Družabna kronika
(1)
"Ljubezenska darila so odraz nekih vrednot, ki so bile cenjene." Foto: Televizija Slovenija

Video: Nekoč za izkazovanje ljubezni ni bil potreben poseben dan

Kako so si ljubezen izkazovali nekoč?
14. februar 2018 ob 21:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

God svetega Valentina po izročilu prinese ključ do korenin in prinese pomlad, v zadnjih letih pa je to postal potrošniško naravnan praznik zaljubljencev, ki nekoč za to niso potrebovali posebnega dneva.

V preteklosti so priložnosti za izkazovanje ljubezni iskali v najrazličnejših opravilih in ob godovih različnih svetnikov. Slovenski etnografski muzej v Ljubljani hrani nekaj predmetov, ki so si jih naši predniki v 19. in na začetku 20. stoletja izmenjevali takrat, ko se je prižgala iskrica.

"Ljubezenska darila so odraz nekih vrednot, ki so bile cenjene, med njimi je bilo tudi znanje, na primer rezbarsko znanje, s pomočjo katerega so se lahko izdelale preslice ali pa tudi skrinjice," je za Televizijo Slovenija pojasnila Bojana Rogelj Škafar z etnografskega muzeja.

Preslica je sicer sestavni del kolovrata in iz zapisov vemo, da je šlo v tem primeru tudi za ljubezenska darila, ki so jih dekleta in pozneje žene hranile v spomin na ljubezensko čustvo.

Pisanje ljubezenskih pisem, ki je povezano s svetim Valentinom in z legendami o njem, v vaškem okolju ni bilo tako zelo razširjeno, kot zanimivost pa velja poudariti, da so bile medij sporočanja ljubezenskih sporočil tudi pisanice.

Več o obdarovanju v preteklosti si lahko ogledate v spodnjem prispevku.

VIDEO
Kako so si ljubezen izkazovali nekoč?
P. B., Saša Kranjc (Televizija Slovenija)
Prijavi napako
Komentarji
Snežinkica
# 14.02.2018 ob 22:06
Valentinovega ne praznujem.

Prvič zato, ker ni slovenski praznik. Če res rabimo poseben dan za praznovanje norosti kot je zaljubljenost, ki seveda nima nobene veze z ljubeznijo, se mi zdi primernejše Gregorjevo, ko se tudi ptički ženijo. Ampak skušnjava po prevzemanju vsega svetlečega iz tujine, po letih socialistične sivine, je bila za slovenske ovčice pač prehuda in skupaj z ostalo neoliberalno potrošniško navlako ste posvojili tudi Valentinovo, na veliko veselje trgovcev in precejšnji spodbudi oglaševalcev. Kot je povzel razvpiti Don Draper: "What you call love was invented by guys like me, to sell nylons".

Drugič, ker gre v samem bistvu za praznovanje patriarhalnih idej. V patriarhalni družbi je poroka/zveza z moškim za žensko kletka/ječa in da bi vanjo prostovoljno vstopila ji je treba predhodno oprati možgane z idejami in izrazi romantične ljubezni, ki naj ji odvrne misli od neprivlačne realnosti in jo hkrati prepriča, da je najvrednejše kar lahko doseže v življenju to, da postane neplačana služkinja, prostitutka, varuška, vzgojiteljica, psihologinja.... moškemu.

Za konec še podatek o tem, da so samske ženske srečnejše in zadovoljnejše, tako od samskih moških kot od poročenih pripadnic svojega spola, so tudi bolj zdrave in živijo dlje, Ema Morrano, do lani najstarejša Zemljanka je doživetju svojih 117 let pripisala 2 surovima jajcema na dan in samskosti, zato mi lahko prihranite zimzeleni napev o zagrenjenih in zafrustriranih samskih ženskah, ki je v resnici le patriarhalno šovinistični mit katerega edini namen je disciplinirati in diskreditirati ženske, ki so spregledale njihov bullsh*t.
Kazalo