Med zmagovalce večera so se vpisali Jean Frbežar, Slavko Bobovnik, Tanja Žagar, Boris Kobal , Boštjan Romih, Nejc Gazvoda, Rok Biček in skupina Modrijani. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Med zmagovalce večera so se vpisali Jean Frbežar, Slavko Bobovnik, Tanja Žagar, Boris Kobal , Boštjan Romih, Nejc Gazvoda, Rok Biček in skupina Modrijani. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Slavko Bobovnik in Igor E. Bergant
Nov gong so bralci Vikenda podelili voditelju Slavku Bobovniku. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Boris Kobal
Boris Kobal je že v svojem zahvalnem govoru poudaril, da je gong pristal v njegovih rokah predvsem zaradi pojavljanja v kvizu Moja Slovenija, zaradi česar se je zahvalil Mariu Galuniču, Nini Valič in ostalim ustvarjalcem oddaje. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Tanja Žagar
"Vsaka nagrada je velik uspeh, ko jo dobiš. Spet sem zelo vesela in počaščena. Ta gong se bo takoj pridružil prejšnji trem," je priznala Žagarjeva. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Katarina Čas, Nejc Gazvoda in Rok Biček
Uredništvo Vikenda je podelilo še posebno priznanje, gong ustvarjalnosti. Letos sta bila dobitnika dva: Gazvoda in Biček. Njuno delo so v uredništvu ocenili kot izjemen uspeh in viden prispevek k rasti filmskega področja.V utemeljitvi so zapisali: "Če je bilo filmsko srenjo še lani strah, ali bo slovenski film preživel, nam je letos postalo jasno, da bo preživel. Razlog za to so mladi ustvarjalci, polni svežih idej. Ne, slovenski film ne bo samo preživel, s filmarji, kot sta režiserja Razrednega sovražnika in Dvojine, ga čaka svetla prihodnost." Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Katarina Čas
Podelitev je tudi tokrat vodila Katarina Čas. Rekorda v številu osvojenih gongov, tj. šest, pa ostajata v rokah Jureta Seška in Jurija Zrneca. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Podelitev medijskih nagrad se je preselila v hram kulture, natančneje Linhartovo dvorano. NominirancE v šestih kategorijah je pozdravila slovesno opremljena miza, kamor jih je na pogovore ob izbranih kulinaričnih specialitetah (ki so simbolizirale okus zmagovalca posamezne kategorije) tudi tokrat vabila voditeljica večera Katarina Čas. Za primerjavo s preteklim letom, ko je prireditev potekala le nekaj metrov stran od protestov v ljubljanski Drami, sta ji na odru družbo delala Big band slovenske vojske in pianist Gašper Konec v vlogi butlerja. Ves čas pa sta oba nestrpno pričakovala, da se jima pridruži njen gospod. "Še sveče prižgemo, pa začnemo," je dejala Časova, ki jo je dopolnil Konec: "Da ne bodo mislili, da je sedmina."

A prej kot sedmina je podelitev spominjala na ponovitev že videnega. Bralci Delove priloge Vikend so s skoraj 144 tisoč poslanimi glasovi nagrade podelili starim znancem. Nominiranci (kolikor jih je bilo prisotnih) so drug za drugim stopali skozi improvizirana bela vrata v "jedilnico" Časove po črnem predpražniku, na katerem je v angleškem jeziku pisalo: "Oh no! Not You Again." (v slovenščini: "Oh, ne! Ne spet ti.")

Med "novinci" se je znašel eden izmed najbolj prepoznavnih obrazov kviza Moja Slovenija Boris Kobal, ki je slavil v kategoriji igralcev. Že med samo predstavitvijo nominirancev pa je poudaril, da je najprej režiser. "V slovenskem medijskem prostoru, ki zelo hitro požre znano osebo, bi moral dobivati nagrade na vsakih šest mesecev, da bi ostali. Jaz pa se čisto iskreno nisem nikoli oziral na to. Nimam veliko nagrad. Moja največja nagrada je bila vedno to, da me je v približno od 35 do 40 letih dela kot režiserja, igralca, satirika in pisca publika vedno dobro sprejemala. Verjetno ne vsa. Del me sovraži. Večinski del pa me ima zelo rad in me ljubi. In jaz pravim, da je to največja nagrada," je svoj prvi gong pokomentiral za MMC Kobal.

V kategoriji voditeljev informativnega programa je ob boku Časove poleg Bobovnika sedel še en voditelj Odmevov, Igor E. Bergant (drugi nominiranci se podelitve niso udeležili). "Bil sem prepričan, da ga bo danes domov odnesel Igor," je svoj četrti gong pokomentiral Bobovnik in namesto klasičnega zahvalnega govora zbranim v dvorani prebral zbirko nekaterih graj, ki jih je prejel v zadnjem času na družabnih omrežjih. Med drugim je navedel komentar: "Ampak v plus štejem Bobovniku, da ni najslabši na RTV-ju."

"Žagamo dalje"
Podobno kot Bobovnik je s četrtim gongom popularnosti odkorakala domov Žagarjeva. "Lepo je, ko človek ve, da ima takšno podporo ljudi, ki so te pripravljeni podpreti na tako viden ali slišan način. Žagamo dalje. Jaz imam pred sabo še veliko izzivov. Še vedno sem mnenja, da sem na začetku svoje samostojne glasbene poti, ki traja od leta 2005," je svoj četrti gong komentirala Žagarjeva in v smehu dodala: "Dober začetek!"

Sicer pa je v glasbenih kategorijah svojo prisotnost in primat še bolj utrdila zabavna in narodno-zabavna glasba. Že samo v kategoriji glasbenih skupin so se poleg Modrijanov znašle še Navihanke in Gadi. "To je velika spodbuda za nadaljnje delo. Jaz se bom dotaknil Blaževih besed, ki jih je omenil med prireditvijo: treba je sodelovati. Moramo sodelovati in delati lepe zgodbe. Da se tudi narodno-zabavna glasba prebuja - to je slovenska glasba kot vsa druga - in je nagrada za vse nas. Mogoče smo z istimi besedami odgovorili prejšnje leto, ampak še vedno imamo isto stališče," je v pogovoru za MMC dejal basist Modrijanov Franjo Oset.

Posebno priznanje, gong ustvarjalnosti, sta dobila Rok Biček za film Razredni sovražnik in Nejc Gazvoda za film Dvojina ter prispevek k Bičkovemu filmu. "Zanimivo se mi zdi, da so filmarji spet malo prepoznavni, ker po navadi je jamranje, da nas je že preveč. Ampak saj si zaslužimo," je sklenil za MMC Gazvoda.

Odsotnost nekaterih vidnejših nominirancev
Večer je poleg starih obrazov zaznamovala številčna odsotnost drugih nominirancev. Med drugim se podelitve niso udeležili voditelji informativnih oddaj Jasmina Jamnik, Jasna Krljić Vreg, Darja Zgonc, Maja Čretnik Sodja, Petra Kerčmar in Jani Muhič. Iz vrst radijskih voditeljev sta manjkala Sašo Hribar in Denis Avdić. Od voditeljev televizijskega razvedrilnega programa se "pojedine" niso udeležili Mario Galunič, Bernarda Žarn, Vid Valič, Peter Poles in Klemen Slakonja.

V kategoriji igralcev ni bilo Tanje Ribič (prišla je njena hčerka Zala), Pie Zemljič, Marka Mandića, Gregorja Bakovića in Jurija Zrneca. Od pevcev so manjkali slavljenec Vlado Kreslin (praznoval je namreč 60. rojstni dan), Iztok Mlakar, Neisha in Nina Pušlar.

Zadnja beseda pripadla Bizovičarju
Podelitev je s krajšim monologom sklenil Lado Bizovičar, ki je skočil na oder, ko je orkester že skoraj pospravil note, na katere je igral ob prepevanju Alfija Nipiča (Silvestrski poljub).