Šopek najbolj ustvarjalnih po mnenju uredništva Elle. Foto: Elle Slovenija
Šopek najbolj ustvarjalnih po mnenju uredništva Elle. Foto: Elle Slovenija
'Dinamični dvojec fashionist' Lorella in Urša. Foto: Elle Slovenija
Peter Movrin je dolgi vrsti priznanj dodal še eno. Foto: Elle Slovenija
Maya Nightingale snema modne videe, Maja Slavec pa fotografira. Foto: Elle Slovenija

Elle Style Awards 2014, nagrade uredništva slovenske izdaje modne revije Elle za kreativne dosežke in slog, so v uvodu omenjeni sedmerici podelili v bleščečem okolju prenovljene ljubljanske Opere. Skozi (osvežujoče!) kratek uradni del večera, ki je prvič potekal samostojno, in ne v okviru tedna mode, sta zbrane popeljali modni poznavalki in sodelavki omenjene revije, ki bo naslednje leto praznovala okroglih deset let: voditeljica modne oddaje Bleščica Lorella Flego ter pronicljiva kolumnistka in publicistka Urša Jerkič, prav tako nekdanji obraz z malih zaslonov.

Vsaka izmed njiju je ostala zvesta svojemu slogu - tako nastopanja kot modnemu - in skupaj na prvi pogled zelo raznoliki dvojec "fashionist" je - morda prav zaradi razlik - na odru dobro deloval. Lorella in Urša sta poklepetali tudi o polletnem lepotnem eksperimentu Jerkičeve, ki svoji grivi prav toliko časa ni privoščila razkošnega šamponiranja s peno. A, brez skrbi, za večer v operi so ji lase umili, nas je pomirila.

Brez presenečenj
Težko bi rekli, da je bil kateri izmed nagrajencev v sedmih kategorijah presenečenje, sploh o prvem nismo nikoli dvomili: ljubljenec slovenske (in tuje, pred kratkim se je v Milanu družil s samima urednicama modne biblije Vogue Anno Wintour in Franco Sozzani) modne scene, še sveži magister NTF-ja Peter Movrin. Sin mesarja iz Kočevja, zdaj pa eden najbolj vročih modnih oblikovalcev doma in širše - sodeloval je s samo Lady Gaga in oblikoval kostume za sago Igre lakote! - je za MMC povedal, da ga je še eno dodatno priznanje v dolgi vrsti tistih, ki jih je že dobil, razveselilo, na našo pripombo, da je bilo pravzaprav pričakovano, da bo izbran prav on, pa se je le namuznil in dejal, da si je nagrade seveda želel, ne pa tudi vedel, da jo bo dobil.

O svojem pokojnem mentorju Zoranu Garevskem (po hudi bolezni je umrl to poletje), ki so mu organizatorji namenili poklon za življenjsko delo, tudi v obliki razstave njegovih kreacij na odru, je Peter povedal, da bi se dan po podelitvi gotovo skupaj smejala na kavi. Pa sploh obstajajo meje za Movrina? "Ne poznam meja, grem samo naprej, saj tega nikoli nisem počel za nagrade, ampak zato, ker imam to delo rad." O svojih dveh tekmecih v kategoriji modnega oblikovalca - to sta bila še ena njegova mentorica Nataša Peršuh in primorski modni dvojec Sofia Nogard - je odgovoril, da je nagrada še toliko pomembnejša prav zaradi odlične konkurence.

Soglasna žirija
Petra Windschnurer
, modna urednica Elle, je za MMC povedala, da so bili v uredništvu glede dobitnikov zelo enotni, kakih kreativnih "prepirov" o tem, kdo si nagrade najbolj zasluži, ni bilo: izbrali so pač tiste, ki so v preteklem letu na svojem področju pokazali največ. Je pa priznala, da so se odločili ukiniti kategorijo dizajna, saj notranja oblikovalka Nika Zupanc na svojem področju tako zelo izstopa, da je pri nas trenutno brez prave konkurence in bi ji težko "prilepili" še dva sonominiranca.

Relativna novost na slovenskem prizorišču, ki je po svetu že zelo uveljavljena ali kar nepogrešljiva, je modni video. Na tem področju se je po mnenju ekipe Elle pri nas najbolj izkazala Maya Nightingale, ki jo poznamo kot uveljavljeno (modno) fotografinjo Majo Slavec. O tem, zakaj so priznanje namenili prav njej, Maya razmišlja: "Moj pristop je zaokrožena celota, je več kot le interpretacija oblačil." Kaj so glavne vzporednice in razlike med delom fotografinje in ustvarjalke modnih videov, nas je zanimalo. "Video je zahtevnejša forma, saj gre za živo sliko. Pri obeh področjih podobno razmišljam, morda do videa nimam tako klasičnega pristopa, saj delam zelo spontano." Poznavalci Mayinega fotografskega sloga bi hitro prepoznali, da se je pod določen video podpisala prav Maya, se je strinjala sogovornica.

Številnenavzoče na tem dogodku bo kmalu mogoče srečati v Mestnem muzeju, kjer bodo v sredo odprli Ljubljana Fashion Week.