Vsako leto se po poteh junakov Josipa Jurčiča odpravi na tisoče ljudi. Foto: RTV SLO
Vsako leto se po poteh junakov Josipa Jurčiča odpravi na tisoče ljudi. Foto: RTV SLO
Pohod po Jurčičevi poti

Osrednja slovesnost je bila na Muljavi, slavnostni govornik dramski igralec Roman Končar pa je izpostavil, da si Slovenci v težkih časih ne bi smeli metati polen pod noge, ampak bi morali stopiti skupaj.

Okoli 8.000 pohodnikov je pot vodila mimo Polževega do domačije pisatelja Josipa Jurčiča na Muljavi. Nekateri so pohod nadaljevali še do Krke in si ogledali Krško jamo. Pohodniki so imeli po besedah Aleša Erjavca, predsednika Planinskega društva Polž Višnja Gora, glavnega organizatorja pohoda, tudi sicer kaj videti. Med drugim so si v Višnji Gori lahko ogledali razstavo novega izvoda Kozlovske sodbe v Višnji Gori v italijanskem jeziku.

Pohod po deželi našega prvega romanopisca in njegovih literarnih junakov vsako prvo soboto v marcu pripravita občina Ivančna Gorica in Planinsko društvo Polž ter tako počastita obletnico rojstva pisatelja Josipa Jurčiča. Popotniki so se na pot odpravili okoli 7. ure zjutraj, prvi pa so na cilj na Muljavi prišli malo čez 10. uro.

Med udeleženci današnje prireditve so bili tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in evropski poslanec Milan Zver.

Pohod po Jurčičevi poti