekmovanja mis universe in sodelujoči v organizaciji mis universe Kosovo Fadil Berisha, tako da se Kosovo pričakuje med top 16 vsako leto."

Najlepša znova Američanka
Slavje na izboru za mis universe se je vrnilo v Združene države Amerike po zaslugi 20-letne Olivie Culpo. Krona v rokah mis ZDA ni nobeno presenečenje, pravi Ema Jagodic: "Težko je reči, da je v pravih rokah, saj za zmago šteje veliko dejavnikov, ki vplivajo na celotno predstavitev posameznega dekleta."

Prva spremljevalka je postala mis Filipinov Janine Tugonon, ki je imela ves čas priprav najmočnejšo bazo oboževalcev, zbranih v Las Vegasu, kjer je potekal izbor. "Vsako leto imajo Filipinke ogromno podpore, kar izhaja iz velikosti in moči licence mis universe Filipini," je pojasnila za MMC Ema Jagodic.

Krona druge spremljevalke je šla v roke mis Venezuele, ki je veljala za veliko favoritinjo na družbenih omrežjih, toda zanjo naj bi bil usoden prav odgovor na vprašanje sodnikov, kjer se je predvsem na Twitterju usul niz komentarjev, češ, kaj je sploh povedala?

Ema Jagodic se sicer ne strinja s tem, da se je Venezuelki Ireni Sofii Esser Quintero krona izmaknila prav zaradi odgovora: "Le v primeru, da dekle izreče res nekaj absurdnega ali nesprejemljivega, je lahko odločilno. Venezuelke so zelo dobro pripravljene na vse in dvomim, da je bil odgovor odločilen."

Nič novega med prvo peterico
Tretja spremljevalka je postala predstavnica Avstralije, sicer sostanovalka v hotelu med pripravami nove mis universe. Četrta spremljevalka pa mis Brazilije.

Sama poudarja, da se med najboljšo peterico imena držav zadnjih pet let ponavljajo: "Razlogi pa tičijo v tem, da so to države, katerih licence vložijo veliko truda, denarja in ki največ sodelujejo s samo licenco mis universe. Vsak človek in podjetnik, bo usmerjal svoje delo v tisto, v čemer vidi neko korist in seveda pri tem bolj spodbujal in pozorno gledal tiste ljudi, ki njemu prinašajo prepoznavnost, reklamo, profit ipd. Izhajam iz neke logične teze."

Evropejke letos znova opažene
Evropejke so se od tekmovanja poslovile v krogu najlepše deseterice, kamor se je uspelo uvrstiti mis Francije, Rusije in sosednje Madžarske.

"Vsekakor ni Evropa spregledana, saj vemo, da so Evropejke poleg Latinskoameričank na vrhu najlepših. Mislim, da je tudi nekako odvisno, kje se tekmovanje dogaja, npr. lani, ko je bilo tekmovanje v Braziliji, je bilo med najboljših 16 kar šest držav, ki so bile vezane na njihovo kulturo, eksotiko, bližino, jezik ipd. Če celostno pogledate ožji izbor lepotic, se zadnjih 10 let vsako leto bolj ali manj ponavljajo vzorci," pojasnjuje Ema Jagodic.

Klavdija Kopina