Murat se je zavzel za slovenski hiphop in rap: 'Mislim, da ta scena ni mrtva. Pri nas je veliko dobrih raperjev, vendar pa na žalost nis(m)o toliko prisotni v medijih in zato izpade, da nas ni. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Murat se je zavzel za slovenski hiphop in rap: 'Mislim, da ta scena ni mrtva. Pri nas je veliko dobrih raperjev, vendar pa na žalost nis(m)o toliko prisotni v medijih in zato izpade, da nas ni. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Murat & Jose
Murat & Jose imata pred seboj dva pomembna nastopa - v petek in ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Murat, eden nastopajočih na ponedeljkovem Dnevu 202, ki se ne loči od pokrivala in občasno dela v turistični agenciji, obljublja: "To bo nekaj, kar se pri nas še ni zgodilo."

S svojim dolgoletnim "partnerjem" Josom bo eden v množici slovenskih izvajalcev, ki bodo skupaj z Elevatorsi vlekli voz slovenskega dogajanja na Dnevu 202, kakor se imenuje edinstveni koncert v organizaciji radijske postaje Val 202. Za slovenskim "venčkom" bodo v Hali Tivoli nastopili še Britanci Keane.

Murata smo pred tem gostili v MMC-jevi spletni klepetalnici, v kateri je omenil še en poseben nastop, petkov Hip-hop Reunion v Cvetličarni, v katerem bo poleg njiju tam nastopila velika večina predstavnikov slovenskega hip-hopa in se poklonila obdobju ustvarjanja od leta 1995 do 2012. V klepetu je dejal, da so mu trenutno med slovenskimi raperji najbolj všeč Mrigo & Ghet, Emkej in Sunny Sun, Mitova pesem "Lačni Franc 3000" pa najljubša slovenska pesem.

"Nastopov je manj in slabše so plačani"
Odzval se je tudi na aktualno dogajanje. Bi posnel duet s Tino Maze, je zanimalo uporabnika roky. Murat je dejal: "Sem danes prebral novico o tem, vendar še nisem slišal 'komada', tako da nimam pojma, kako poje. Meni osebno je vseeno, koliko je nekdo poznan, pomembno mi je, da dobro poje in da paše zraven k pesmi, ki jo ustvarjam."

Recesija se pozna tudi na slovenski glasbeni sceni, je dodal, saj ni toliko ponudb za nastope, pa tudi slabše plačani so. Murat, ki ga čaka še diploma in ki ga ne skrbi, da bi mu kdaj zmanjkalo navdiha za besedila, je dejal, da so mediji v preteklosti o njem napisali kar nekaj laži. "Ja, vse sorte je že bilo. Na primer to, da od prve plošče, ki sva jo naredila z Josom, nisem naredil več nič in sem zapadel v alkohol, zato moje prijatelje skrbi zame." Številne pa preseneti to, da kot hiphoper v zasebnem življenju govori zelo počasi.

Glasba za preživetje ni dovolj
Z Josom se še vedno dobro razumeta. "Ne druživa se ravno zelo veliko, ker imava vsak svoje obveznosti in tudi svoje prijatelje. Vendar pa je vedno fino, ko se dobiva skupaj," je dejal in dodal, da imata oba še druge oblike zaslužka. "Jaz občasno delam tudi v turistični agenciji, tako da zaslužim še malo zraven, da lahko preživim. Jose pa je bil kar nekaj časa zaposlen na sodišču, zdaj pa se je še bolj spustil v gledališke vode."

O tem, kaj se dogaja z ekipo Radyoyo, ali je že obiskal zibelko rapa - New York, ali se bo udeležil predsedniških volitev in ali še igra košarko, pa v celotnem klepetu. Preberete ga lahko TUKAJ.