Boris Devetak (Bog), Žan Papič (Tuljo) in Franko Korošec (gostilničar Marko). Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Boris Devetak (Bog), Žan Papič (Tuljo) in Franko Korošec (gostilničar Marko). Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Komedija Buh pomagej
Dogajanje komedije je postavljeno v primorsko oštarijo, a zgodba je zelo univerzalna za celotno Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Franko Korošec
Franko Korošec: "Kljub večinskemu primorskemu dialektu je komedija precej univerzalna in jo bodo (upam, da brez prevajalcev) razumeli tudi preostali državljani Slovenije. Kar je še posebej zanimivo, pa je to, da se na trenutke predstava sprevrže tudi v žgočo politično satiro, saj se v njej dotikamo več sektorjev, kot so družbeni, politični, gospodarski. Obdelujemo vse po vrsti, obdelujemo naš svet. Predstava ponudi tudi rešitev za boljši svet, tako da je precej premišljena in v njej ni samo nerganje." Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Žan Papič
Žan Papič, soavtor scenarija. Pri prvem branju nad besedilom ni bil najbolj navdušen, nato pa se je celotna zgodba šele prav začela dogajati. Scenarij je svojo končno podobo dobil po okrog devetih popravkih. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Komedija Buh pomagej
Franko Korošec: "Žal v komediji med vlogami na odru ne nastopa nobena ženska. Samo jaz, lastnik bifeja, lastnik pogrebnega zavoda in Bog. Se pa ženske seveda omenjajo. Brez njih ne gre!" Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Dogajanje komedije je postavljeno na Primorsko, v eno in edino oštarijo Eden, kjer domačini tako ali drugače rešujejo svet. Bog, ki vse vidi in vse ve, pa je zgrožen nad tem, da ljudje proizvajajo le še smeti. "Morja mi polnite s plastiko in nafto. Pustošite mi svet z vojnami. Zadušili ste mi pljuča z industrijo in požigate mi gozdove. Dobili ste dober pašnik, dobro čredo in dobrega pastirja, nakar ste zagledali ogledalo, se na polno zabili v njega in vse uničili!" nezadovoljno ugotavlja Bog in slovesno naznani nov vesoljni potop.

Bog vse vidi, Bog vse ve! Ne samo v nedeljo!
Gostinec Marko (Franko Korošec), ki zelo dobro pozna psihologijo svojih gostov, ob nedeljah odpre svoj bife nekoliko prej, da si gostje s svojim nerganjem res lahko dajo duška. Absolutno stalna nedeljska stranka pa je seveda Tuljo (Žan Papič), lastnik pogrebnega zavoda Eden manj. Tudi na tisto jutro rešuje svet, a tokrat se zgodi nekaj neverjetnega: preseneti ju obisk Boga, ki neskrivnostno in brezkompromisno naznani nov vesoljni potop. Tuljo in Marko sta nad njegovo odločitvijo šokirana, Bogu predstavita načrt pravičnejše ureditve sveta in se iz koristoljubnih Slovencev začneta spreminjati v bojevnika za dobrobit človeštva.

Žan Papič, ki je v predstavi ob Borisu Devetaku ne samo igralec, ampak tudi scenarist, je razkril zakulisje nastajanja scenarija: "Boris je prišel do mene z besedilom z zelo groznim naslovom. Ko sem prebral igro, je bilo vse skupaj še bolj grozno. Potem sva spremenila nekaj stvari, dogodkov, prizorov, sva pa ohranila izhodišče: pogovor z Bogom. A na začetku sva bila povsem sama, torej jaz in Bog. Bil sem na primer v dnevni sobi, Bog pa je kar od nekod prišel. Potem sva nekako ugotovila, da niti ni tako zabavno vse skupaj in da potrebujemo še enega človeka. In kdo bi to lahko bil? Ja, gostilničar! Seveda nihče drug kot Franko Korošeč. Mislim, da je to že njegova četrta vloga, kjer igra gostilničarja, to mu je prav usojeno. No, in potem smo vso zadevo prestavili za šank. Osebe smo še bolj okarakterizirali, dodali zgodbe, ki naj ne bi bile v prvi vrsti v predstavi, ampak vplivajo nanjo na splošno. Pri pisanju je pomagal še Gašper Bergant, potem pa je Boris to dalje sam pisal in urejal. Z nekaterimi stvarmi ni bil zadovoljen tudi režiser Danijel Malalan. V bistvu smo naredili ene devet verzij, preden je to bilo to."

Kakšno podobo ima Bog?
"V bistvu gre za komedijo, ki dejansko ni smešna samo zaradi zgodbe, igranja, načina pripovedovanja, ampak tudi celostne ideje, podobe, scenske postavitve in dialekta. Antikrista in kristjana spraviš za šank, da rešita Slovenijo, da rešita svet; no, to je res misija," je še razkril Papič.

"Bile so ideje, da Bog ne bi bil samo v 'offu'. Prvotno namreč ni bil, ampak je bila ena lina, ki se je odprla in skozi njo bi lahko končno vsi videli Boga. Ampak smo potem to raje zaprli. Naj še povem, da osnovni namen predstave v bistvu ni samo smeh, ampak bo komedija zagotovo malce premaknila tudi meje v glavah nekaterih ljudi. Tudi midva kot vlogi sva na trenutke neumna, sva ovčki, potem pa drug drugega začneva sprejemati z večjo mero tolerance," je še nadaljeval Papič.

Gostovanje po vsej Sloveniji
Po predstavah v Izoli in Cerkljah Buh pomagej 19. januarja ob 20. uri prihaja v ljubljanski City Teater, za kar vam organizatorji zavoda Smejmo se poklanjajo dve vstopnici.

Ponovitve so še: 19. januar ob 20. uri - SiTi Teater Ljubljana, 20. januar ob 20. uri - Dvorana na Češnjici, Železniki, 28. januar ob 19. 30 - Prešernovo gledališče Kranj, 3. februar ob 20. uri - SiTi Teater Ljubljana, 11. februar - Kulturni center Semič, 8. marec - Kosovelov dom Sežana, marec, 2017 - Kulturni dom Gorica.

NAGRADNA IGRA

Če želite brezplačno na predstavo, ki bo v četrtek, 19. januarja, ob 20. uri v SiTi Teatru.v Ljubljani, vas vabimo, da sodelujete v nagradni igri.

Do 18. januarja do 15.00 pišite na mmc-nagrade@rtvslo.si in odgovorite na nagradno vprašanje: Kako je naslov bifeja oziroma oštarije in kako pogrebnemu zavodu - oba se omenjata v komediji in našem prispevku!

Poklanjamo 2 vstopnici. Nagrajenci jih bodo lahko ob predložitvi osebne izkaznice prejeli pol ure pred predstavo na blagajni City Teatra. Nujno pripišite svoj ime in priimek.

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslovmmc-nagrade@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.