Katalog Avsenikove glasbe Zlati zvoki ohranja spomin na celoten ansambel Avsenik, s katerim je nastala nova zvrst popularne glasbe, priljubljena med poslušalci po vsem svetu. Foto: RTV SLO
Katalog Avsenikove glasbe Zlati zvoki ohranja spomin na celoten ansambel Avsenik, s katerim je nastala nova zvrst popularne glasbe, priljubljena med poslušalci po vsem svetu. Foto: RTV SLO
Slavko Avsenik
Leto dni po smrti velikana slovenske narodno-zabavne glasbe Slavka Avsenika je izšel obsežen popis Avsenikove glasbe. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
false
Zamisel, da bi v knjižni obliki objavili katalog skladb, diskografije in bibliografije vseh stvaritev bratov Slavka in Vilka Avsenika, se je porodila pred tremi leti ob proslavljanju 60-letnice Avsenikove glasbe. Delo je terjalo veliko zbiranja, preverjanja in sistematizacije podatkov, je v uvodniku knjige, ki je izšla leto dni po smrti Slavka Avsenika, zapisala njegova vdova Brigita Avsenik. Foto: RTV SLO

V Begunjah na Gorenjskem, v zibelki slovenske narodno-zabavne glasbe, je družina Avsenik danes predstavila veliko in obsežno knjižno delo, katalog Avsenikove glasbe.

Katalog je izšel na pobudo žene pokojnega Slavka Avsenika Brigite Avsenik, v njem pa lahko ljubitelji te zvrsti glasbe najdejo tako rekoč vse, kar so Avseniki ustvarili v svoji dolgoletni glasbeni zgodovini.

Diskografija, katalog oziroma knjiga je neprecenljiv vir podatkov, je popis življenjskega dela bratov Avsenik. Knjiga je nastajala skoraj štiri leta. "V zadovoljstvo mi je, da je moje delo dokončano. Sem pa tudi vesela za naše zveste poslušalce, ki bodo v knjigi našli marsikateri odgovor na vprašanja," je povedala Brigita Avsenik.

"Ta knjiga je v bistvu zbirka kompletnega dela in življenja Slavka in Vilka Avsenika, hkrati pa tudi dokumentira pomembnost, česar se po navadi ne zavedamo, mame, se pravi očetove žene, ki mu je ves čas stala ob strani," je povedal Slavko Avsenik mlajši.

Knjiga na 400 straneh do podrobnosti opisuje celotno delo Avsenikov, v njej so tudi še nikoli videne fotografije. Je neprecenljiv vir podatkov za vsakogar, ki želi izvedeti praktično vse o Avsenikih.

Avtor knjige Aleksi Jercog je prepričan, da je Avsenikova glasba izjemno veliko bogastvo, katerega pomena se morda včasih ne zavedamo v pravi meri. "To bogastvo bo trajno, neminljivo, večno in bo preživelo še druge mode, trende in žanre, kot jih je sicer doslej. Avsenikove melodije so postale del našega vsakdana; so zvoki, ki nas, zdaj poskočno, zdaj otožno, božajo že več kot šest desetletij in so, navsezadnje, del nas samih," je poudaril avtor.

Neprecenljiv vir podatkov
Diskografski del dvojezične, slovensko-nemške knjige obsega albume in plošče, drugi del pa sestavlja katalog skladb. Sledita zgodovina in bibliografija. Kot so prepričani v založbi Avsenik, kjer so ureditev kataloga zaupali Jercogu kot dolgoletnemu prijatelju Avsenikove glasbe, knjiga predstavlja neprecenljiv vir podatkov za strokovnjake in vse ljubitelje Avsenikove glasbe.

Pri urejanju knjige so sodelovali tudi družina Avsenik in zbiratelji njihove glasbe. Šlo je za obsežen projekt, saj je bilo treba določene plošče še pridobiti in jih na pravilen način popisati, so pojasnili v Galeriji Avsenik - Hohner, kjer končujejo tudi prenovo Avsenikovega muzeja v Begunjah.

Izšel katalog Avsenikove glasbe
Izšel katalog Avsenikove glasbe