Foto:
Foto:
Jelinčič: Prihodnjo vlado bomo v določenih projektih podprli.
LDS še vedno čaka na vabilo Janeza Janše.

O konkretnih zahtevah v stranki upokojencev še niso odločali, saj se bodo o njih z morebitnimi koalicijskimi partnericami začeli pogovarjati predvidoma jutri, poroča Radio Slovenija.

Takrat naj bi najverjetnejši novi mandatar Janša stranki posredoval tudi svojo ponudbo. Osnova za dogovore bo področje pokojninskega in invalidskega varstva, učinkovitejša rast gospodarstva in ustvarjanje novih delovnih mest, je ob tem dejal vodja DeSUS-a Anton Rous.

Janša: Ponudili bomo realen resor
Janša je ob tem povedal, da bodo DeSUS-u poslali pisni predlog koalicijske pogodbe, želijo pa jim ponuditi realen resor, ki ne bo brez listnice. Če jim ne bo uspelo sestaviti trdne koalicije, za kar si zelo prizadevajo, pa so mogoče tudi predčasne volitve, je dodal.

Rous je sicer včeraj že napovedal oblikovanje pogajalske skupine za pogovore s predstavniki SDS-a. Ta skupina bi pripravila vse potrebno tudi za odločanje članov sveta DeSUS-a, ki po statutu odloča o vstopu v koalicijo. Neuradni pogovor s predstavniki SDS-a pa je stranka upokojencev začela že prejšnji petek.

Jelinčič ostaja v opoziciji
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je po pogovoru z najverjetnejšim mandatarjem Janezom Janšo dejal, da SNS želi ostati v opoziciji. Po Jelinčičevih besedah bodo imeli z bodočo vlado kar nekaj skupnega, npr. mnenje o vprašanju izbrisanih. Glede podpore mandatarju pa bodo v SNS-u počakali, da se konstituira državni zbor. Jelinčič je sicer med volilno kampanjo in neposredno po volitvah večkrat dejal, da so pripravljeni sodelovati v vladi, sam pa se je zanimal za vodenje kulturnega ministrstva.

Janša je povedal, da se je SNS že pred pogovorom z njim odločil, da ostane v opoziciji, vendar pa so mu v stranki zagotovili, da nameravajo biti konstruktivna opozicija, ki se je pripravljena pogovarjati o posameznih programskih točkah in ukrepih.

LDS še brez Janševega povabila
Vabila na pogovor o sodelovanju v novi vladi pa še vedno ni dobil LDS. Izvršni direktor LDS-a Bogdan Biščak je ob tem povedal, da se bodo v stranki vabilu zagotovo odzvali, vendar ne pričakujejo ponudbe za sodelovanje v vladni koaliciji.

LDS sicer še naprej vztraja pri svoji odločitvi, da mandat preživi v opoziciji, vendar so se vseeno pripravljeni pogovarjati. V stranki o kadrovskih vprašanjih še niso govorili, saj je nesmiselno o tem razpravljati, dokler ni jasno, kdo bo v opoziciji in kdo v koaliciji, še dodaja Biščak.

Golobič: Janševa vlada bo stabilna
Vlada, ki jo bo sestavil Janez Janša, bo zdržala poln mandat, je presodil dolgoletni funkcionar LDS-a Gregor Golobič. Dodal je, da so parlamentarne volitve pomenile poraz LDS-a, ne pa zmago SDS-a, ki bo priložnost za pravo zmago na volitvah dobil šele leta 2008. Sam ni pričakoval, da bo LDS izgubil na volitvah, vendar pa izidi stranki ponujajo možnost za preporod. Glede slednjega Golobič meni, da ima stranka 50 odstotkov možnosti, da ji preporod uspe. Golobič je ob tem presodil, da so trenutne zadržane povolilne poteze SDS-a pametne.