Skupina je zaslovela v 60. zaradi harmoničnih vokalov in besedil, ki so odsevala kulturo kalifornijske mladine tistega obdobja. Foto: EPA
Skupina je zaslovela v 60. zaradi harmoničnih vokalov in besedil, ki so odsevala kulturo kalifornijske mladine tistega obdobja. Foto: EPA

Legendarna surfrockovska skupina iz Kalifornije ob 50-letnici uspešnice Fun Fun Fun namreč pripravlja poletno-jesensko turnejo po državah Severne Amerike in Evrope.

Prvi koncert bodo odigrali 25. maja v ameriški zvezni državi Kentucky, pozno jeseni pa bodo med drugim nastopili v Franciji in na Danskem. V sklopu turneje bodo nastopili tudi v New Yorku, kjer napovedujejo prav poseben šov, poroča ameriška glasbena revija Rolling Stone.

Zasedba The Beach Boys je nastala v kalifornijskem mestecu Hawthorne leta 1961. Ustanovili so jo trije bratje Wilson - Brian, Carl in Dennis, njihov bratranec Mike Love ter prijatelj Al Jardine. V 60. so bili velike zvezde, nato pa je njihova priljubljenost začela upadati, zaradi česar je Brian padel v močno depresijo in začel jemati mamila ter nazadnje za nekaj let prenehal sodelovati v skupini.

Zaradi Brianovih težav ter smrti Dennisa (1983) in Carla Wilsona (1998) je skupina večkrat spremenila zasedbo in glasbeni slog, trenutno preostali trije ustanovni člani sodelujejo z Bruceom Johnstonom in Davidom Marksom, na turneji pa bodo predstavili tudi pevca in kitarista Jeffreyja Fosketta, ki je s skupino redno sodeloval vse od leta 1981.