Na družabnem dogodku v središču Ljubljane se je brucem predstavilo vseh 23 fakultet in tri akademije Univerze v Ljubljani. Foto: Željko Stevanić, IFP in Vedran Tomšić
Na družabnem dogodku v središču Ljubljane se je brucem predstavilo vseh 23 fakultet in tri akademije Univerze v Ljubljani. Foto: Željko Stevanić, IFP in Vedran Tomšić
Prireditev je pomemben dogodek, saj napoveduje začetek novega življenjskega obdobja, je povedala organizatorica Darja Lisjak. Foto: BoBo

To je eno super obdobje.

Ana Marija Mitić
Dogodek se je končal s 3. štafetnim tekom. Foto: Željko Stevanić, IFP in Vedran Tomšić
Študijsko leto 2014/2015 se je uradno začelo. Foto: Željko Stevanić, IFP in Vedran Tomšić

To je tradicionalni dogodek Univerze v Ljubljani, namenjen brucem, njihovim staršem, prijateljem, znancem, mimoidočim in seveda vsem drugim študentom. Na družabnem dogodku na Kongresnem trgu v središču Ljubljane so se tako brucem članice Univerze v Ljubljani (vseh 23 fakultet in tri akademije) poskušale predstaviti na čim zanimivejši način.

Stojnice z jabolki, bomboni in vabili na spoznavne "žure"
Jabolka, kemični svinčniki, zapestnice, bomboni, baloni, mafini, letaki, vabila na spoznavne "žure" in še marsikaj se je našlo na njihovih stojnicah, predvsem pa prijazni študenti. Fakulteto za pomorstvo in promet sta na primer predstavljali študentki Ivana Vitomir in Anita Mole: "Bruci sprašujejo po programih, vzamejo kakšen kemični svinčnik. Na tej prireditvi vsaj lahko vidijo, koliko fakultet ima ljubljanska univerza. Za našo fakulteto za pomorstvo in promet večina na primer misli, da spada k Univerzi na Primorskem. Bruci tudi spoznajo, na koga vse se lahko obrnejo in kaj vse lahko poleg študija še počnejo," sta razlagali živahni študentki. "Bruci so vsako leto bolj zmedeni in sprašujejo vedno bolj čudne stvari, naju so na primer že vprašali, ali potrebujejo karo ali črtast zvezek ..."

Začetek novega življenjskega obdobja
"Letošnja prireditev v primerjavi s prejšnjimi poteka na Kongresnem trgu, predtem je vedno potekala na Prešernovem trgu. Eden izmed razlogov, da dogodek poteka pred dvorcem, kjer posluje rektorat, je tudi ta, da Univerza v Ljubljani letos praznuje 95 let," je dejala organizatorica prireditve Darja Lisjak. "Prireditev je pomemben dogodek, saj napoveduje začetek novega življenjskega obdobja bodočega študenta. Omogoči mu, da spozna programe univerze, se poveže s študenti, pridobi nova poznanstva in se nad študijem v Ljubljani navduši," je še dodala Lisjakova.

Bogat družabni program
Da je študij v Ljubljani lahko navdušujoč, je prepričana tudi Ana Marija Mitić, ki je v družbi Ranka Babića ob 10. uri prva pozdravila nove študente in vlila dnevu optimizem. Svojih študentskih let se oba dobro spominjata: "To je eno super obdobje, čeprav sem študirala medicino, resen študij, ki je med drugim vključeval tudi rezanje trupel. Mi smo kar trpeli, saj smo bili iz varnih gimnazijskih let vrženi v resno študiozno fazo." O današnji študentariji razmišlja: "Mladim očitamo apatijo, a mislim, da neupravičeno."

Niso vsi mladi apatični
Da niso vsi mladi apatični, so dokazovali tudi številni nastopajoči študenti. Poleg predstavitve fakultet in akademij je med 10. in 15. uro na odru namreč potekal družabni program, ki sta ga vodila Maša Tiselj, študentka FDV-ja, in Matevž Mali, ki je pred kratkim magistriral na fakulteti za strojništvo. Med nastopajočimi so bili še Big band Akademije za glasbo z Nuško Drašček, plesalca Matej Voušek in Tina Turk, rockovska skupina Bo!, kaligrafinja Loredana Zega in drugi. Nastopil je tudi Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, ki se je poleg nekaterih drugih študentskih organizacij (Center za univerzitetni šport, Karierni center, študentski svet) tudi predstavljal na eni izmed stojnic. Članica APZ-ja Anika Zupančič je povedala, da prireditev izkoristijo za "privabljanje novih pevcev, predvsem fantov; hkrati mladim predstavimo delovanje in dosežke zbora". Anika je še dejala, da je prireditev koristna, saj na njej bruci vidijo, kaj vse jim univerza nudi, zato se čudi, "da se je ni udeležilo več študentov".

Rektorjev nagovor študentov
Uradno odprtje študijskega leta 2014/2015 je bilo točno ob 13. uri, ko so vse zbrane pozdravili in nagovorili predsednik študentskega sveta Juš Veličković, podžupan mesta Ljubljane Aleš Čerin in dekani članic. Število obiskovalcev se je stopnjevalo iz ure v uro, "zagotovo pa je bil najpomembnejši osrednji dogodek, ko je bruce pozdravilo vodstvo Univerze v Ljubljani in jih je nagovoril tudi rektor, ki je študijsko leto slavnostno odprl", je dejala Darja Lisjak. Rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik je med drugim poudaril, da mladi jasno vedo, kaj jih zanima, poznajo tudi fakultete in znajo izbrati pravi program glede na svoje želje. Izpostavil je, da je Univerza v Ljubljani odlična univerza. Nanjo se vpiše največ zlatih maturantov. Je tudi najstarejša univerza pri nas, saj jih bo čez pet let dopolnila sto, hkrati pa je Svetlik poudaril tudi njeno mladost, saj je letos vpisala približno 9.000 bodočih študentov.

Dogodek se je končal s 3. štafetnim tekom, ki se ga je udeležilo deset ekip po deset tekačev, od tega so eno predstavljali zaposleni Univerze v Ljubljani, so sporočili organizatorji prireditve. In naj brucem dobro steče tudi začetek študentskega življenja!

To je eno super obdobje.

Ana Marija Mitić