Foto:
Foto:
Modrijani (Kongresni trg okoli 23. ure)
Prvo ime na Kongresnem trgu so bili nedvomno Modrijani, ki so v prestolnico pripeljali svoj narodno-zabavni 'rokenrol'. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Jan Plestenjak (Kongresni trg okoli 22. ure)
Kongresni trg okoli 22. ure ob prepevanju Plestenjakovih uspešnic. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Axwell, Red Summer Party (Centralni stadion Bežigrad okoli 00.15)
Axwellov napad Bežigrada okoli 00.15. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Jan Plestenjak (Kongresni trg okoli 21. ure)
Plestenjak je za svojo 'ekipo' na Kongresnem trgu pripravil klasični repertoar, ki ga spremlja na njegovi zadnji turneji - brez nekaterih novejših skladb z albuma Večja od neba. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Alfi Nipič in Modrijani (Kongresni trg okoli 23. ure)
Kot posebni gost se je Modrijanom pridružil Alfi Nipič. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Red Summer Party (Centralni stadion Bežigrad okoli 00.15)
Red Summer Party v barvah slovenske zastave. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Uradni začetek poletja in zadnji petkov večer v šolskem letu je bil magnet za družabno dogajanje v prestolnici. Poleg pestrih klubskih dogajanj in tradicionalne Poletne noči na Gospodarskem razstavišču (več o njej si lahko preberete na tej povezavi) sta prestolnico zasedla in jo tudi delno prometno ohromila dva masovna dogodka: Red Summer Party za Bežigradom ter koncert Modrijanov in Plestenjaka v sklopu drugega rojstnega dneva (prvega je lani praznoval z Dinom Merlinom) znanega spletnega portala za skupinsko nakupovanje, ki dnevno ponuja najrazličnejše popuste izdelkov in storitev.
Medtem ko se je elektronskega spektakla za Bežigradom po naših ocenah udeležilo med 3.000 in 4.000 obiskovalci, se je v središču Ljubljane okoli odra na Kongresnem trgu zbralo po naših ocenah od 7.000 do 8.000 razpetih in razplesanih obiskovalcev (na uradni številki organizatorjev še čakamo).

Plečnikov stadion odet v rdečo barvo

Najprej nas je sinoči pot vodila za Bežigrad. Zapuščeni Plečnikov stadion je pol leta po zadnjem množičnem obisku, ko je gostil hokejski turnir IceFest, dobil novo namembnost. Prireditelji Red Summer Partyja so pokosili visoko travo, tla posuli s peskom (neprijaznim do visokih pet), odeli stadion v rdečo barvo, postavili nekaj palet in 'plaž' za odmora željne obiskovalce sredi parterja in častno tribuno spremenili v nepozaben glavni oder, ki z lahkoto - glede na arhitekturno dediščino - prekosi kovinske konstrukcije odrov na največjih elektronskih dogodkih po svetu.

Osrednje plesno dogajanje je bilo rezervirano za parter, sredi katerega je izstopala rdeča konstrukcija za VIP-prostor, medtem ko sta stranski tribuni samevali, vzporedna tribuna z "glavnim odrom večera" pa je služila kot veliko stopnišče na samo prizorišče. Prvi obiskovalci so se po njem spustili že okoli 17. ure, ko se je dogajanje ob ritmih domačih Vanillaz tudi uradno začelo. Za "zgodnejši vstop" na prizorišče je namreč organizator ponujal vstopnice po 19 evrov (pri katerih je bil vstop na prizorišče mogoč do 19. ure). Drugače pa so se cene vstopnic gibale od 25 evrov (za parter) do 43 evrov (za t. i. VIP-izkušnjo).

Kongresni trg v narodno-zabavnih ritmih
Precej cenejša oblika zabave pa je potekala slaba dva kilometra po Dunajski oz. Slovenski cesti (katere del je bil prav zaradi dogajanja na Kongresnem trgu zaprt) južneje. Člani spletnega portala so morali namreč za narodno-zabavno izkušnjo sredi prestolnice odšteti 2,9 evra. Redna cena vstopnice je znašala 30 evrov (za vse tiste, ki niso registrirani uporabniki portala). Alternativa pa je bila zabava v lastni režiji v sosednjem parku Zvezda. Cena: brezplačno. V nasprotju z bežigrajskim stadionom, ki so ga prireditelji pospešeno urejali zadnji teden, je oder na Kongresnem trgu že prestal svoje "generalke" v poletno dogajanje.

Okoli osme ure zvečer, ko je Bežigrad stresal norveški trancedidžej Ørjan Nilsen, je pod odrom poplesavalo okoli 300 obiskovalcev. "Na Kongrescu pa natrpano," je bilo slišati za Bežigradom. Dogajanje v središču Ljubljane se je sicer začelo prav tako ob 18. uri. Za ogrevanje so skrbeli The SIT Group in Ansambel Vikend. Skozi dogajanje pa sta zbrane peljala voditelja Jože Robežnik in Matej Puc.
"Naj vas slišim, kdo je iz Dolenjske? Kdo je iz Primorske? Štajerske? Koroške? Notranjske? Gorenjske?" Vprašanja Blaža Švaba so vsakič naletela na bučnejši odziv iz občinstva.

Menjajoča "dejanja" Plestenjaka in Modrijanov
Ko je ob devetih po prvem dejanju Modrijanov stopil na oder Plestenjak, se je množica ljudi vila od odra pa vse do Uršulinske cerkve. Zbrane je prišel pozdravit tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in s tem napovedal prihod Plestenjaka.

A poleg natrpanega Kongresnega trga je bil širši pogled še impresivnejši, saj je bil poln tudi park Zvezda. "Ljubljana, lepo je biti z vami. Gremo naprej z rokenrolom," je zakričal Plestenjak in kmalu slišal svoj odmev iz grl večtisočglave množice pod odrom. "Vau, kakšna ekipa ste. Bravo," se je samo nasmihal ob energiji, ki jo je zbrana množica sproščala skozi petje skladb, kot so Si ok?, Punca, Moja ljubica, Amore mio, To leto bo moje, Pustil ti bom sanje, Pri tebi bom ostal in Bolezen.

"Jaz sem vedel, da bo to moja najboljša noč. Zelo lepo je, da so cene vstopnic nižje in da lahko pridete na žur tudi tisti, ki drugače morda ne morete," je svoj prvi sklop večera dopolnil Plestenjak, ki se je v nadaljevanju večera sprehodil čez svoj železni repertoar, ki ga spremlja na njegovi turneji.

"Vriskaj!"
Na glavnem odru Kongresnega trga so se namreč skozi večer izmenjevali Modrijani in Plestenjak s svojo skupino. "Vi ne veste, koliko nam pomeni, da slovenska glasba odmeva v prestolnici," je pred večtisočglavo množico priznal Švab. "Vriskaj! Šopaj!" je olje na ogenj prilival Švab, ko je množica norela z Modrijani. Prav oni so bili po besedah naših sogovornikov glavni razlog, da so prišli na Kongresni trg. In zaradi njih so v prestolnici odmevale skladbe, kot so Kje ste nori veseljaki, Moja, Povej, S teboj, Kiss me in seveda Ti, moja rožica.

Manjkale pa niso niti zimzelene himne narodno-zabavne glasbe, kot sta Slovenija, od kod lepote tvoje in V dolini tihi. Prav Slovenija je napovedala prihod prvega gosta večera, Alfija Nipiča. Štajerski muzikant, ki letos praznuje 50-letnico svoje kariere, je še povečal vročico, ko je z Modrijani v celoti odpel Slovenija, od kod lepote tvoje, Večer na Robleku in Lepo je biti muzikant. Modrijani pa so imeli po Nipiču v rokavu še enega aduta. Ob svoji vrnitvi okoli pol polnoči so na oder poklicali Fante s Praprotna, ki so se jim pridružili ob prepevanju V dolini tihi in do novega vrhunca večera pripeljali občinstvo s Čebelarjem.

In medtem ko so še pred tem po središču Ljubljane odmevali Plestenjakove Bela noč, Iz pekla do raja, Sedem let nazaj, Večja od neba, Ona sanja o Ljubljani itd., sta za Bežigradom svoj set končevala italijanska didžeja, ki delujeta v triu Daddy's Groove. Carlo Grieco in Gianni Romano - obraza skupine, ki jo dopolnjuje še Peppe Folliero (toda ta ne nastopa z njima) - sta vse od nedavnega sodelovanja z Davidom Guetto (gosta Red X-mas Partyja leta 2011 s Paris Hilton in druščino) dobila nov zalet za nastope. Svoj sklop sta - kot je v njuni navadi - tudi v Ljubljani zgradila okoli vokalno čustvenih housevložkov (kakršna je njuna uspešnica Stellar) do bolj klubsko naravnanih ritmov (kakršen je Vertigo).
Axwellove seanse in Modrijanova veselica
Razplesana množica na Plečnikovem stadionu, ki je lepo zapolnila prvo polovico parterja, pa je po skupinah Vanillaz, Sharkastique Tunes, Nisenu, Aly & File in Daddy's Groove opolnoči le pričakala prvo ime večera - Axwella. "Ljubljana, Slovenija. Moje ime je Axwell in neverjetno je biti z vami. Plešimo nocoj skupaj pod zvezdami. Ste pripravljeni?" je zakričal nekdanji član švedske "svete trojice" in jim odvrtel dve uri trajajoč set za šolske učbenike z nepogrešljivimi vizualnimi učinki. Manjkala ni niti ena izmed večjih uspešnic lanskega leta, skladba skupine Swedish House Mafia Don't You Worry Child, ki je skupaj z njegovo najnovejšo skladbo Center of the Universe sklenila dogajanje ob drugi uri zjutraj.

In ko je bil Axwell še na poti do četrte osvojitve slovenskega občinstva, je po središču Ljubljane še drugič v večeru okoli pol enih zjutraj odmevala V dolini tihi v izvedbi Plestenjaka in Modrijanov. "Morali bi že končati, ampak bomo upoštevali še vaše želje," je nekaj minut pred eno zjutraj še dejal Švab in za zbrane "po hitrem postopku" še enkrat odpel venček njihovih najbolj priljubljenih skladb ta hip, ki je bil kronan s Ti, moja rožica. Prav ta je znova dvignila roke občinstva visoko v zrak. In pogled je bil približno takšen kot za Bežigradom. Le da še bolj množičen. 2 : 1 torej za slovensko glasbo v središču prestolnice.

Več utrinkov z dogajanja si lahko ogledate v videih in galeriji spodaj.