Foto:
Foto:
Wall Street

Boljšo sliko ponujajo zadnji posli, ki so bili nad enotnimi tečaji. Ta je pri Krki (69.308 SIT) nižji za 0,36 odstotka, pri Mercatorju (39.165 SIT) za 0,24 odstotka in pri Petrolu (65.360 SIT) za 0,83 odstotka.

Delnice Gorenja so si po treh zaporednih krepkih padcih le nekoliko opomogle in so dražje za odstotek (6.119 SIT).

Z omenjenimi delnicami je promet presegel 100 milijonov SIT, s Krko pa ga je bilo celo za več kot 200 milijonov. Z ostalimi delnicami je bil promet bolj nizek, z redkimi izjemami (Pivovarna Laško, Žito) pa so se vse podražile, za več kot odstotek Istrabenz, Aerodrom, Delo in Kolinska.

Na prostem trgu je bilo še največ prometa z idom Zlate monete, ki se je podražil za 1,4 odstotka, na 262,45 SIT. Okrog odstotek dražji so id Triglav, KD ID, Krona senior in pid Infond. Najbolj, za skoraj dva odstotka, se je zvišala vrednost Zvon ena holdinga (zadnji posli: 2.222 SIT), ki je tako nadoknadil del torkove skoraj petodstotne izgube.

Slovenski borzni indeks (4.504 točke) se je zvišal za 0,17 odstotka, indeks PIX (4.237 točk) pa je pridobil 0,57 odstotka, kar je največ v zadnjih slabih treh tednih. Indeks prostega trga (3.806 točk) je malenkost zdrsnil, kar je predvsem posledica šestodstotne pocenitve delnice Saturnus embalaže (tečaj: 42.684 SIT).

Po treh dneh padanja v ZDA končno navzgor
Po tridnevni razprodaji in padcu na letošnje dno so se v torek delnice v ZDA končno podražile. Največ je pridobil tehnološki sektor, tako da se je indeks Nasdaq (1.931 točk) povzpel za skoraj dva odstotka. Dow Jones se je zvišal za tretjino odstotka in spet splezal nad 10.000 točk.

Seveda vlagatelji še niso pozabili besedne zveze višje obresti, vendar se zdi, da je zdaj junijsko zvišanje že vgrajeno v cene delnic. Ključna obrestna mera fed-funds je v ZDA trenutno le enoodstotna, kar je najmanj v več kot 40-ih letih.

Nafta se ne da
Tudi Evropa si je v torek s skoraj dveodstotnim plusom lepo opomogla, vendar ne za dolgo, saj je sredino dopoldne minilo v znamenju rahlega znižanja vodilnih delniških indeksov. Med vzroki je še naprej nafta, ki se je v ZDA spet podražila nad 40 dolarjev za sod. Tokio se ni oziral na črno zlato, tako da je indeks Nikkei (11.153 točk) pridobil več kot dva odstotka.

Evro, ki je v torek padel pod 1,18 dolarja, je bil v sredo dopoldne vreden okrog 1,185 dolarja.