20-letna Miley Cyrus je poskrbela za nastop, o katerem so govorili vsi. Kar ni nujno dobro. Foto: Reuters
20-letna Miley Cyrus je poskrbela za nastop, o katerem so govorili vsi. Kar ni nujno dobro. Foto: Reuters
Nagrajenka Taylor Swift prejema nagrado od Daft Punka. Foto: Reuters
Lady Gaga v zraku. Foto: Reuters
Justin Timberlake ali 'predsednik popa', kot ga je imenoval Jimmy Fallon. Foto: Reuters
Katy Perry pod Brooklynskim mostom. Foto: Reuters

dejanska podelitev glasbenih nagrad.
Prireditev, ki je letos prvič potekala v Barclays Centru v Brooklynu, je odprla kraljica velikopoteznih šovov - Lady Gaga, ki se je med večerom preoblekla kar štirikrat, med drugim tudi v nunsko opravo in tangice, pri čemer sta kot modrček služili dve školjki.

A tudi to ni bilo dovolj, da bi si Gaga prislužila naziv najbolj provokativne izvajalke - to je bila sedem let mlajša Miley Cyrus, ki se je na odru pojavila oblečena v živalski bodi, obdana s kupom poplesujočih medvedkov.
Nato se je preoblekla v bikini kožne barve, se izzivalno božala po svojih intimnih predelih, nazadnje pa pevcu Robinu Thickeju, ki si je pridružil na odru, še zaplesala v naročju v slogu erotičnih plesalk. "Za Miley bi bilo pametno, da opravi test za nosečnost po vsem tem drgnjenju," je po nastopu pripomnil komik Kevin Hart.

Umirjeni Kanye, kratki 'N Sync
Presenetljivo minimalističen in temačen (zlasti v primerjavi z Mileyjino kičarijo) je bil nastop Kanyeja Westa (morda ga je očetovstvo zresnilo), Justin Timberlake (dobitnik nagrade Video Vanguard) pa je postregel z nekakšnim svojim "best of" venčkom, v katerem je zdaj kopiral Michaela Jacksona, zdaj Franka Sinatro. Njegov veliki finale je bil nedvomno, ko so se mu na odru pridružili še preostali štirje člani leta 2002 razpadle fantovske skupine 'N Sync.

Njihov nastop naj bi bil sicer "veliko presenečenje večera", a so o njem tako ali tako že tedne čivkali še vrabci na strehi. Nazadnje se iz težko pričakovanega nastopa ni izcimilo kaj več kot nekaj minut in dva hita.
Timberlake se je na oder vrnil še enkrat - po nagrado za najboljši video (Mirrors), kar je bil njegov edini zadetek v polno od šestih nominacij.
Podelitev je s svojo aktualno uspešnico Roar sklenila Katy Perry, in to z odra v obliki boksarskega ringa, postavljenega posebej za to priložnost pod Brooklynskim mostom.
Nagrajenci? So bili kaki nagrajenci?
Nagrade tu so bile pač drugotnega pomena, kar se očitno po 30 letih podeljevanja zaveda tudi sam MTV. Če so pred desetimi leti še pomenile nekaj, so danes bolj kot neki obrobni dogodek, kot oglasni premor med vsemi trapezi, bikiniji in ognjemeti. Navsezadnje o nagrajencih dan po podelitvi ne govori pravi nihče, seznam zmagovalcev pa je precej težje najti kot nadrobne opise vseh oprav nastopajočih. Nagrade so celo tako minorne, da jih večino podelijo kar pred samim prenosom podelitve.

Ali, kot so zapisali pri New York Timesu: "One Direction so bili med nastopom 'N Sync zamišljeni, Drake se je obračal stran od Miley, Rihanna praktično za nikomur ni obrnila glave. A, če smo pošteni do zvezdnikov, ujetih v Barclays Center, letos med VMAsi zares ni bilo kaj dosti videti, kaj šele razlogov za gledanje. Podelitev, ki proslavlja glasbene videe, ki jih MTV skoraj nikoli več ne vrti, je še zadnja nit, ki povezuje MTV raznih Snooki in najstniških mam s svojimi koreninami."

Najboljši rockvideo: Thirty Seconds to Mars - Up in the Air
Najboljše sodelovanje: Pink feat. Nate Ruess (Fun) - Just Give Me a Reason
Najboljši popvideo: Selena Gomez - Come and Get It
Najboljši hip-hopvideo: Macklemore & Ryan Lewis - Can’t Hold Us
Pesem poletja: One Direction - Best Song Ever
Najboljši ženski video: Taylor Swift - I Knew You Were Trouble
Najboljši moški video: Bruno Mars - Locked Out of Heaven
Izvajalec, na katerega je treba biti pozoren: Austin Mahone - What About Love
Najboljši video s socialnim sporočilom: Macklemore & Ryan Lewis - Same Love
Najboljši vizualni učinki: Capital Cities - Safe and Sound
Najboljša režija: Justin Timberlake feat. Jay-Z - Suit & Tie
Najboljša fotografija: Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton - Can't Hold Us
Najboljša koreografija: Bruno Mars - Treasure
Najboljša umetniška režija: Janelle Monae feat. Erykah Badu - Q.U.E.E.N