Foto:
Foto:
Normalno življenje v Faludži ni mogoče.
Ijad Alavi, premier  prehodne iraške vlade.

Našli so dokumente in druge dokaze. Ameriška in iraška vojska naj bi v upornem iraškem mestu Faludža zavzeli že skoraj polovico mesta, vključno z mestno hišo.

Ob prihodu v središče mesta so ameriški tanki naleteli na silovit odpor. V tridnevnih spopadih je umrlo enajst ameriških marincev in dva iraška vojaka, napredovali pa so za štiri kvadratne kilometre. Mesto naj bi zasedli v naslednjih 48 urah, trdijo Američani.

Zajetih dvajset iraških vojakov?
Uporniki v Faludži naj bi zajeli 20 pripadnikov iraške garde. Posnetke je predvajala televizija Al Džazira. Ugrabitelji trdijo, da teh ne bodo ubili, ubili pa bodo vse, ki jih bodo zajeli v prihodnosti.

Iraški premier Ijad Alavi je upornikom v Faludži, ki niso storili večjih zločinov, obljubil amnestijo, če položijo orožje in se predajo. Nekatere skupine naj bi že izrazile pripravljenost za predajo.

Čeprav je mesto zapustila večina prebivalcev, je v njem poleg nekaj tisoč iraških in tujih upornikov ujetih tudi 50.000 civilistov. Zaradi uporabe težkega orožja in tankov naj bi bilo število civilnih žrtev visoko.

Srditi boji za Faludžo
10.000 ameriških vojakov in 2.000 pripadnikov iraške vojske je v ponedeljek ponoči začelo ofenzivo za prevzem nadzora nad Faludžo, kjer naj bi bilo leglo iraškega uporniškega gibanja. Sicer naj bi jordanski skrajnež Abu Musab Al Zarkavi, ki se je do začetka ofenzive skrival v mestu, Faludžo verjetno že zapustil. V mestu ni elektrike, zaprte so trgovine, prav tako pa primanjkuje prve pomoči.

Vroče tudi v Mosulu
Uporniki so napadli dve policijski postaji v Mosulu na severu Iraka. V tem tretjem največjem mestu potekajo hudi spopadi, zato so uvedli policijsko uro in zaprli mostove. Uporniki so najprej napadli tri terenska vozila, v katerih so se peljali tuji varnostniki. Ti so se zatekli na policijsko postajo, ki so jo uporniki obkolili. Napadli so še eno policijsko postajo, spopadi pa so se nato razširili po vsem mestu.

V vzhodnem Bagdadu so uporniki z avtomobilom bombo napadli iraško policijsko patruljo in ubili sedem ljudi. V spopadih v Baidžiju na severu Iraka je bilo ubitih devet civilistov, ranjenih pa 24.

Ugrabljeni Alavijevi sorodniki
Iraški uporniki naj bi ugrabili tri družinske člane iraškega premierja Ijada Alavija. Na neki spletni strani naj bi ugrabitelji prevzeli odgovornost za ugrabitev. Za izpustitev talcev od ameriško-iraških oblasti pa zahtevajo to, da v 48 urah ustavijo ofenzivo na Faludžo, in svobodo zapornikov.

Oboroženi moški naj bi v Bagdadu ugrabili premierjevega bratranca in njegovo ženo ter še enega Alavijevega sorodnika. V Iraku je bilo v zadnjih mesecih ugrabljenih na stotine premožnejših Iračanov, katerih večina je bila po izplačilu odkupnine izpuščena. Med ugrabljenimi je bilo tudi veliko tujcev. Skrajne islamske skupine so jih najmanj 35 ubile.