Glasba

Poudarki

  • Odlične ocene za tretji album
  • V ospredju belopolti delavski razred
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 17 glasov Ocenite to novico!
Arcade Fire: Kanadska najbolj intrigantna rockskupina. A je milje oddaljena od najbolj prodajane (in morda najbolj 'zloglasne') kanadske skupine - Nickleback.
Arcade Fire so se iz anonimnih tako rekoč čez noč zavihteli med najbolj priznane glasbenike.

Dodaj v

Arcade Fire, najboljša rock skupina na svetu?

Nasledniki Brucea Springsteena z novim albumom
3. avgust 2010 ob 14:56
Montreal - MMC RTV SLO

Najtežje pričakovan album leta 2010 je tu. Vsaj če gre soditi po dolgem pričakovanju in hvalospevom, ki ga kanadski skupini Arcade Fire pojejo kritiki.

"Nasledniki dediščine Brucea Springsteena," so dahnili nekateri.

In za The Suburbs, tretji album indie rockerjev iz Montreala, se resnično zdi, da sledi Bossovi socialni motiviki severnoameriškega delavskega razreda. Album govori o begu iz predmestja, a ne od delavskega miljeja, temveč od današnjega belega srednjega razreda, ki na vse skomigne z rameni in odide v "mall" (nakupovalno središče, op. a.).

Šest let po tem, ko so se s prvencem Funeral prebili na mainstream radije in pridobili bolj množično občinstvo, leta 2007 pa se z Neon Bible brez težav izognili pregovornemu prekletstvu drugega albuma, so Arcade Fire zdaj s Suburbs na misiji upravičenja statusa "najboljše in najbolj relevantne rockovske skupine na svetu".

Dve plati novega albuma
Intrigantni Arcade Fire so s svojim baročnim pristopom že na prvencu revitalizirali žanr indierocka in prešli njegove meje, z apokaliptičnim Neon Bible pa so izrazili željo, da v 21. stoletju igrajo vlogo, ki jo je od poznih 70. let imel Springsteen.

Na svežem albumu pevec Win Butler obračunava s purističnim indierock občinstvom, ki je skupino začelo prezirati, ko je iz malo znane kanadske skupine čez noč postala ljubljenka mainstream medijev, in njihovo pretenzijo reformulirati vlogo Springsteena.

Druga plat Suburbsa pa postavlja v ospredje mladino iz predmestij belega srednjega razreda, ki iz tega mrtvila bežijo k lučem velemest in iščejo smisel v življenju. Pri tem gre za album upanja, a tudi negotovosti v begu. Ampak beg je vseeno potreben. Variacija na Springsteenovo Born to Run?

A če Springsteen idealizira delavski razred in "lepe zgube", Butler ne idealizira nikogar, njegova kulisa, predmestje, pa je postala moralna in duhovna puščava, ki rojeva apatično mladino.

Eklektičnost žanrov
Svojevrsten romantični pridih doda materialu na albumu, ki je sicer manj zasičen z baročnimi elementi, kot na Neon Bible, sopran Butlerjeve žene Regine Chassagne.

Je pa treba vzeti Butlerjevo izjavo, da bo Suburbs zvenel "kot mešanica Depeche Mode in Neila Younga", s kančkom rezerve. V novih pesmih sicer so elementi synthpopa in folka, a tudi punka, new wavea, klasičnega rocka in drugi stilskih miniatur, celo alter diska.

Album leta? Morda, a močen vtis so na kritike naredili tudi sveži albumi The National, The Gaslight Anthem, Joanne Newsom, Laure Marling, The Black Keys in drugi. Izjemno težko pričakovani so tudi novi Kings of Leon, ki naj bi s petim albumom postregli oktobra. O tem več jutri.

K. S. (delno po Jutarnjem Listu)K. S.
Prijavi napako
Komentarji
JoshauBoy
# 03.08.2010 ob 15:45
v tujini mogoče dejansko velja za največje ime na svetu

Točno to. Nekateri tu jih pa ne poznajo samo zato, ker so pri neodvisni založbi, ker skoraj ne dajejo intervjujev, ker ne prodajajo svojih komadov za oglase, ker živijo normalno itd. Aja, pa ker jih slo postaje ne vrtijo ... Kljub temu, da so pri majhni založbi, bodo ta teden zasedli prva mesta po prodajanosti na vseh pomembnih mainstream lestvicah ... razen v Sloveniji haha

dovolj od mene v tej temi, sem malo provociral (čeprav vse resno mislil), da jim morda še kdo prisluhne
mihamiha23
# 03.08.2010 ob 15:58
no,do Bossa je pa še dolga pot
eddie vedder
# 03.08.2010 ob 15:49
@lupo

ne piši komentarjev, ker se sramotiš...z največjo lahkoto lahko človek reče, da je en bend boljši od drugega...Botox45 ti je že dal primer..
glede na to, da mi taka zvrst ne sede, jih vseeno morm pohvalt...gut,gut :))
Machete
# 03.08.2010 ob 15:48
ka se bunite

naj vsak napiše kako se mu zdi novi album ali skupina, nehite pa druge učit kaj je dobro in kaj ne ali jih celo zasmehovati
Botox45
# 03.08.2010 ob 15:43
z možgani, jasno. je atomik harmonik boljši od zeppelinov?
JoshauBoy
# 03.08.2010 ob 16:25
kdor se sprašuje, če jim dati 5min priložnosti, si naj ogleda tole

link

zaj pa res papa v tej temi :)
Bluesy
# 03.08.2010 ob 16:25
Album je super, ni sicer Funeral ki je nasploh eden najboljših debi albumov kar sem jih slišal v rock muziki v zadnjih 20 letih, ampak tak prvenec je vedno težko preseči. Je pa zanimivo da tak bend, ki je tako eksplodiral v tujini (razprodani koncerti, uvrstitve celo na Billboard) pa pri nas radijske postaje razen radia Študent (Lj, in Marš) skorajda nič ne vrtijo. Pa naj je še tako poslušljiva stvar. Nevem ali zato ker so Kanadčani (sicer drek kot Nickelback in Shania Twain se pridno vrti) ali so še vedno preveč "alternativni" in "moreči" za naše radijske in tv urednike, bogve. Vsekakor pa eden mojih ljubših bendov ki so nastali v zadnjem desetletju katerega albume bom vedno nestrpno pričakoval, kar ne morem reči za veliko drugih na tem nivoju. Da bi jih videl še v Sloveniji, so pa verjetno zaenkrat še sanje. Ampak sanjati nam je dovoljeno :)

Pa tole nima velike veze z Springsteenom, kdorkoli je poslušal njihove albume ve da imajo več veze z Kanadsko in drugo neodvisno rock sceno, ne pa štadionskimi izvajalci in folk rockerji. Prej Talking Heads kot kaj drugega, če že primerjave delamo. Da ne govorim o naboru inštrumentov in Regine kot pevki, kar jih kar precej oddalji od nekaterih rahlo neumnih primerjav. Glasbeno so vse kaj drugega. Samo poslušanje Funeral to lepo potrdi.

Končno en članek tule o bendu (pa ko ne gre za domač koncert) ki mi dejansko nekaj pomeni. Še je upanje...
Lupo
# 03.08.2010 ob 15:39
Spostovani pisuni. Glasba je umetnost in ne atletika!
Ce so vas na blesavem FDVju naucili skupaj klanfat clanke, (ce sploh imate diplome) se ne pomeni da veste vse.
Kako lahko napises da je nek bend boljsi od drugega?!
S cim bos to izmeril? Z metrom? S tehtnico?
Botox45
# 03.08.2010 ob 15:38
apeliram, da se ljudem, ki ne sledijo razvoju popularne glasbe v zadnjih 20-25 letih, prepove možnost komentiranja člankov, ki vsebujejo tematiko sodobne glasbene produkcije.

če verjetno zadnjič slišiš za njih, je to zato, ker te vzgaja slovenski množični mediji, v tujini mogoče dejansko velja za največje ime na svetu ... za vse velike bande z začetka tisočletja se zdi kot da so s svojim stilom že pase, razen morda the national, arcade fire so pomagali vzdigniti svojega in uveljaviti kraljevsko vlogo v njem. in to s tem albumom. to ni noben pop rock, ti sploh nimaš predstave o žanrih. če ni notri distorzije, še ne pomeni, da gre za pop rock. je pač zaradi orkestracije in razdrobljenosti glasbenih fragmentov in mnogoterosti oblik arcade fire težje poslušati kot marsikaj, kar povprečen slovenec ne bi uvrstiil v pop rock.
kleman3
# 03.08.2010 ob 17:51
Dober band, ni dvoma!! Pa fantje ne se kregat.......ponovno eni in isti ;)
Bluesy
# 03.08.2010 ob 20:12
Pa Wolf Parade in Sunset Rubdown, ki bi bili še bližje AF ;)
Ruben Moraster
# 03.08.2010 ob 15:06
Poslušljivo. Ne zažigajo sicer tako kot rojaki iz Toronta: Rush :-)
Manggo
# 02.12.2010 ob 22:23
Ne razumem najbolje namen samega clanka... Je to recenzija? Clanke o bandu? Vsekakor bi bilo boljse ce bi avtor tu pa tam podal svoje menenje.

Najtežje pričakovan album leta 2010 je tu. Vsaj če gre soditi po dolgem pričakovanju in hvalospevom, ki ga kanadski skupini Arcade Fire pojejo kritiki. "Nasledniki dediščine Brucea Springsteena," so dahnili nekateri.

Se bolje bi bilo, ce ne bi bilo povzeto po drugem clanku! :)

Arcade Fire I like.
subcomandante
# 18.08.2010 ob 09:16
Vidim, da nas je kar nekaj, ki poslušamo muziko. Škoda, da nam tega ne omogočajo naše radijske postaje, da ne govorim o TV postajah. Živim v bližini meje z Avstrijo, zato moj avto-radijski sprejemnik lovi postajo FM4, priporočam, govorijo angleško, seveda nemško in tudi francosko (poročila). poslušate jih lahko tudi na netu http://fm4.orf.at/v2static/html/streaming/index.html.
Albuma še nisem slišal, poznam pa Funeral, sprva sem mislil, da je novi David Byrne (Talking Heads).
Botox45
# 03.08.2010 ob 22:34
mdural, problem je ravno v tem, ker ljudje podajajo arogantno svoja mnenja kot uporabnik, ki je napisal, da bodo potonili v pozabo, da verjetno zadnjič sliši zadnje, kar z realnim stanjem nima veze. ni problem, če nekomu nekaj ne paše, nadležno pa je, če ljudje množično operirajo z napačnimi operacijami.
mdural
# 03.08.2010 ob 20:59
komentatrji so za to, da se napiše svoje mnenje, če že imaš to potrebo, da ga napišeš. Kot vidim pri komentarjih pri športu kometarje popolnih laikov na tem področju ne vem zakaj ne bi bilo tako tudi tukaj. Če komu tza glasba ni všeč ne vidim razloga, da to en bi izrazil, tega taklo ali tako en moreš izmeriti, stehtati ampak je odvisno od vsakega para ušes posebej in je zatorej hudo relativna stvar, seveda pogojena tudi z veliko mero ovčereje.

Meni osebno vsaj prva pesem ni bila nič posebnega, ampak jebiga nisem ljubitelj takega podžanra in, če mi to ni všeč to ne pomeni, da je pesem slaba nasploh, le meni se en dopade...
neisho jr
# 03.08.2010 ob 19:53
Hmm. Če že izbirate naj Kanadske skupine so na moji listi definitivno Arcade Fire v družbi
Godspeed you black emperor!, Do make say think , NoMeansNo, ...
ALLOVE
# 03.08.2010 ob 19:52
Album definitvno vreden večkratnega poslušanja. Pa če je že tukaj referenca na Gaslight Anthem .... so mi slednji, verjetno zaradi vokala ki se meni osebno bolj dopade, bolj všeč. Samo ne z zadnjim albumom (American Slang), ker so preveč U2-jevski. 59 Sound in Sink or Swin sta defnitivno boljši izbiri.
Ruudy
# 03.08.2010 ob 19:44
Povezava:

J-Droids
Ruudy
# 03.08.2010 ob 19:42
Aha, Kanadčani, saj res. Moram narest še mal reklame (menedžer za vzhodno Evrope, hahaha) za Žapance:

http://www.youtube.com/watch?v=j3UKNH
cq798
(tole je sicer cover, pa nič zato)
Ruudy
# 03.08.2010 ob 19:39
Verjetno trenutno najboljši pop (žanrsko) bend tam zunaj. Pri nas pa veljaš že za avantgardo, če jih poznaš (in podobne izvajalce tega ranga - worldwide famous, btw).

AF so se mi vedno zdeli kot mlajši bratci Flaming Lips.
ventilator
# 03.08.2010 ob 19:38
http://www.jutarnji.hr/arcade-fire--oni-su-springsteen-nove-generacije/872434/

:D
Botox45
# 03.08.2010 ob 16:09
joshua, ja, rak rana slovenskega prostora na vseh področjih. na žalost premajhni in preveč bojazljivi posledično. obstajajo pa seveda svetle izjeme. meni se zdi, da se prostor malce odpira.

......

"...zadosten razlog, da ne poslušam priloženega materiala....."

no, če te vseeno napelje k temu materialu, naj ti napišem, da ne igrajo podobne glasbe kot on, ampak se lotevajo podobnih tematik.
rubin
# 18.08.2010 ob 16:19
mah,nobene melodije..če primerjamo s starimi gunsi,ali recimo scorpionsi..to ni nič.
Machete
# 03.08.2010 ob 15:32
Mene je popolnoma razočaral tale novi album, že s prvima dvema so bili malce precenjeni, čeprav sta bila čisto dovolj simpatična in dovolj samosvoja, da so jih ljudje vzeli za nekaj novega in za svoja.

Tale album pa ne prinese niti enega presežka in je pač samo še eden album, ki niti ni vreden prostora na polici v zbirki.

Škoda. 4ga labuma se pač ne bom veselil in ga niti ne bom pričakoval in sledil, kot sem tega. Je pa hvala bogu dovolj bandov, ki peljejo tele nove kanadske nove zvednike lulat.
JoshauBoy
# 03.08.2010 ob 15:32
Ne vem sicer kaj so razmišljali, da so dali zgornje 3 komade najprej ven za single, ker izmed vseh komadov prav ti 3je najbolj pozno gredo v uho. Celotna plata je fantastična, tudi ti 3je komadi po večkratnem poslušanju.

Napovedujem, da se bodo izgubili v poplavi pop-rock bendov, verjetno zadnjič slišim za njih....
haha ... nekdo, ki je izdal Wake Up (Imagine naše generacije - zdaj lahko, da ste nekateri za časom in vam bo to čez 10 let komaj potegnilo) ne bo pozabljen niti čez 200 let.
JoshauBoy
# 03.08.2010 ob 15:13
Klanjam se. Najboljši band svoje generacije, brez dvoma. Nov album je najboljši album v glasbeni industriji po Funeralu hehe
rojen_slab
# 03.08.2010 ob 15:51
"Nasledniki dediščine Brucea Springsteena," so dahnili nekateri.

...zadosten razlog, da ne poslušam priloženega materiala.....
Gravesen
# 03.08.2010 ob 15:19
Nič posebnega!
Napovedujem, da se bodo izgubili v poplavi pop-rock bendov, verjetno zadnjič slišim za njih....
Kazalo