Voditelja Bernarda Žarn in Seku M. Conde ter dvojčici Prusnik, ki bosta skrbeli za zabaven in sproščen studijski utrip. Foto: Blanka Križ
Voditelja Bernarda Žarn in Seku M. Conde ter dvojčici Prusnik, ki bosta skrbeli za zabaven in sproščen studijski utrip. Foto: Blanka Križ
Kot prva bo predstavljena oddaja nemške javne televizije Vroče in mastno, ki govori o spolnosti. Foto: RTV
Predstavilo se bo tudi sedem slovenskih pilotnih oddaj, med drugim oddaja Za devetimi gorami, ki govori o slovenskih ljudskih pravljicah. Foto: RTV
Oddaje so razvrščene v štiri sklope: otroške in mladinske oddaje, dokumentarne oddaje, razvedrilne oddaje in druge oddaje. Foto: TV LAB
Gledalci so lani v projektu Evrovizijski TV-laboratorij najvišje ovrednotili oddaji Nemški strah in Soba 9. Foto: RTV
Oddaja Muzozlet prikazuje, kako se osnovnošolci seznanjajo z različnimi umetnostnimi zvrstmi. Foto: RTV
V oddaji Bojna napoved lahko ljudje, ki počnejo razne športno-telovadne vragolije, pokažejo, kaj znajo, in izzovejo kogar koli. Foto: RTV
V oddaji Dan v življenju ... znani osebi nataknejo očala s kamero in z njo gledalec preživi en dan. Katero znano osebnost bi izbrali vi? Foto: RTV

25 inovativnih konceptov televizijskih oddaj štirih evropskih javnih televizij si boste gledalci Televizije Slovenija lahko ogledali od sobote, 29. septembra, do sobote, 13. oktobra 2012.

Projekt se bo začel in sklenil s posebno oddajo, ki bosta na sporedu v soboto, 29. septembra, oziroma 13. oktobra ob 21.30. Na TVS 2 boste lahko spremljali voditelja Bernardo Žarn in Sekumadyja Condeja, ki bosta v živo predstavila koncept projekta, sodelujoče pilotne oddaje in pravila sodelovanja ter sprejemala in komentirala mnenja gledalcev, ki jih bodo ti v oddajo sporočali.

Gledalci boste predvajane pilotne oddaje lahko ocenjevali na posebni spletni strani www.tvlab.si, kjer si bo mogoče do vključno sobote, 13. oktobra, oddaje tudi ogledati. Svoje mnenje boste lahko oddali na družabnih omrežjih - na Facebooku (Evrovizijski TV Lab – TV Slovenija) in Twitterju (TVLab.si).

Vsebine pilotnih oddaj:

VROČE IN MASTNO (Hot and greasy), sobota, 29. september, ZDF – nemška javna televizija
Producent pravi, da oddaj o spolnosti v Nemčiji ni, mladi pa o njej sicer veliko govorijo, vedo pa zelo malo. Težava se pojavi že ob vstopu v erotično trgovino – fantje sploh ne vedo, kaj bi kupili, zato gredo preizkušat različne pripomočke. Voditelja ob kiosku s hitro hrano spolnost primerjata z vročo in mastno ("hot and greasy") hrano ter dodata še začimbe, ki se jim reče zabava.

NEMŠKO MESO (German meat), sobota, 29. september, ZDF – nemška javna televizija
Štirje brezposelni sedijo v baru in si pripovedujejo bizarne zgodbe o nemški preteklosti, povezani s sedanjostjo, in o vsem, kar nas ločuje in povezuje.

PROTAGONIST (The protagonist), sobota, 29. september, ZDF – nemška javna televizija
Znan novinar in kriminalec se srečata za dva dni in imata pogovor s posebno tehniko prvoosebnega intervjuja ("first person-interview"), ki predstavlja posebno nekonvencionalno bližino med protagonistoma in občinstvom.

ZABAVA V BLOKU (Blok party), ponedeljek, 1. oktober, VRT – belgijska javna televizija
Studio Brussel (na začetku je bila to radijska oddaja ) gre za t. i. "off program" za študente. Študentje klepetajo z voditeljem. Prek spletnih kamer izbirajo najboljši kraj za študij, znane osebe dajejo nasvete o študiju ipd. Skratka program, namenjen študentom.

PLESI OD POVSOD, slovenska oddaja, torek, 2. oktober
Vida in Matej sta prijatelja, ki skupaj raziskujeta plese z različnih koncev sveta; pravzaprav iščeta pravi ples za Mateja. Zato se vsak mesec poskušata naučiti enega izmed popularnih plesov, kot so sving, salsa, trebušni plesi in tango. Raziskujeta posebnosti posameznega plesa in njegovo družbeno-kulturno ozadje, predstavljata nam nove plesne prijatelje z iskrivimi zgodbami. Na koncu vsake oddaje se pogumno odpravita na plesne dogodke, kjer preizkušata, kaj sta se naučila, in se družita z ljudmi, ki jim je ples zaznamoval življenje.

ŽAL NAM JE (Excuse us!), torek, 2. oktober, NPO 3 – nizozemska javna televizija
Zgodba o Nizozemcih, ki so naredili v svetu veliko škode, zato se gredo opravičit – eden izmed voditeljev se opraviči, drugi je ciničen. Pilotno oddajo so posneli v Turčiji, kjer so Nizozemci kupčevali z opijem, ustanavljali javne hiše in prodajali orožje.

VIRUS TV (Virus TV), sreda, 3. oktober, VRT – belgijska javna televizija
Gre za t. i. "spin off" radijskega šova, ki ima za izhodišče klasično glasbo. Ob glasbi se ekipa v studiu norčuje iz ustaljenih norm in poppristopov ter jih preizkuša v glasbi; preverja, kakšno zmogljivost pljuč imajo npr. operni pevci v primerjavi s poppevci in podobno. V studiu imajo tudi dr. Klasika, ki svetuje glasbeno terapijo pri zobobolih, glavobolih, zlomljenih rokah in podobno. Snemajo v preddverju Rotterdamske filharmonije. Na snemanje je prost vstop, ravno tako lahko pride med goste kdor koli – pogoj je, da zna kaj igrati ali ima dobro idejo, povezano s klasično glasbo.

OMEMBE VREDNO (Mention), sreda, 3. oktober, VRT – belgijska javna televizija
Izvorno gre spet za radijski šov, in sicer znan gost na podlagi pisanj na družbenih medijih intervjuva gosta. Gost mora vsa pisanja tudi komentirati. Poslušalci in gledalci potem ocenjujejo gosta tako, da bodisi niso več njegovi sledilci bodisi to postanejo. S statistiko števila sledilcev in tistih, ki so ga zapustili, potem tudi merijo uspešnost šova.

UKROČENA TRMOGLAVKA (Taming of the Shrew), četrtek, 4. oktober, NPO 3 – nizozemska javna televizija
V oddaji ustvarjalci želijo združiti gledališko umetnost in resničnost ter v gledališče pritegniti mlade. Osmim mladim ženskam s kriminalno preteklostjo bodo zastavili izziv: srečati se bodo morale z žrtvijo zločina, ki so ga storile. Po izločanju dobi najboljša nekdanja zločinka vlogo trmoglavke v predstavi Ukročena trmoglavka.

DIVJI VEPER (Wild boar), četrtek, 4. oktober, VRT – belgijska javna televizija
Odlični skeči o ženskem vsakdanjiku in o tem, kako težko je biti npr. uspešna poslovna ženska in dobra mati, kako ljubosumne so ženske druga na drugo in kako težko se je, ko se ženska postara.

AKTIVATORJI, slovenska oddaja, petek, 5. oktober
V nanizanki nastopa devet realističnih junakov, izmed katerih vsak predstavlja neko subkulturo (od emoprivrženca do pankerja, od športnega navdušenca do pridnega učenca). Zapleteni pojmi, kot so na primer avtokracija ali politična participacija, se pojasnijo skozi zanimive in humorne zgodbe junakov, ki uporabljajo govorico mladih. Namen je neformalno in privlačno spodbuditi mlade pri raziskovanju državljanske zavesti in oblikovanju javnega prostora.

MUZOZLET (KIPARJENJE NA FORMA VIVI), slovenska oddaja, petek, 5. oktober
Oddaja Muzozet je zanimiv prikaz seznanjanja osnovnošolcev z različnimi umetnostnimi zvrstmi. V okviru šolskega programa in s podporo Obalnih galerij se učenci zadnje triade devetletke z ustvarjanjem seznanjajo neposredno med umetninami, pod mentorskim vodstvom umetnika in pedagogov.

ZA DEVETIMI GORAMI, slovenska oddaja, petek, 5. oktober
Oddaja je spoj pripovedništva in animacij senčnega gledališča, ki gledalcem prinaša kulturno dediščino slovenskih ljudskih pravljic. V vsakem delu nanizanke priznana pravljičarka Anja Štefan pripoveduje ljudsko pravljico skupinici otrok, njena pripoved pa se povezuje z animacijami senčnega gledališča in odzivi poslušalcev.

ŽUŽEK BUŽEK, slovenska oddaja, petek, 5. oktober
Žužek Bužek je pozitiven lik, s katerim se poistovetijo najmlajši. Je fantek, ki je vedno pripravljen raziskovati, ustvarjati in deliti. Zgodba je osredotočena na raziskovanje vsakdanjega okolja. Žužek Bužek uporabi predmete iz svoje okolice in jih po svoji domišljiji spremeni v igračo. Risanka prikazuje veliko spoštovanje do otroka in njegovega sveta, želja, sanj.

GOVEJI BRATJE (Beef brothers), ponedeljek, 8. oktober, ZDF – nemška javna televizija
Zgodba o treh kuharskih mojstrih, ki gredo na lov in ribolovom, kot nekoč: lovijo si živali za hrano. V dokumentarnem zapisu sledimo možakarjem v avstrijskih Alpah, kjer si najamejo kočo, v pripravah na lov, na lovu samem in po tem, ko dejansko ulovijo in razrežejo žival ter dele skuhajo ali spečejo. Njihov moto je: nazaj k naravi!

TIŠINA (Silence), ponedeljek, 8. oktober, NPO – nizozemska javna televizija
Šov o tišini… Trije ljudje 36 ur v stekleni hiši. Po prvih 12 urah lahko vsi trije skupaj govorijo samo tri minute, kar pomeni, da lahko posameznik v12 urah govori samo eno minuto.

RES ALI KAJ (True or something), torek, 9. oktober, ZDF – nemška javna televizija
Gre za kviz na temo tega, kaj so ljudje zares počeli ali doživeli. Vse skupaj je umeščeno v hotel, kjer po navadi najdemo človeka, ki se mu najraje zlažemo o tem, kaj vse smo že počeli v življenju. 6 gostov, 6 hotelskih sob, 6 vprašanj o tem, ali so zgodbe resnične ali neresnične.

DAN V ŽIVLJENJU ... (One day in life of …), torek, 9. oktober, ZDF – nemška javna televizija
Znani osebi nataknemo očala s kamero in gremo z njo preživet njen vsakdanjik, življenje si ogledamo skozi njene oči. Gledalci ob spremljanju zgodbe ugotavljajo, za katero slavno osebo gre.

BOJNA NAPOVED (Fight for it!), sreda, 10. oktober, ZDF – nemška javna televizija
"Norci", ki počnejo razne športno-telovadne vragolije, lahko pokažejo, kaj znajo, in izzovejo kogar koli. V predstavitvi pilotne oddaje smo videli tekmovanje v vožnji po ozki brvi čez jezero. Lokalni junak, zmagovalec lokalne dirke čez brv, se pusti izzvati mestnemu frajerju, za katerega pa ne ve, da je svetovni prvak v vožnji s kolesom …

NOGOMET JE UMETNOST (Football is art), sreda, 10. oktober, VRT – belgijska javna televizija
Kdo se ne spomni legendarnega Van Baastena, odlične nogometne reprezentance in konca 80. in začetka 90. let? Nekoč je obstajal program, ko so glasbeniki pisali glasbo za umetniška dela, zdaj pa so Belgijci dobili zamisel, da bi nogometaši pisali glasbo za umetniška dela. Izbrali so Van Baastena, ki je poleg tega, da je bil nogometaš, tudi dober glasbenik.

ŠTUDENTJE BREZ DENARJA (Students without cash), četrtek, 11. oktober, NPO 3 – nizozemska javna televizija
Fant, ki dela vse živo, da bi zaslužil denar za šolanje. Rad bi šel na medicino, zato testira zdravila. Največ idej je bilo pri iskanju nove službe. Zanimivo, ker spodbuja samoiniciativnost.

ANIMIRANKA, slovenska oddaja, petek, 12. oktober
Ljudske pravljice v sodobni preobleki sestavljajo niz prikupnih animiranih oddaj. Ob pripovedovanju in sprotnem risanju nastaja celotna podoba pravljice. Risbe nastajajo postopno, rastejo druga iz druge in omogočajo malim gledalcem, da ugibajo in sestavljajo zgodbo hkrati z risarjem in pripovedovalcem.

SMETUMETARIJE, slovenska oddaja, petek, 12. oktober
Zasnova oddaje spodbuja kritično razmišljanje o problematiki odpadkov in odnosu družbe do okolja in soljudi. Prek umetnosti, ekologije, oblikovanja in igre se razkriva posameznikov odnos do narave, porabe, odpadkov in sodobnega načina življenja. Skozi oddajo otroci (tekmovalci v kvizu) raziskujejo specifično okoljsko tematiko in iščejo odgovore na zastavljena vprašanja.