Foto:
Foto:

Članice so s tem uradno mejo dnevno načrpane nafte zvišale s 26 na 27 milijonov sodčkov, kar naj bi ublažilo pritiske na cene nafte, ki že ogrožajo rast svetovnega gospodarstva.

V organizaciji so prepričanja, da bodo uradne kvote omogočale hiter odziv Opeca na morebittni nagel padec cen črnega zlata.

Ivan viša tržno vrednost
Cene nafte so se sicer pred današnjim srečanjem kartela na Dunaju ponovno zvišale, podobno pa se je godilo tudi s cenami na londonski in newyorški borzi.

Za 159-litrski sod nafte Opec je bilo v torek potrebno odšteti 39,07 dolarja oz. 63 centov več kot dan prej, cena ameriške nafte light crude pa se je ob začetku sredinega poslovanja povzpela za 11 centov, na 44,50 dolarja za sod. Cena za sod severnomorske nafte brent pa se je na londonski borzi zvišala za devet centov, na 41,82 dolarja.

K zvišanju cen nafte naj bi najbolj vplivalo divjanje orkana Ivan v Mehiškem zalivu, ki je prisilil velike naftne družbe, da z naftnih ploščadi evakuirajo več tisoč zaposlenih. Strokovnjakom pa skrbi povzročajo tudi manjše naftne zaloge in možno zaprtje rafinerij.