Ameriški pevec in pianist, zaradi agresivnega igranja na klavir znan tudi pod vzdevkom The Killer, je preživel vrsto svojih glasbenih tekmecev. Na klavir lahko odigra bluz, džez ali country. Foto: Reuters
Ameriški pevec in pianist, zaradi agresivnega igranja na klavir znan tudi pod vzdevkom The Killer, je preživel vrsto svojih glasbenih tekmecev. Na klavir lahko odigra bluz, džez ali country. Foto: Reuters
Revija Rolling Stone ga je leta 2004 uvrstila na 24. mesto stotih najboljših umetnikov vseh časov, leta 2005 pa je dobil grammyja za življenjsko delo. Foto: Reuters

Jerry Lee Lewis se je na današnji dan leta 1935 rodil v kraju Feriday v ameriški zvezni državi Louisiana. Mladost je preživel v revnem okolju ameriškega juga. Ko je bil star sedem let, se je njegov oče zadolžil za hišo, da mu je lahko kupil klavir za 250 dolarjev. Prvi singel Crazy Arms je posnel za založbo Sun Records v Memphisu leta 1956, istega leta, kot je Presley uspel s skladbo Heartbreak Hotel.

Že naslednje leto je zaslovel s skladbama Whole Lotta Shakin' Goin' On in Great Balls Of Fire. Obe sta ubesedili svobodo in želje najstniške generacije. Oblast je bila zgrožena, nekatere radijske postaje so ju prepovedale, a to je le še dodatno pripomoglo k uspehu.

Lewis slovi po odrski prezenci in agresivnem igranju na klavir, s čimer si je prislužil vzdevek The Killer. Znan je tudi po tem, da je leta 1958 z zažigom svojega klavirja na šovu Alana Freedsa izrazil nestrinjanje, da bo šov sklenil nastop Chucka Berryja. Istega leta je njegova kariera doživela hud udarec zaradi poroke s 13-letno sorodnico Myro Gale. Lewis je trmasto vztrajal in po krajši prekinitvi začel ponovno nastopati, a se je bolj zapisal countryju.

Njegova bogata diskografija obsega okoli 40 albumov. Med odmevnejšimi so bili Jerry Lee Lews (1959), Live at The Star Club, Hamburg (1963) in Great Balls Of Fire (1989). Zadnji album Rock and Roll Time je izdal lani, ko je izšla tudi biografija Jerry Lee Lewis: His Own Story, ki jo podpisuje Pulitzerjev nagrajenec Rick Bragg.

Eden najboljših umetnikov vseh časov
Lewis je bil v prvi skupini glasbenikov, ki so jih sprejeli v hram slavnih rock'n'rolla. Revija Rolling Stone ga je leta 2004 uvrstila na 24. mesto stotih najboljših umetnikov vseh časov, leta 2005 pa je dobil grammyja za življenjsko delo.

Lewis kljub 80 letom ne miruje. Že pred visokim življenjskim jubilejem je 6. septembra nastopil v gledališču Palladium v Londonu, 10. septembra pa v Glasgowu. Glasbenik je za 3. oktober napovedal še nastop v Beaumontu v Teksasu.