Mlade pevce izbirajo na javni avdiciji, odziv na povabilo k sodelovanju pa je vsako leto večji. Komisija izbere približno deset najboljših solistov, ki potem na Veselem toboganu prepevajo nove skladbe. Te avtorji napišejo glede na otrokov glasovni obseg. Foto: Jure Čokl
Mlade pevce izbirajo na javni avdiciji, odziv na povabilo k sodelovanju pa je vsako leto večji. Komisija izbere približno deset najboljših solistov, ki potem na Veselem toboganu prepevajo nove skladbe. Te avtorji napišejo glede na otrokov glasovni obseg. Foto: Jure Čokl
Milan Krapež
4. festival Veseli tobogan je povezoval Milan Krapež. Foto: Jure Čokl
Veseli tobogan
Ob tej priložnosti je 1. Program Radia Slovenija v sodelovanju z ZKP RTV izdal tudi CD z 29 otroškimi skladbami, ki sta mu priložena še pesmarica in pobarvanka. Foto: Jure Čokl

Na odru otroškega glasbenega festivala, ki ga v taki obliki poslušalci lahko spremljate že četrto leto, je bilo poleg deset čisto novih skladb – zapeli so jih mladi obetavni solisti Jaka Kolenc Verbič, Tristan Bevc, Dora Janušič, Sven Šarlah, Eva Lavriha, Ana Plahutnik, Lara Krneža, Ana Gregorc, Lenart in Polona Rakar ter Katja in Nastja Stenšak – moč slišati tudi deset skladb iz radijske oddaje Violinček, ki jih je zapel Otroški pevski zbor RTV Slovenija pod vodstvom zborovodje Anke Jazbec, spremljal pa jih je tudi instrumentalni ansambel RTV Slovenija.

Odkrivanje talentov
Starejši poslušalci se spominjajo prve, začetne ekipe, v kateri so bili Jana Osojnik in Marjan Kralj kot voditelja, Borut Lesjak z ansamblom, režiser Grega Tozon in nepozabni Toni Gašperič z znamenitimi dogodivščinami tete Mare. Po nekaj poskusnih oddajah v studiu 14, kjer je v oddaji nastopal tudi Frane Milčinski - Ježek, pela pa mlada Marjana Deržaj, se je leta 1963 začela neprekinjena serija oddaj, ki še traja.

Prvih petnajst let v začetni zasedbi pod uredniškim vodstvom Bože Novak, nato pa se je na odrih po vsej Sloveniji zvrstilo veliko voditeljev in urednikov, ves čas ohranjala ohranjala vsebinsko obliko in vsebino, to je govorne in glasbene nastope otrok iz vrtcev in osnovnih šol. Kot javna radijska oddaja – nekaj let pa tudi televizijska – je poleg domačih krajev obiskovala tudi slovenske otroke v Italiji, v Nemčiji, na Madžarskem … V petem desetletju mesečnih poti je zanimanje za oddajo v radijski hiši pojenjalo, prelevila se je v kviz petošolcev, iz kvizovega pepela pa je izšel festival Veseli tobogan.

Številni otroci, ki so na toboganovem odru prvič izkusili javno nastopanje, so se pozneje uveljavili kot priznani glasbeni avtorji in interpreti: Oto Pestner, Anika Horvat, Tinkara Kovač, Lara Baruca, Ylenia Zobec, Eva Hren, Adi Smolar in mnogi drugi.

Urednik festivala Veseli tobogan Matej Jevnišek je razvoj in idejo festivala opisal tako: "Ideja festivala se je izoblikovala v letu 2009, ko je v našem prostoru upadla produkcija novih otroških skladb. Veseli tobogan se je izkazal kot odlična spodbuda za avtorje, da se ponovno spopadejo z glasbeno ustvarjalnostjo za najmlajše. Tako je v štirih letih nastalo že okoli trideset novih del za otroke. Že lani smo prek javnega razpisa k sodelovanju povabili (še) neuveljavljene avtorje, letos pa smo prek takega razpisa dobili sedem čisto novih skladb."

Fotoutrinke z nedeljskega spusta najmlajših po Veselem toboganu si lahko pogledate spodaj.