V dvorani se je včeraj zbralo rekordnih 26.922 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO
V dvorani se je včeraj zbralo rekordnih 26.922 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO
Maloštevilni Španci so se po tekmi družili s svojimi košarkarji. Foto: AP
Francoski navijači so pripravili peklensko ozračje. Foto: MMC RTV SLO
Španska Marca hvali domačega heroja Gasola. Foto: Marca/L'Equipe
Krut udarec za francosko košarko, pišejo francoski mediji. Foto: MMC RTV SLO
V sredo so srbski in litovski navijači skupaj proslavljali uspeh svojih izbranih vrst. Danes si bodo pa stali naproti. Foto: MMC RTV SLO

Če so lani Španci doživeli najbolj črno noč v zgodovini španske košarke, ko so jih na poti do načrtovanega finala SP-ja med Španijo in ZDA ustavili Francozi, in to v četrtfinalu, so letos prekletstvo domačega parketa na svoji koži občutili galski petelini (vse od leta 1993 na EP-ju ni zmagala država gostiteljica).

Ko je Francija lani v Madridu proslavljala to, da so dobili organizacijo sklepnega dela prvenstva, ekipa s selektorjem Vincentom Colletom na čelu ni skrivala, da želijo poseči po najvišjih mestih. Francoski selektor je takrat povedal, da "misli, da je to za Tonyja Parkerja, Borisa Diawa in druge zadnja priložnost, da zaigrajo skupaj, in to pred domačim občinstvom". K temu pa je včerajšnji tragik tekme Nicolas Batum, ki so ga kolegi po zgrešenih treh prostih metih za izenačenje še dolgo tolažili, jasno in glasno dodal, da s soigralci želijo osvojiti zlato medaljo na domačih tleh. To so pričakovali vsi, prejeli pa so eno izmed največjih klofut v zgodovini francoske košarke, kot se glasi eden izmed naslovov v francoskem L'Equipu. Drugi francoski mediji pišejo o tem, da so Španci končali francoske sanje, o padlem junaku Tonyju Parkerju in o narodnem heroju Španije Pauu Gasolu.

S strašansko zasedbo z "bossom" Tonyjem Parkerjem na čelu, kot je prvega organizatorja igre poimenovala ena izmed francoskih novinark, so apetiti francoske javnosti postali vse večji. Na EP so poslali najboljšo ekipo v zgodovini francoske košarke, kot je dodal pred polfinalno tekmo francoski novinar, če k temu dodamo še skoraj 27.000-glavo množico na stadionu Pierra Mauroyja, ki je skozi celotno srečanje glasno vzklikala Allez la France, Allez les bleus, Tony, Tony, pa se je zdelo, da Francozov ne bo sposoben ustaviti nihče. Toda v areni se je Francozom kljub peklenskemu vzdušju in žvižgom gladiatorsko uprl Španec Pau Gasol - dosegel je neverjetnih 40 točk.

Rekordna obiskanost
Najštevilčnejši in najglasnejši navijači v Lillu so seveda francoski, ki so v teh dneh ustvarili izjemno razpoloženje. Tekmo osmine finala med Francijo in Turčijo si je v Lillu ogledalo (do včeraj) rekordnih 26.135 gledalcev. Še nikoli prej na eni košarkarski tekmi v Evropi ni bilo toliko gledalcev kot v soboto na stadionu Pierra Mauroya, so sporočili iz Fibe pred dnevi, včerajšnji pogled na zaslon v dvorani pa je pokazal, da je ta rekord porušen. Tekmo si je ogledalo neverjetnih 26.922 gledalcev.

Težko je verjeti, da bo ta rekord presežen, saj Francije ne bo v finalu. Dvorana z zmogljivostjo 27.000 gledalcev je ob drugih tekmah delovala precej prazno, pred zadnjimi odločilnimi boji pa so v Lille prispeli še dodatni navijači iz Srbije in Litve, da bi stiskali pesti na današnjem polfinalnem dvoboju med Litvo in Srbijo. Po včerajšnjem slavju Špancev pa v Lille hitijo tudi španski navijači.

Fiba si mane roke
Pri Fibi Europe so sicer z letošnjo izvedbo evropskega prvenstva v štirih državah in na petih različnih prizoriščih zadovoljni, ko gre za obiskanost. Dvorane v predtekmovanju in v osmini finala so napolnili v rekordnem številu, so sporočili iz Fibe. Predtekmovanje v Zagrebu, Montpellieru, Rigi in Berlinu ter prvih osem tekem končnice v Lillu je pritegnilo skupno 560.000 gledalcev. To je precejšen napredek v primerjavi s prejšnjimi tekmovanji, leta 2013 v Sloveniji so jih našteli 328.000, leta 2011 v Litvi pa 357.000.

Velik pečat so na evropskem prvenstvu pustili tudi slovenski navijači, ki so bili v Zagrebu upravičeno imenovani za najboljše navijače. Na petih tekmah se jih je v Zagrebu zbralo od 16.000 do 18.000.

Kako so španski košarkarji proslavili zmago s svojimi navijači, kateri navijači so poleg francoskih še pustili pečat v Franciji, si lahko pogledate v spodnjem videu. Pogledate pa si lahko tudi navijaške fotoutrinke z vseh letošnjih prizorišč evropskega prvenstva.